Comunicare -Presa

LIDERI AI MEDIULUI DE AFACERI FRANCEZ S-AU ÎNTÂLNIT CU PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI ȘI ECHIPA GUVERNAMENTALĂ

București, 6 septembrie 2022

  • Camera de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER) a organizat ieri, 5 septembrie, la sediul Guvernului României, Grand Matinal Digital, un eveniment care a avut ca temă Focus pe investițiile franceze în România: provocări, oportunități și noi proiecte
  • Întâlnirea a fost deschisă de către Excelența Sa, Laurence Auer, Ambasadorul Franței în România, și Francois Coste, președinte CCIFER.
  • Dezbaterea a permis dialogul public-privat pentru competitivitatea României dintre Primul-Ministru, Nicolae-Ionel Ciucă, echipa sa guvernamentală și reprezentanți ai unor companii de succes cu capital francez, investitori prezenți în România. 
  • În cadrul evenimentului au fost trecute în revistă investițiile proeminente realizate de către Franța în ultimii ani, în sectoare cheie precum: agricultură, automobile și componente auto, aviație, servicii financiar-bancare, construcții navale, digital, energie, telecomunicații, tehnologia informației, materiale de construcții, sănătate.
  • Comunitatea de afaceri franco-română adună 4.150 de investitori cu capital francez care generează 125.000 de locuri de muncă directe. Franța este al treilea mare investitor în România, cu investiții cumulate în valoare de 8,6 miliarde de euro (la sfârșitul anului 2021).
  • Cu această ocazie a fost lansată publicația anuală Présence Francaise en Roumanie (Prezența Franceză în România), #greenedition, o ediție consacrată inițiativelor sustenabile și de responsabilitate socială ale companiilor membre CCIFER, angrenate în tranziția către o economie verde.

„Comunitatea noastră economică este un partener firesc în reformele conduse de către autorități, grație expertizei companiilor prezente în România. Vrem să evidențiem câțiva factori pozitivi, precum: creșterea economică din primul semestru - PIB-ul țării a crescut cu 5,1%; stabilitatea valutară, dar și finalul pandemiei de COVID. Întâlnirea a avut rolul de a sublinia provocările companiilor și potențialul de investiții în viitor, dar și prioritățile noastre în dialogul public-privat constructiv pe care îl avem, pentru competitivitatea României. Ne dorim ca România să intre, în următorii trei ani, în topul celor mai competitive 5 țări din Europa Centrală și de Est, potrivit Global competitiveness index al World Economic Forum”, a declarat Francois Coste, Președinte CCIFER, în debutul Matinalului.

În cadrul dezbaterii prilejuite de Grand Matinal Digital, liderii de business au reafirmat angajamentul lor pentru dezvoltarea economică a României, păstrând dialogul deschis constructiv cu autoritățile române. Aceștia au amintit despre oportunitățile de investiții și dezvoltare în viitor.

Mediul de afaceri franco-român și-a exprimat totodată îngrijorările care planează pe fondul crizelor succesive globale: presiunea crescândă a prețurilor pentru energie, incertitudinea în ceea ce privește furnizarea cu energie; inflația de 15%; perspectiva unei recesiuni în zona de Vest a Europei cu impact și în România; perspectivele de creștere a taxelor pentru a reduce deficitul public.

Pe termen scurt, acești factori de îngrijorare frânează potențialul de transformare a economiei în care comunitatea de business franco-română s-a angajat pe termen lung:

  • Decarbonizarea și tranziția energetică prin construcții durabile și atingerea obiectivelor de zero carbon;
  • Infrastructura și transformarea digitală, ca elemente cheie pentru dezvoltarea economică și eficiența administrativă;
  • Potențialul semnificativ al unor industrii cheie pentru România precum: auto, agricolă, alimentară, zootehnică, aeronautică și apărare.

Pentru ca România să rămână atractivă pentru noi investiții, asigurându-și astfel o sursă sustenabilă de creștere economică, mediul de afaceri a identificat câteva direcții prioritare:

  • Implementarea reformelor și a proiectelor din PNRR;
  • Măsuri pentru creșterea demografică și întoarcerea forței de muncă în țară; Fiscalitate adaptată pentru forța de muncă și dezvoltarea unor competențe corelate cu nevoile pieței;
  • Predictibilitate economică, stabilitate legislativă.

Aflat la cea de-a treia ediție, Grand Matinal Digital a avut loc în format hibrid la care s-au conectat și alți reprezentanți ai companiilor membre CCIFER.

Cu această ocazie, CCIFER a lansat revista bilingvă Présence Francaise en Roumanie - #greenedition (disponibilă aici). Aceasta face parte din portofoliul de produse editoriale editate de către Cameră, iar ediția de anul acesta stă sub semnul sustenabilității și al tranziției către o economie mai verde. CCIFER, alături de cele 550 de companii membre, este parte din transformarea sustenabilă a economiei din România. Toți actorii - companii, organizații                 non-guvernamentale, societate civilă, autorități - acționează în mod responsabil și susținut prin măsuri, planuri de afaceri sustenabile, inițiative de responsabilitate socială și legislație corespunzătoare, dar și implicare activă în programe de educație și conștientizare.

 

Despre CCIFER

Fondată în anul 1996, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) este o comunitate de afaceri bazată pe savoir-faire-ul francez.  Este un lider angajat în dezvoltarea durabilă a persoanelor, comunităților, a companiilor și a României. CCIFER reunește peste 550 de companii franceze și române. Companiile membre sunt lideri în diverse sectoare de activitate ale economiei locale. CCIFER exprimă o poziție comună a investitorilor francezi în România în dialogul public-privat, alături și de alte organizații de profil, respectiv Coaliția pentru Dezvoltarea României.

 

Sursa foto: gov.ro 

 

Plus d'actualités

Bilantul evenimentului

Retour sur: Business Tour Prahova

🚗Incursiunea #BusinessTourCCIFER a continuat  în județul Prahova. Alături de noi au fost peste 40 de participanți care s-au bucurat de oportunitatea...

Noi membrii

ASOCIATIA TECH STATION

Tech Station este o comunitate de experți pentru dezvoltarea și finanțarea ecosistemului IT și digital franco-român.

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !