COVID-19  •  Communication - Presse  •  Veille

#flashinfo, 19 aprilie. Cum realizăm potențialul agricol al României? O strategie durabilă

Principalele subiecte abordate în cadrul conferinței de pe 15 aprilie.

Pe 15 aprilie, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România a organizat conferința „Cum realizăm potențialul agricol al României? O strategie durabilă”. Evenimentul a avut loc cu prezența Ministrului Agriculturii și al Dezvoltrăii Rurale, Adrian Oros.

Reunind peste 20 de experți în sectorul agro-alimentar atât din România, cât și din Franța, precum și reprezentanți ai mediului asociativ agricol și ai autorităților publice, conferința a cuprins patru paneluri, pe tematicile suveranității alimentare europene, Pactulului Verde European, competitivității agricole, modernizării și creșterii productivității în agricultură.

 Partenerii evenimentului : Bayer, Carrefour România, Ceres Management Services, Gruia Dufaut, Groupama Asigurări, IPSO Agricultură, Michelin, RFI România, Timac Agro România.

„De ce organizează comunitatea de afaceri franco-română o conferință despre modernizarea agriculturii și dezvoltare durabilă ? În primul rând, pentru că CCIFER este, după cum bine știți, o cameră de comerț, industrie și agricultură. De fapt, 5 % dintre companiile membre CCIFER fac parte din sectorul agro-alimentar și avem la nivelul comunității savoir-faire în domeniu atât în România, cât și în Franța. Astfel, de 10 ani avem un Grup de lucru la CCIFER dedicat agriculturii. Conferința axată asupra tematicii agriculturii românești este una de tradiție pentru CCIFER, fiind un eveniment anual.”Adrian Drăgan, Lider al Grupului de lucru Agricultură CCIFER

 

„Ne găsim de un an de zile în consultări cu mediul asociativ. Încercăm să finalizăm cât mai rapid Programul Național Strategic, pregum și Programul Național de Tranziție pentru perioada 2021 – 2026. Programul de tranziție nu va diferi față de Programul Național Strategic, pentru că el se bazează pe analiza nevoilor agriculturii românești,  realizată anul trecut : număr mare de exploatații cu dimensiuni mici, vulnerabilități la evoluția piețelor și la factorii climatici, dificultăți în organizarea fermierilor în structuri asociative, strucutra de irigații insuficientă, scăderea efectivelor în zootehnie etc. De asemenea, în ultimii ani am înregistrat o balanță comercială negativă. (…) Agricultura ecologică este unul dintre dezideratele programului nostru.” - Adrian Oros, Ministrul Agriculturii și al Dezvoltăii Rurale

 

Principalele subiecte abordate

  • Suveranitatea alimentară europeană

 

Invitați :

Florian Libocor, Economist Șef, BRD Groupe Société Général

Lucian Luca, Director Adjunct, Institutul de Economie Agrară

Călin Matei, Deputy CEO Groupama

Pascal Pinson, CEO Expur

Moderator : Adrian Drăgan, Lider Grup de lucru Agricultură CCIFER

 

  • Lipsa irigațiilor reprezintă cel mai mare risc la care este supusă agricultura românească.  Există soluții de asigurare în caz de secetă, dar pe termen mediu și lung e important să investim în sistemul de irigații.
  • Comparativ cu țările din vestul europei, gradul de cuprindere în asigurare a fermierilor români este semnificativ mai mic. Fermierul român este într-o competiție pe întreaga piață europeană și nu doar la nivel național. Dacă în Franța un fermier beneficiază de subvenție pentru prima lui de asigurare, el va avea un cost mai mic decât fermierul român. Scopu nostru este să ajutăm fermierul să aibă competitivitate nu doar pe piața din românia, ci și la nivel european.
  • E important să generăm valoare în primul lanț valoric, astfel încât participanții să găsească un interes real. Asta se întâmplă în cee ace privește, de exemplu, sectorul oleagenoaselor.
  • E importnat să existe autonomie locală când există o criză de nivel mondial.
  • Protecționismul, asemenea modelului ucrainean privind floarea soarelui, ar putea fi bun, dar nu e posibil în Uniunea Europeană, care militează pentru o piață deschisă și libera circulație a mărfurilor. România și Moldova au rămas singurii exportatori eficienți de floarea soarelui și rapiță în zona Mării Negre, iar piața locală de procesatori devine foarte complicată. Deficitul de producție de floarea soarelui din Ucraina din 2020 a făcut prețul acestor semințe să se dubleze în ultimele 6 luni, cu un impact direct asupra uleiului îmbuteliat din magazine.
  • Green Deal - noile posibilități pentru circuitele agricole

Invitați :

George Cățean, Secretar de stat MADR

Edouard Millot, mebru fondator AIDER

Alina Crețu, Director Executiv APPR

Moderatori : Constantin Rudnițchi, Mihaela Gherghișan, RFI România

Context general European :

