COVID-19  •  Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo, 16 iulie. Eficiență energetică, consum responsabil de apă și energie în activitatea de producție

În data de 16 iulie, CCIFER a organizat o nouă ediție Matinal Digital în cadrul căreia au avut loc discuții despre strategia României și acțiunile mediului de afaceri pentru creșterea eficienței energetice și asigurarea unui consum responsabil de apă și energie în activitatea de producție. 

Invitați :

  • Niculae HAVRILEȚ – Secretar de Stat, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri
  • Lucian ENARU- CEO, Schneider Romania

            Moderator: Stefan POPESCU, Deputy Director for Public and Regulatory Affairs, Engie

Romania

           

Principalele idei :

Planurile Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri în materie de   eficiență energetică

Nicolae Havrileț, Secretar de Stat, a dezvoltat principalele politici energetice din România, precum :

  • Strategia Energetică Națională, finalizată în 2016-2017, iar ca și cadru de acțiune directă, există Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice.  Acest plan este o procedură prin care Uniunea Europeană urmărește aplicarea politicii comune în sectorul energetic în Europa pentru toate statele și care trebuie aprobat de Comisia Europeană.
  • Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice se bazează pe  strategii de eficiență energetică, în primul rând și în al doilea rând, urmărește implementarea politicilor de decarbonare, pentru ca în 2030 să se ajungă la reducerea emisiilor de carbon, iar în 2050, la eliminarea lor. Această activitate este gestionată de Direcția de eficiență energetică.
  • Există  o serie de proiecte, precum Just Transition Fund care se adresează județelor Gorj și Hunedoara, unde decarbonarea va fi mai pregnantă și vor fi transformări care implică si recalificarea forței de muncă.
  • Un total de 4,4 miliarde de euro este orientat către județe unde poluarea e mai pregnantă, precum:  Galați, Mureș, Prahova și Dolj. Va fi un buget pentru aplicarea politicilor de eficiență energetică.
  • În ceea ce privește Strategia de cooling și heating pentru clădiri, Ministerul va participa ca și colaborator pentru probleme de finanțare.
  • Se dorește tranziția către utilizarea de hidrogen verde ( Germania).
  • România are potențial de utilizare a energiei eoliene în zona Mării Negre, cu posibilități de instalare de 50 000 MW. Hidroelectrica și-a impus în planul de investiții construirea unei ferme eoliene marine.
  • România are aceste oportunități uriașe, există interesul și altor companii să investească în aceste zone- construirea unui Parc fotovoltaic. Olanda a inceput un proiect cu România de 1000 de MW de energie eoliană. Portugalia  a prezentat un proiect de colaborare pentru producerea de hidrogen verde.
  • În această nouă etapă de dezvoltarea producției din zona regenerabile, Ministerul implementeză un alt sistem de susținere bazat pe principiul certificatelor cu diferență. Există un consultant pentru implementarea acestui mecanism.
  • A fost propusă punerea în aplicare a unui program de construire a unor stații de încărcare pentru autovehicule în zona HORECA (dar orice IMM poate accesa aceasta sursă), cât și panaouri fotovoltaice cu o putere pana la 27 KW.
  • România este un partener important pentru Comisia Europeană în politica de decarbonare și se dorește atingerea unui scor de aproxiativ 37% cu energie curată.

 

Eficiența energetică din perspectiva legăturii dintre energie , digitalizare și tendințele perioadei actuale

              Lucian Enaru, CEO Schneider Romania, a subliniat faptul că toate politicile din domeniul energetic sunt un rezultat al unor trenduri cu care ne confruntăm. În momentul de față, trebuie să vorbim de un management al energiei, deci de automatizări.

  • Primul trend este urbanizarea. Pentru a trăi bine în orașe, trebuie să apelăm la niște standarde care sunt din ce în ce mai înalte, de aici și notiunile de smart city, de automatizări în oraș, de elemente conectate- electrificări, automobil electric.
  • Al doilea trend este digitalizarea- cu atât mai mult în perioada de pandemie. Probabil, mediul online a fost folosit la un alt nivel raportat cu celelalte perioade, așadar digitalizarea este un proces accelerat. Nu mai vorbim de persoane conectate, ci de persoane și echipamente conectate- până în 2050, vom avea peste 50 miliarde de elemente conectate. Vedem un trend reprezentat de centrele de date- consumul energetic din zona centrelor de date s-a dublat in ultima perioadă. Toți jucatorii importanți din domeniu trebuie să fie agili, să își adopte prorpriile poltici din domeniul energetic, să se adapteze.
  • Un al treilea trend este industrializarea. Estimarea este ca industria este responsbailă de aprope 30% din consumul energetic și va crește spre 50%.
  • Există două elemente majore disruptive:
  • Primul element disruptiv este tranziția energetică: adaptarea de la combustibilii fosili clasici la energiile regenerabile.
  • Al doilea element este reprezentat de tranziția digitală

Cele cele două elemente sunt interconectate. De exemplu, in prezent, toate companiile au sisteme avansate de monotorizare a energiei. Sunt implementate platforme de diagnoză și care fac predictii.

  • Daca vorbim de eficiență energetică, vorbim de saving-urile, de electrificare și decarbonare. Trebuie să luam în calcul și eficiența, urmărirea acestui proces.
  • Schneider oferă platfome de monitorizare a energiei în cloud – platforme on-side și off-side : poți să beneficiezi de predicții și sfaturi legate de eficiența echipamentelor.

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !