Communication - Presse
Allocution M. Klaus Iohannis - Rencontres économiques France - Roumanie
A l'occasion de l'événement Rencontres Economiques France-Roumanie, organisé par la CCIFER, avec la Chambre de Commerce et d'Industrie en Roumanie, le 13 septembre, veuillez trouver en bas l'allocution de Monsieur Klaus Hollande, prononcée lors de l'ouverture de l'événement.
„Stimate domnule Președinte,
Domnule Viceprim-ministru,
Domnilor ambasadori,
Stimați oameni de afaceri,
Doamnelor și domnilor,
Îmi face o deosebită plăcere să fiu aici, împreună cu Preşedintele Franţei, domnul François Hollande, într-un loc al cunoașterii, cu bogată simbolică pentru cercetarea românească.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” este un reper pentru cercetarea în domeniu, aici fiind creat, în 1955, primul calculator românesc.
În prezent, contribuția Institutului în materie de cercetare-dezvoltare este una esențială și recunoscută în lume.
Dau ca exemplu proiectul de fizică nucleară al laserului de pe platforma Măgurele, pe care, împreună cu domnul Preşedinte, tocmai l-am vizitat.
Prezența noastră aici confirmă excelenta cooperare dintre România şi Franţa. Este, totodată, un foarte bun prilej pentru a genera noi oportunități în cercetarea științifică, agricultură, infrastructură, apărare și securitate, telecomunicații și IT.
Am convenit astăzi, în discuțiile pe care le-am avut cu domnul Preşedinte Hollande, că parteneriatul dintre țările noastre în aceste domenii poate fi şi mai eficient.
Observ cu bucurie că anul 2015 a fost unul record în privința comerțului bilateral. Valoarea comerțului nostru depășește 7 miliarde de euro, cu exporturi româneşti de 3,7 miliarde și importuri în jur de 3,5 miliarde.
Trebuie să remarcăm și faptul că, dincolo de aceste progrese cantitative, schimburile noastre comerciale s-au diversificat considerabil, deci suntem pe drumul cel bun.
În planul investițiilor în România, Franța este pe unul dintre locurile fruntașe, cu investiții directe de peste 7 miliarde de euro.
Mă bucur să știu că în România activează aproape toate cele 40 de companii care compun indicele bursier al pieţei de capital franceze.
Faptul că firmele franceze investesc și transferă tehnologie în economia noastră arată că, pentru investitorii francezi, România oferă garanții de stabilitate și este o resursă de prosperitate.
Povestea de succes a parteneriatului dintre Renault și Dacia este binecunoscută la nivel european, şi nu numai. Ea demonstrează, fără a fi singulară, că aici, în România, pot fi reunite toate verigile unei industrii competitive a automobilului.
Acest parteneriat româno-francez a reușit să dea naștere unui actor important pe segmentele emergente ale pieței auto internaționale.
În acest sens, este de dorit să extindem colaborarea în domeniul industriei auto, aeronautică dar și de apărare, în domeniul nuclear, dar și în cel energetic, în general.
Statul român este foarte atent la stimulentele care animă investițiile străine, la calitatea instituțională a mediului de afaceri. Sunt deci încrezător că acesta este contextul în care putem păși pe o nouă treaptă de dezvoltare a cooperării româno-franceze.
Doamnelor și domnilor,
Cooperarea economică dintre România și Franța are un potenţial deosebit, nu doar în privința sectoarelor tradiționale, ci şi în sectoarele de viitor, precum industriile creative, inovația și tehnologiile IT.
De exemplu, industria automobilelor inteligente poate fi un veritabil accelerator pentru industria Hi-tech și pentru cercetarea aplicată, domenii în care România dispune de un potențial consistent.
Noi ne dorim ca acest potențial să fie cât mai bine valorificat, eventual prin platforme dedicate sinergiei dintre industria auto şi start-up-uri româneşti axate pe inovație, software și tehnologie. În acest sens, este important să exploatăm toate pârghiile de ordin investițional oferite de cadrul european actual.
Pentru România, 2016 este anul în care am avut una dintre cele mai ridicate creșteri economice din Uniunea Europeană.
Pe primul semestru, România a fost campioana europeană a creşterii economice, cu un avans de peste 5%, iar prognozele sunt, în continuare, dintre cele mai favorabile.
Încrederea economică de care se bucură astăzi România se reflectă consistent în dinamica investițiilor străine directe, care au crescut cu circa 23% în prima jumătate a anului.
Există toate premisele ca trendul să continue și în anii următori, odată ce mediul de afaceri va câștiga și mai multă atractivitate și predictibilitate.
România este și va rămâne competitivă din punct de vedere fiscal, ceea ce face bine atât întreprinzătorilor români, cât și investițiilor străine.
Vrem să reducem în continuare birocrația, vom extinde transparența și calitatea instituțională pentru mediul de afaceri, vrem să facem, pe scurt, tot ceea ce se poate ca să gestionăm inteligent atuurile noastre, cum sunt calitatea forței de muncă și potențialul de inovare.
România face o prioritate din dezvoltarea prin competitivitate.
Suntem de asemenea conştienţi de importanţa pe care trebuie să o dăm unei infrastructuri adecvate.
Doamnelor și domnilor,
Privind înapoi la ceea ce am realizat în ultimii 25 de ani, avem multe motive de satisfacție pentru dezvoltarea relațiilor româno-franceze. Dumneavoastră, companiile franceze și române, ați jucat cel mai important rol.
Continuaţi pe acest drum şi aveţi încredere în economia României! Putem realiza mai mult și mai bine, pentru români și pentru francezi.
Închei prin a ne dori succes în proiectele pe care le vom dezvolta în continuare, pentru ca realizările economice ale parteneriatului nostru strategic să fie modele ale reușitelor de care proiectul european are astăzi atât de mare nevoie.
Vă doresc succes şi mulțumesc!”