  • Deși se discută mult despre agricultura bilogică, ea nu va putea exista în viitorul imediat.
  • În consolidarea agriculturi durabile și dezvoltarea agriculturii ecologice și bio, provocarea este de a prezerva resursele naturale, asigurând, în același timp, securitatea alimentară. Pentru România, dificultatea în a pune în aplicare strategia de biodiversificare și bio în general a uniunii europene, precum și strategia „de la fermă la furculiță ”  vine din faptul că niciuna dintre aceste strategii nu are o bază legală.
  • Dificultatea de a sincroniza cerințele UE cu diferitele realități din cadrul țărilor member vor face ca o Politică Agricolă Comuncă reformată să nu poată exista în 2023, ci să existe un lung program de tranziție și convergență.

 

Priorități ale autorităților publice din România:

  • Dezvoltarea durabilă, sistemele de alimentare durabilă – „from farm to fork”, lanțurile scrute alimentare, economia circulară, agricultura prietenoasă cu mediul și atractivă pentru tineri, investiții în infrastrucutra verde
  • Cadrul legislativ UE prevede o importantă resursă financiară ce poate fi pusă la dispoziția României. Acest exercițiu financiar poate suține o transformare necesară a agriculturii românești.

Priorități ale sectorului asociativ românesc :

    • Parcursul românesc trebuie să fie unul european, către convergență și o susținere a fermierilor la un nivel mediu european. Trebuie să profităm în perioada următoare de o bonsuare a fermierilor care fac lucrurile mai bine.
    • Prevederile PAC și ale Pactului Verde European sunt, de multe ori, foarte greu sau imposibil de realizat de către fermieri nu doar din România, ci și în alte țări europene.
    • Deși la nivel național fermierii înțeleg mizele dezvoltării unei agriculturi durabile, curate și mai bune, aceștia nu sunt pe picior de egalitate cu fermieri din alte țări, ceea ce face că agricultura nu poate să devină verde peste noapte.
    • Deși PAC poate fi privit ca o oportunitate pentru fermieri, nu putem trece de la un tip de agricultură la altul peste noapte.
    • Fermierii nu știu cum se vor transpune ecoschemele prevăzute la nivel european în PNRR.

Metanizare și decarbonizare :

  • Piața de captare a carbonului a devenit o realitate, având un potențial important.
  • Acum 10 ani a apărut o nouă meserie – cea de energicultor, adică de producător de energii bazate pe producția agricolă. Este o energie 100% verde, care duce la o reducere de CO2 de 80% și este stocabilă.
  • Acest gaz pate fi folosit pentru căldură, electricitate, carburant, fiind un gaz cu aceeași formulă chimică a gazului.
  • Azi, în România, nu există o piața pentru metanizare și decarbonizare, dar potențialul energetic e uriaș. Fiecare țară cu potential agricol mare are și acest potențial de metenizare și decarbonizare. E un drum natural pentru această activitate în România.
  • Rolul cooperativelor agricole în organizarea competitivă a agriculturii

Romeo Vasilache, Fundația pentru Dezvoltarea Agriculturii

Florian Ciolacu, Clubul Fermierilor

Cristina Bojică, Gruia Dufaut Cabinet d’Avocats

Moderatoare : Dana Gruia Dufaut, Membru Consiliul Director CCIFER

  • Atragerea tinerilor, specializarea și responsabilizarea noilor generații de fermieri prin implicarea în problemele agriculturii și ale comunității reprezintă un vector pentru dezvoltare tehnologică.
  • Agricultura 4.0 este al doilea vector de dezvoltare a agriculturii
  • Managementul riscului și asigurarea predictibilității afacerilor este al treilea vector.
  • Rolul Clubului Fermierilor este de a agregarea fermierilor și de a include fermierii mai mici în activități asociative, pentru creșterea competitivității. 
  • Un element important în asociere este reconstruirea încrederii fermierilor. Coopertiva pentru fermierii mici e o structură complexă, ce implică guvernare separată. Dacă fermierii sunt asistați în procesul de formare asociativă, se va obține o cooperativă funcțioanlă și după procesul de asistență.
  • Legea comasării terenurilor agricole are sens și beneficii recunoscute de toată lumea. Clubul Fermierilor Români și CDR au pornit un demers comun de promovare a realizării și adoptării unei legi a comasării terenurulor, parte dintr-un cod rural. O structură de concept de legi care ar curpinde cu legea comasării o lege care adresează vânzarea terenurilor și una care adresează contractele de arendă.
  • Comasarea, consolidarea terenurilor sunt lucruri care trebuie să se întâmple.
  • Cooperativele sunt niște instrumente în sine care generează consolidarea terenurilor.
  • Pe programele cu finanțare europeană există suficienți factori de bonusare a coopertivelor pentru a aplica la proiecte de dezvoltare. Dar comasarea trebuie să fie subiectul unei lege individuale, care să gestioneze în plan legal și operațional procesul de consolidare a terenurilor agricole.

