Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo, 14 aprilie. Actualizare privind măsurile restrictive din România. Circulația persoanelor și bunurilor

Evoluția situației epidemiologice din România

Situația la data de 13 aprilie

Număr de cazuri confirmate

6.633 

Număr de decese

318

Număr de cazuri vindecate

914

Numărul persoanlor aflate în carantină

24.020 

 

Măsuri generale restrictive

Legături internaționale

Începând cu 5 aprilie 2020, sunt suspendate toate zborurile efectuate de operatori economici către Austria, Belgia, Elveția, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord, Olanda, Turcia și Iran, precum și orice zbor din țările menționate către România, pentru o perioadă de 14 zile. De asemenea se prelungește măsura de suspendare a zborurilor operate de operatorii economici către Franța și Germania, precum și returul, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 8 aprilie 2020.

Fac excepție de la aceste măsuri zborurile cu aeronave de stat, transportul aerian de mărfuri și corespondență, zboruri umanitare sau cele care oferă servicii medicale de urgență, precum și aterizări tehnice non-comerciale.

Sunt permise toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni în afara sloturilor regulate de zbor, pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România în alte țări, cu avizul autorităților competente din țara gazdă. Mențiunlie cu privire la aviz  nu se aplică lucrătorilor care activează în domeniul sănătății și al muncii sociale.

Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, regulate speciale și ocazionale în trafic internațional pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Austria, Belgia, Germania, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia, precum și din aceste țări spre România, pe perioada starii de urgență

Circulația în interiorul țării

Din 25 martie, toți călătorii care sosesc în România din Regatul Unit vor fi plasați în carantină instituțională timp de 14 zile. Călătorii care sosesc din alte destinații trebuie fie să se izoleze, fie să intre în carantină timp de 14 zile, în funcție de originea lor.

Persoanele care tranzitează teritoriul României nu sunt plasate obligatoriu în izolare sau carantină, cu condiția ca ele să tranziteze coridoarele stabilite. Pe lângă aeroporturile internaționale, există 5 coridoare de tranzit stabilite, cu puncte de trecere a frontierei de stat:

  • Bulgaria - Giurgiu, Calafat;
  • Ungaria - Nădlac, Borș;
  • Serbia - Moravița;
  • Ucraina - Siret și Halmeu;
  • Moldova - Albița;
  • Lângă Marea Neagră - Constanța.

Starea de urgență este se aplică  și între orele 22- 6, iar deplasările autorizate cu titlul de excepție sunt:

  • Deplasările esențiale justificate de o activitate profesională, inclusiv călătoria de acasă la locul de muncă;
  • Asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de baza ale persoanelor și animalelor, precum și pentru activitate profesională;
  • Deplasările pentru probleme urgente de sănătate care nu pot fi amânate / realizate la distanță;
  • Deplasările justificate de îngrijirea sau însoțirea copiilor, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru din familie;
  • Deplasări pe perioade scurte în apropierea adresei de reședință pentru activitatea fizică individuală a persoanelor sau a animalelor de companie.

Pentru mai multe informații despre acest subiect:

https://www.pwc.com/gx/en/services/tax/navigate-the-tax-measures-in-response-to-Covid-19.html

http://www.gruiadufaut.com/covid19-dernieres-restrictions-concernant-la-libre-circulation-des-personnes-et-le-transporten-vue-de-la-mise-en-application-des-dispositions-du-decret-no-1952020-concernant-linstauration/

Măsurile diferă în funcție de județ, de exemplu, purtarea măștilor în afara casei este în prezent obligatorie în șase județe din România. Aflați mai multe aici.

 

Modalitățile de circulație a mărfurilor

La sosirea în România, conducătorii de autoturisme de transport de mărfuri a căror capacitate autorizată este mai mare de 2,4 tone:

  • Care se deplasează în interes profesional din România spre un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat membru al Uniunii Europene în România, în calitate de stat de reședință al șoferului, a căror deplasare se efectuează utlilizând vehiculul de transport de mărfuri sau mijloace individuale sau personale și nu prezintă simptome asociate cu COVID-19, completează o declarație pe proprie răspundere (modelul este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor) prin care își declară locația la care pot fi contactați pe perioada dintre curse. Șoferii în cauză nu se supun măsurilor de izolare la domiciliu / carantină în situația în care angajatorul asigură materiale de protecție împotriva COVID-19. La sosirea în România, aceștia trebuie să prezinte un certificat aprobat de angajator.
  • Care traversează teritoriul României nu sunt obligați să completeze, la intrarea pe teritoriul României, declarația epidemiologică, cu condiția  ca aceștia să îndeplinească următoarele condiții minime:

- Folosesc exclusiv coridoarele de tranzit și punctele de trecere a frontierei de stat situate la extremiățile acestor coridoare, aprobate de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și de Ministerul Afacerilor Interne, încălcarea acestor mențiuni fiind clar interzise.

- Tranzitul pe teritoriul României se face într-un interval de timp minim, fără să depășească 48 de ore de la intrarea în România, inclusiv perioadele de staționare pentru odihnă.

- Staționarea autoturismului este realizată exclusiv în parcări situate pe coridoarele de tranzit, marcate corespunzător.

