Bilans d’évènement

Retour sur : Conferința „Perspective economice ale României”

Oportunitățile pe termen scurt în nearshoring, tranziție verde & digitală, smart growth și infrastructura

Cea de-a zecea ediție a conferinței anuale „Perspective economice ale României”, organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România, a abordat subiecte precum macro dinamica economică europeană, echilibrul macroeconomic al României în context european, dar și perspective economice sectoriale pentru 2022.

Într-un an marcat de o scădere a schimburilor comerciale ale României, Franța rămâne un partener economic stabil pentru România : „Stocul investițiilor străine directe în România a ajuns în 2020 la 90,8 miliarde de euro, reprezentând 42% din PIB. Conform ultimului raport BNR, Franța se situează pe locul 3 după sursa ultimă de capital, cu peste 4.150 de companii și un stoc de ISD de 8,7 miliarde de euro.  Dincolo de aceste cifre macro, este de notat că aproape toate companiile CAC 40  (36 din 40) sunt prezente pe piața românească și sunt adesea lideri sau co-lideri pe piețele lor. Cei 4.150 de investitori francezi angajează direct peste 125.000 de oameni și au o cifră de afaceri cumulată de 17 miliarde de euro.” – François Coste, Președinte CCIFER 

Aflată într-o vizită de lucru în  România, ministra Tranziției ecologice din Franța, Barbara Pompili a avut o intervenție în cadrul conferinței „Perspective economice ale României”, pe subiectul provocărilor și perspectivelor în privința tranziției verzi, iar Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România, a punctat printr-un mesaj video transmis comunității de afaceri prioritățile franceze pentru președinția la Consiliul Uniunii Europene, pe care Franța o va prelua în primul semestru din 2022.

„Nu va exista tranziție ecologică fără implicarea companiilor. Pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru a proteja biodiversitatea și sănătatea cetățenilor europeni, pentru a face din Uniunea Europeană un continent în fruntea tranziției: trebuie să ne transformăm economiile. O vom face cu companiile noastre, vechi sau noi.” - Barbara Pompili, Ministrul Tranziției ecologice, Franța

« Care va fi rolul Ambasadei Franței în timpul președinției franceze? În primul rând, va fi să facem legătura între problemele bilaterale și economice și apoi cu agenda europeană, pentru a sincroniza prioritățile franceze cu prioritățile românești. Apoi, rolul Ambasadei va fi acela de a da vizibilitate proiectelor, dar și conceptelor. Astăzi, președinția franceză se va construi în jurul unui triptic, 3 concepte care vor fi dezvoltate încetul cu încetul în timpul președinției. Acest triptic se numește relansare, putere, apartenență. » - Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România

Relațiile economice franco-române : Franța este în continuare un partener economic privilegiat al României, fiind al treilea client, al treilea investitor străin și al șaselea furnizor al său.

De-a lungul anului 2020, comerțul României a scăzut cu -8,1%, ajungând la 142,7 miliarde de euro (65,8% din PIB). Restricțiile sanitare legate de pandemie au afectat semnificativ comerțul exterior românesc, afectând consumul intern, lanțurile de aprovizionare din industria românească, precum și cererea externă.

Deși restricțiile sanitare legate de pandemie au afectat semnificativ comerțul exterior românesc, Europa reprezintă zona economică ce realizează cele mai multe schimburi comerciale cu România (cu peste 87% din totalul comerțului). Franța este în continuare un partener economic privilegiat al României, fiind al treilea client și al șaselea furnizor al său.  În 2020, comerțul bilateral dintre Franța și România s-a contractat cu -12,4% ajungând la 7,5 miliarde EUR. Cu toate acestea, balanța comercială a redevenit excedentară, ajugând la + 15,5 milioane euro, ca urmare a unei scăderi a importurilor mai mare decât a scăderii exporturilor.

Veți regăsi toate aceste statistici prezentate detaliat precum și o serie de analize și testimoniale privind relațiile bilaterale franco-române în cea de-a 6a ediție a poublicației „Prezența franceză în România”. Aceasta poate fin consultată online, pe site-ul CCIFER.

Concluziile conferinței „Perspective economice ale României” au fost trase de Siegfried Mureșan, Deputat în Parlamentul European, care a abordat tematica oportunităților pe care PNRR le aduce României : „În ceea ce privește PNRR (...), UE a încercat să ia măsuri care să ducă la aplanarea crizei pandemice. Am flexibilizat complet regulile la accesarea fondurilor europene, astfel încât banii să poată fi folosiți într-o măsură cât mai mare pentru combaterea pandemiei. (...) Next Generation EU este și un program de investiții, dar și un program de reforme. (...)Sunt șase domenii pe care le finanțăm, cu două condiții : 37% din fondurile alocate trebuie să meargă în proiecte ce au o componentă verde, iar 20% în proiecte ce au o componentă digitală.”

Sponsorii conferinței : Arta Grafică, BNP Paribas, BRD Groupe Société Générale, Cabinet d’Avocats Gruia Dufaut, Mazars, Sodexo, SNEF, TotalEnergies Marketing Romania, Unicredit Bank, Veolia

Plus d'actualités

Toutes les news

Partager cette page Partager sur FacebookPartager sur TwitterPartager sur Linkedin
Fermer

Découvrez votre espace privé sur ccifer.ro !