Legislația agricolă

  • Sunt 2 modificări legislative importante. Una dintre ele contribuie la comasare. Modificarea în vigoare din luna octombrie 2020 cu impact asupra comasării  este legea nr. 175 din 2020. Anumite restricții pe care legea le introduce, mai cu seamă referitoare la cetățenie, la rezidență sau la sediu în România pot fi considerate piedici în scopul avut în vedere de lege. Aceste resticții pot fi interpretate ca aducând atingere la tratatele semnate de România de aderare la Uniunea Europeană, dar, de asemenea, ele ridică o problemă și cu privire la compatibilitatea lor cu dreptul UE sau cu jurisprudența curții de justiție europeană referitoare la tratamentul discriminatoriu.
  • Ce alegeri strategice pentru a moderniza agricultura ?

Camille DELPOUX, AGRIODOR

Adrian THURET, reprezentant Fermes Leader, INVIVO

Alin-Sebastian NEMTISOR- Head of Customer Engagement & BI Central & Eastern Europe Cluster, Bayer

Alin URDAS - Manager Solutii Integrate, IPSO Agricultura

Raluca SIMION - Marketing Manager B2B- Central & Southern Europe, Michelin

Liviu BECHEANU, Project Development Director, Ceres Management Services, parte din Grupul Revetas Capital

Moderator : Sebastien Record, Expert Grup de lucru Agricultura CCIFER

 

Noi tehnologii

  • Biocontrol alternativ insecticidelor

Agriodor prezintă o alternativă la insecticide, o soluție de biocontrol. Această tehnologie face posibilă înșelarea insectelor datorită parfumurilor create din kairomoni. Această metodă face posibilă acționarea cu respect pentru natură. Tehnica necesită timp pentru a funcționa, dar odată ce funcționează, devine mai profitabilă decât utilizarea pesticidelor, iar fermierii care au adoptat această metodă sunt mulțumiți de rezultate.

 

  • Managementul digital al fermelor
  • InVivo propune un program digital dedicat managementului fermelor. Prin sprijinirea fermierilor către o tranziție digitală, aceștia vor să faciliteze munca fermierilor, dar și să-și optimizeze practicile, de exemplu în ceea ce privește irigarea solului. Pentru aceasta, aplicația face posibilă conectarea echipamentelor din câmpuri, care analizează solul, vremea etc. Acest lucru face posibilă efectuarea tratamentelor la momentul potrivit sau cunoașterea cu precizie a perioadei de polenizare și astfel optimizarea timpilor de lucru.
  • Bayer prezintă o aplicație care analizează solurile pentru a le cunoaște fertilitatea sau a prezice vremea în diferitele zone ale unei ferme. Funcționează cu o cutie mică care se montează pe tractor și scanează solul când tractorul este în funcțiune. Informațiile sunt transmise prin satelit. Rezultatele sunt lizibile sub formă de hărți. Scopul este de a proteja exploatarea agricolă de capriciile vremii prin prevenire și operaționalizarea datelor istorice. Prin urmare, aplicația oferă feedback personalizat fermierilor.

 

Monitorizara digitală a calității solului

  • IPSO propune să echipeze echipamentele fermierilor cu un software care să permită analiza calității solurilor și a nevoilor acestora pentru a optimiza durata de funcționare a echipamentelor. Datele sunt transmise și partajate pe o platformă care consolidează informațiile. Datele colectate permit să se determine când este cel mai bun moment pentru plantarea semințelor și în ce zonă. Acestea indică, de asemenea, permeabilitatea solului. Conform IPSO, tranziția de la agricultura convențională la un alt tip de agricultură este foarte complexă, motiv pentru care tehnologia este un argument puternic pentru a răspunde dificultăților.
  • Michelin propune o nouă gamă de anvelope pentru tractoare. O tehnologie pentru a facilita agricultura în armonie cu natura. Anavelopele pot fi controlate pentru a le varia presiunea în funcție de nevoile solului. Senzorii permit cunoașterea rigidității solului în funcție de vreme, pentru a regla presiunea anvelopelor. Scopul este de a evita zdrobirea solului.
  • Management inovator

Ceres propune proiectul unui hub regional agroindustrial, cu zone de sortare a semințelor, depozitare, transport, dar și vânzări. Proiectul își propune să cuprindă întregul lanț de producție până la vânzarea de produse agricole.

Plus d'actualités

Bilans d’évènement

Retour sur: Business Tour Craiova et Slatina

🚗 Après 2 jours de #BusinessTour passés à Craiova et Slatina, nous sommes revenus avec une valise pleine de nouvelles connexions et d'opportunités...

Toutes les news

Partager cette page Partager sur FacebookPartager sur TwitterPartager sur Linkedin
Fermer

Découvrez votre espace privé sur ccifer.ro !