În situația în care nu sunt respectate condițiile prevăzute, șoferul vehiculului va fi obligat să intre în carantină timp de 14 zile, achitând el însuși cheltuielile pentru carantina. În acest caz, vehiculul poate fi transferat unui reprezentant al proprietarului. La intrarea în România, șoferul este obligat să aplice pe parbriz un autocolant special pus la dispoziție de Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier, și să păstreze formularul de tranzit în conformitate cu model stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

 

Starea transportului public

În București, numărul de metrouri aflate în circulaţie se va diminua cu 15% până la 20%, în funcție de evoluția traficului de pasageri în această perioadă.

Liniile de transport în comun din București și Ilfov funcționează cu un parc de vehicule redus cu până la 40% față de cel programat în condiții normale. Aflați mai multe aici.

Primăria din Iași suspendă transportul public în oraș din cauza pandemiei coronavirus. Autobuzele și tramvaiele vor funcționa doar pentru cadrele medicale și farmaciști. Cu toate acestea, companiile care nu și-au încetat activitatea vor putea organiza curse speciale, iar toți cei care folosesc transportul public vor trebui să poarte o mască de protecție și mănuși.  Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile aici.

În urma deciziilor Comitetului Național pentru Urgențe Speciale pentru a lupta împotriva răspândirii infecției cu Covid-19, începând cu 30 martie 2020, CFR Călatori suspendă temporar traficul de trenuri la sfârșitul săptămânii sau pe altă perioadă în care deplasările în interes de serviciu nu sunt necesare.

 

Concentrați-vă pe platformele de ride-sharing

Românii percep companiile de ride-sharing ca o soluție alternativă de mobilitate în cazul în care au nevoie să se deplaseze, motiv pentru care numărul de descărcare al acestor aplicații a crescut considerabil. Pe de altă parte, numărul de curse nu crește, deoarece multe persoane lucrează acasă, deci din ce în ce mai puțini se deplasează. Făcând parte din cea mai mare platformă europeană de mobilitate urbană deținută de Daimler și BMW, Free Now susține că oamenii consideră taxiul și serviciile de transport alternativ drept o soluție de deplasare sigură, în contextul epidemiei de coronavirus.

Free Now încurajează activitatea personalului medical care luptă împotriva coronavirusului și sprijină personalul instituțiilor angajate în organizarea și gestionarea stării de urgență prin asigurarea curselor gratuite, în parteneriat cu Asociația Studenților din Universitatea Politehnică din București.

Impacturi asupra activității de afaceri

Economia românească este afectată în ansamblu de pandemie: potrivit estimărilor analiștilor KeysFin, scăderea din acest an  va fi cuprinsă între 5 și 7%, influențată atât de durata stării de urgență cât și de alți factori, precum abordarea autorităților în privința celor câteva sute de mii de IMM-uri afectate direct sau indirect.

Producătorul de automobile Dacia a anunțat că va relua producția în fabrica, care a fost întreruptă la jumătatea lunii martie, în două etape. Astfel, începând cu 21 aprilie, lucrările sunt în uzina Mecanică şi Saşiuri , precum și la departamentul de presare, pe bază de voluntariat. Mai multe informații despre intențiile companiei aici.

Producătorul american de automobile Ford și-a suspendat de asemenea producția la uzina din Craiova până pe 4 mai. Angajații fabricii sunt în șomaj tehnic  din 19 martie 2020 și în această perioadă vor primi o compensație de 78% din salariul de bază. Aflați mai multe aici.

Retailerul Leroy Merlin a decis să închidă temporar toate magazinele, atât în ​​centre comerciale, cât și în alte magazine, începând cu 23 martie, cu titlul de măsură preventivă și de securitate împotriva răspândirii COVID-19. Mai multe informații aici.

Continental, cel mai mare angajator privat din România, a anunțat închiderea temporară a majorității unităților de producție din țară din cauza epidemiei de coronavirus. Aflați mai multe aici.

Michelin România își redeschide fabrica de cord metalic la Sălaj. Compania franceză va produce, de asemenea, 400.000 de măști medicale pe săptămână în cele 10 fabrici pe care le-au ales până în prezent din  Franța, Germania, Polonia, Italia și România.

Pe de altă parte, retailerii români de alimente și piețele online valorifică acest nou context. Pentru marile rețele de magazine, au fost trei vârfuri importante de vânzări de la apariția primului caz de infectare cu coronavirus (26 februarie) din România și până în prezent: în perioada în care zvonul a anunțat închiderea Bucureștiului (spre 11 martie) după primul decret semnat de Președintele țării, pe 16 martie, prin care se instituie starea de urgență; iar al treilea mare val a fost o urmare a Ordonanței militare ce interzice circulația persoanelor în afara locuinței (21-22 martie).  Mai multe informații cu pivire la vânzarea cu amănuntul din România în primele trei săptămâni ale coronavirusului  aici.

Plus d'actualités

Noi membrii

Libra Guard

Servicii Profesionale de Securitate

Membri

În sala de escaladă nu plâng

Sunt Ionuț, am 6 ani și sufăr de parapareză spastică. Îți vorbesc în numele a 100 de copii cu dizabilități, ca mine, care au nevoie de SUPERPUTERI! ...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !