COVID-19  •  Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo, 5 iunie. Cei 3 piloni de acțiune ai planului de redresare economică europeană Next Generation Eu

Instrumentul Next Generation EU face parte din planul de redresare economică al Uniunii Europene pentru a face față pandemiei. În valoare de 750 de miliarde de euro, planul are 3 piloni principali de acțiune :

- Instrument de susținere a solvabilității

- Creștere a capacității InvestEU

- O nouă Facilitate strategică de investiții integrată în InvestEU

Obiectivul acestui instrument este să răspundă nevoilor de investiții ale întreprinderilor și să permită o tranziție ecologică și digitală. Mobilizarea fondurilor împrumutate de la Comisia Europeană va avea loc prin eliminarea temporară a plafonului resurselor proprii pentru a permite Comisiei să împrumute pe piețele financiare.

Acest plan este prevăzut pentru bugetul european 2021-2027, care trebuie aprobat mai întâi de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

● Instrument de susținere pentru solvabilitate

Se pune problema de a combate fragilizarea pieței unice europene și de a evita investițiile reduse în companii și, prin urmare, șomajul în masă.

Scopul acestui instrument este de-a ajuta întreprinderile viabile care se află într-o situație concurențială în raport cu întreprinderile din alte state membre care beneficiază de un acces mai bun la fonduri publice sau private. Finanțarea proprie a Uniunii va fi furnizată de urgență întreprinderilor din sectoarele cele mai afectate din punct de vedere economic de pandemie, care prezintă un dezavantaj competitiv în ceea ce privește sprijinul național de solvabilitate. Pentru a beneficia de acest ajutor, o întreprindere trebuie să îndeplinească anumite criterii :

- să facă parte și să funcționează în UE

- să fie viabile din punct de vedere economic

- să fie afectate de pandemie și incapabile să asigure singure suficientă finanțare

- să nu fi avut dificultăți financiare la sfârșitul anului 2019 conform normelor privind ajutoarele de stat din Uniune

Această finanțare va fi furnizată Băncii Europene de Investiții, în cadrul FEIS, pentru a mobiliza capitalul privat și pentru a sprijini investițiile de capitaluri proprii în companii cu probleme de solvabilitate. Investițiile vor avea loc în fonduri de investiții, entități cu scop special, platforme de investiții sau bănci naționale de dezvoltare. Pentru a rezerva beneficiul acestui ajutor companiilor care nu au acces la capitalurile proprii ale Uniunii Europene, sprijinul va fi acordat de intermediarii financiari. Acest instrument va avea un buget de 31 de miliarde de euro pentru a elibera 300 de miliarde din fonduri private pentru companii.

● Facilitatea investițiilor strategice

Această componentă a instrumentului Next Generation EU își propune să sporească rezistența sectoarelor strategice legate de tranziția ecologică și digitală și a lanțurilor de valoare cheie ale pieței interne, prin investiții de până la 15 miliarde de euro.

● Program consolidat Invest EU

Contextul economic al pandemiei nu permite o distribuire eficientă a resurselor financiare. Incertitudinea ambientală îngreunează capacitatea creditorilor de-a evalua viabilitatea întreprinderilor. Drept urmare, riscul perceput de investitorii privați împiedică posibilitatea unor noi investiții și ar putea duce la o criză de credit.

Programul Invest UE constă într-o garanție bugetară din partea UE pentru finanțarea proiectelor de investiții prin intermediul grupului BEI și al băncilor naționale de dezvoltare. Ca parte a Next Generation EU și a pachetului de relansare, acest lucru ar însemna creșterea fondurilor pentru programe până la un nivel de 15,3 miliarde EUR. Pentru a face acest lucru, Uniunea Europeană, printr-o garanție bugetară de 75 de miliarde, mobilizează investiții publice și private. Pentru a răspunde nevoilor acestui instrument, Uniunea va mobiliza 34 de miliarde de euro din bugetul european pentru a răspunde eventualelor solicitări de garanții. Grupul Băncii Europene de Investiții, precum și băncile și instituțiile naționale de dezvoltare vor implementa garanția Uniunii.

Obiectivul acestei inițiative este de a reduce riscurile asociate proiectelor de afaceri pentru a încuraja investițiile private și a se asigura că această investiție este concentrată pe sectoarele cheie de dezvoltare ale Uniunii Europene: tranziția ecologică și digitală. Aceste obiective sunt destinate a fi atinse prin două mijloace cheie:

- Creșterea bugetului alocat InvestEU pentru a ține cont de creșterea nevoilor de investiții.

- Lărgirea domeniului de aplicare a programului în sectoarele de dezvoltare cheie: antreprenoriat activ, industrie etc.

 

Surse oficiale:

https://ec.europa.eu/france/news/20200529/instrument_soutien_solvabilite_fr

https://ec.europa.eu/france/news/20200529/instrument_soutien_solvabilite_fr

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/ssi-factsheet.pdf

https://ec.europa.eu/info/files/eu-budget-powering-recovery-plan-europe_fr

Plus d'actualités

Noi membrii

Libra Guard

Servicii Profesionale de Securitate

Membri

În sala de escaladă nu plâng

Sunt Ionuț, am 6 ani și sufăr de parapareză spastică. Îți vorbesc în numele a 100 de copii cu dizabilități, ca mine, care au nevoie de SUPERPUTERI! ...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !