Interviu

Georgeta Dendrino, Interact: În România, doar 7% dintre elevi sunt înscriși în învățământ dual.

Am stat de vorbă cu Georgeta Dendrino, Managing Director la Interact.

Georgeta Dendrino, Managing Director Interact și o voce influentă în leadershipul etic și educația din România, vorbește despre nevoia urgentă de reformare a învățământului, importanța învățării continue și a implicării companiilor în formarea tinerilor. Doar 7% dintre elevii români sunt înscriși în învățământul dual, în timp ce rata șomajului juvenil depășește 22%. Dendrino evidențiază ce înseamnă un program transformațional real într-o organizație, cum pot liderii să fie cu adevărat eficienți și de ce schimbarea începe întotdeauna cu noi înșine.

Monica Ioniță:  În calitatea ta de membru în Consiliul Director al Camerei, ai ales educația, la noi fiind una dintre cele patru axe strategice. De ce educație, Georgeta, cât de importantă este și cum vezi evoluția companiilor și dedicarea companiilor la nivel de responsabilitate în zona de educație și formare?

Georgeta Dendrino: De ce educație? este o întrebare foarte bună. Educația este o temă foarte importantă pentru mine și a fost o temă importantă de-a lungul întregii vieți. Eu am fost profesoară atunci când am început să lucrez, am lucrat cu copii de gimnaziu, cu elevi de liceu, cu studenți, am lucrat și cu directori de școli în ultimii ani. Lucrez foarte mult cu adulți, iată, de 28 de ani asta fac. Și m-am bucurat să pot participa și să pot contribui în cadrul CCIFER la acest pilon legat de educație. Eu cred că a lucra în educație, a pune umărul la acest domeniu e una din cele mai nobile acțiuni, activități pe care cineva poate să o facă. Și cred că în România sunt foarte multe companii implicate în educație, atât din cadrul CCIFER, dar și din exteriorul camerei, poate din alte camere sau din alte organizații. Sunt multe companii care susțin demersul de transformare a educației, și cred că este critic în acest moment în România să ne implicăm în acest domeniu. Eu sunt implicată, așa cum ai spus, și în asociația pentru valori în educație și acolo avem în jur de 500 de lideri de business implicați în educație, deci este o preocupare majoră.  

Monica Ioniță: În cei 28 de ani de consultanță, te-ai întâlnit cu mulți lideri, deci oameni la vârful companiilor. Cât de important e leadershipul și cum arată leadershipul într-o organizație modernă astăzi?

Georgeta Dendrino: Cât timp avem?

Monica Ioniță: Cât ne dorim. Știu că ai mesaje importante să ne dai.

Georgeta Dendrino: Pot să spun că în 28 de ani am văzut foarte multe schimbări. Dacă la începutul profesiei și activității vedeam oameni din România care învățau odată cu piața, acum foarte multe lucruri s-au schimbat și aș zice că sunt câteva aspecte importante pentru un lider în acest moment. În primul rând cred că e important să învețe continuu. Povestea asta cu „am făcut o facultate și gata am terminat” nu mai este relevantă. Trebuie să fim contemporani cu epoca în care trăim. Știi cum spunea Alvin Toffler, că „analfabeții viitorului vor fi nu cei care nu vor ști să scrie și să citească, ci cei care nu vor avea capacitatea de a învața, de a se dezvața și de a reînvăța.”.

Monica Ioniță: Ideea de "a se dezvăța" îmi place mult.

Georgeta Dendrino: Ușor de zis, greu de făcut.

Deci capacitatea aceasta de a învăța. Apoi cred că este foarte important pentru lideri să aibă un grad de smerenie. Sigur, să aibă și multă încredere în ei, dar să aibă și smerenie, pentru că altfel dăm în altele. Apoi, e important să aibă capacitatea de a lua decizii rapid, decizii bune. Câteodată rapid, câteodată e important să cântărim mai bine înainte de a lua o decizie. Și de a lua decizii dificile, asta este foarte important. La fel, uite, am zis mai devreme un citat, o să mai dau unul: este un scriitor, se numește Scott Fitzgerald, care spunea că o inteligență de prim rang este acea inteligență care poate să țină în minte, să țină în aer în același timp două idei opuse și încă să funcționeze. Deci cred că pentru un lider este important să aibă idei opuse, două, trei, mai multe idei opuse, să le cântărească, fără a avea nevoia asta urgentă de a trage concluzii,  și totuși să funcționeze. Pentru că, iată, totul se schimbă destul de repede și e nevoie să trăim în incertitudine și ambiguitate.

Monica Ioniță: Și liderii au nevoie de echipe.

Georgeta Dendrino: Și au nevoie de echipe, dar mai vreau să zic o chestie, și anume, cred că e foarte important, mai ales după ce am trecut prin pandemie, să știm cum să ne uitam la noi, să ne ținem în echilibru, cum să avem grijă de noi înșine, ca să putem să avem grijă și de ceilalți. Și o să fac o comparație, știi cum avem grijă de telefonul nostru, de mașină, iată, îmi duc mașina la service că trebuie să îi schimbe uleiul. Deci mă uit, sunt atentă la asta, dar uit să am grijă de mine însămi. Și dacă eu nu știu să am grija de mine însămi, ca lider, cum pot să am grijă de ceilalți. De echipele mele.

Monica Ioniță: Apropo de echipe, dacă vorbim de rolul tău în cadrul CCIFER, suntem implicați în învățământul dual și avem colaborări solide cu Ministerul Educației, recent am semnat un document important de colaborare. Cum vezi ca acesta să fie funcțional, la nivel de aplicabilitate. Ce îi lipsește ca el să devină funcțional?

Georgeta Dendrino: Sunt parte din acest proiect și cred că e foarte important ca în acest moment în România să ne implicăm un pic mai mult, companiile să se implice un pic mai mult. Dar nu doar companiile, ci și școlile. Citeam săptămâna trecută un articol în care se spunea că în România, doar 7% dintre elevi sunt înscriși în învățământ dual. În timp ce rata șomajului juvenil în România este de 22,5%. Ca să avem o comparație, în Germania, Elveția sau Austria, țări cu sisteme duale consolidate, rata șomajului juvenil este de sub 8%. Iar datele arată foarte clar că acolo unde școala colaborează cu economia, cu diverse companii, tinerii își găsesc mai ușor un loc pe piața muncii. Învățământul dual funcționează, dar trebuie extins și trebuie finanțat corect. Mă bucur că  în CCIFER avem multe companii care sunt dornice să se implice. Ce lipsește în acest moment, la nivel general în România sunt aceste parteneriate stabile cu angajatorii, politici fiscale clare, sper să avem în viitorul apropiat, infrastructura modernă, predictibilitate legislativă, și poate consiliere și orientare profesională încă din gimnaziu. Cred că este o deschidere un pic mai mare în România și știu foarte multe școli care  sunt implicate în diverse proiecte de consiliere și orientare.

Monica Ioniță: Și dacă ar fi să replicăm la nivel de țară un model, către cine te-ai uita, ca țară?

Georgeta Dendrino: Poate că una dintre țările despre care am spus mai devreme.

Monica Ioniță: Vorbeam de leadership, vorbeam de lider într-o organizație modernă, ce înseamnă pentru tine un program transformațional la nivel de structură într-o companie? Cum vezi realitatea aici?

Georgeta Dendrino: Realitatea este că sunt, și poate că nu o să sune foarte bine, că sunt multe companii care își propun programe transformaționale, dar un pic se împotmolesc pe parcurs, cred că e foarte important să ne uităm, să facem o analiză foarte corectă a stării curente și, așa ca la RMN, o analiză sau să proiectăm bine în viitor unde vrem să ajungem. Deci să ne uităm bine la unde suntem și unde vrem să ajungem, și apoi să facem un plan care să țină cont de tensiunea aceasta între cele două stări.

Monica Ioniță: Totul pornește de la competențe?

Georgeta Dendrino: Da, dar sigur, e important să vedem unde vrea compania să ajungă pe termen lung, care sunt obiectivele strategice și în funcție de asta să vedem ce tip de cultură ne trebuie astfel încât să susținem strategia. Iar programul de transformare este bine să atingă toate nivelurile din organizație, de la top management, care susține, sigur, leadershipul executiv, dar poți să ai și board non executiv, care trebuie să susțină proiectul. Apoi first land managers și ceea ce se numește acum, modern, individual contributors. Orice schimbare, zic eu, că presupune modificarea tipului de conversație pe care îl avem în organizație, a tipului de interacțiune pe care le avem, a proceselor, a sistemelor, a procedurilor, de ce nu.

Monica Ioniță: Și dacă te uiți la blocaje, unde vezi top 3 blocaje, unde le identifici în tot parcursul asta de transformare?

Georgeta Dendrino: În primul rând cred că nu întotdeauna ne uităm foarte corect la unde suntem și unde vrem să ajungem și de asemenea, ceva ce văd foarte des este această atitudine de tipul „să se schimbe ceilalți”. Or orice schimbare începe cu noi înșine. Și mie mi se cere de multe ori în organizație, iată, am lideri care mi spun „Ajuta-mă să îi schimb pe ceilalți!” și un rol al meu este să îi fac pe clienți să că schimbarea începe cu ei. Cum spunea un mare om, „Dacă vrei să îi schimbi pe ceilalți, uită-te întâi în oglindă”. Asta este foarte important, să ne uităm și la noi și să dăm noi un exemplu, să fim noi schimbarea pe care vrem s-o vedem la ceilalți. Pentru că oamenii  vor schimba ceva la ei dacă noi modelăm comportamentul pe care ni-l dorim de la ei. Dacă doar spunem și noi facem cu totul altfel, n-o să schimbe.

Monica Ioniță: Să nu rămână la nivel declarativ.

Georgeta Dendrino: Un alt impediment aș zice că este nerăbdarea... să se schimbe mai repede. Vrem, așa, ca domnul Goe, ca trenul să vină acum. Ori trenul nu vine acum. Schimbările se produc, dar în timp.

Monica Ioniță: O să vedem generațiile viitoare cât de entuziasmate sunt.

Georgeta Dendrino: Da, până la urmă fiecare învață în ritmul lui și pe propria piele.

Monica Ioniță: Recent, la Cameră,  am avut Learning Journey, o săptămână intensă de cursuri adresate comunității. Ai ales să investești în acest program și să-l susții, are o rată de satisfacție de 100%.

Monica Ioniță: Și noi ne-am uitat cu încredere către aceste cifre. De ce ai ales să-l susții, cum ți s-a părut această formulă de învățare?

Georgeta Dendrino: Mi-a plăcut formula aceasta, dacă are așa un succes, ar trebui să mai facem. Și am ales să-l susținem pentru că acest proiect, pe de-o parte este despre dezvoltare continuă și eu cred foarte mult în asta, este una din obsesiile mele. După cum ai citit la început, modelez comportamentul pe care îl vreau de la ceilalți și mi-a  plăcut ideea. Apoi mi-a plăcut și titlul, learning journey. Nu știu dacă am povestit,  dar noi la Interact avem un proiect care se numește ”Journey to your inner self”. Scopul lui este de a dezvolta ceea ce numim reflective leaders. Lideri care se cunosc pe ei, știu să scoată ce e mai bun și ce e mai rău din ei. Știu să se autogestioneze și scopul este, nu să rămână acolo, ci să...

Monica Ioniță: Să... sharing.

Georgeta: Și să știe cum să lucreze mai bine cu ceilalți. Constă într-o călătorie inițiatică la Delfi, Grecia, unde era oracolul din Delfi, pe care scria ”Know yourself!”. De asemenea este și contribuția mea, a noastră în cadrul CCIFER, pentru că e un proiect unde cred că ne potrivim.

Monica Ioniță: Ai ales să te implici mult în leadership. A venit dintr-o pasiune, s-a produs un declic în istoricul tău? Cum a venit?

Georgeta Dendrino: Nu știu dacă a fost declic, dar eu mi-am dorit dintotdeauna să lucrez în educație și, iată, sunt dintre norocoșii care au și făcut ce și-au dorit. Sigur că am avut și alte dorințe pe parcurs, si anume să lucrez în parfumerie, în modă..

Monica Ioniță: Sunt transversale.

Georgeta Dendrino: Și în aviație...Dar a câștigat educația și am considerat întotdeauna că e foarte important ca noi să ne educăm pe noi și dacă vrem ca altcineva să ne urmeze, e important să facem noi acele lucruri. Apoi au fost multe lucruri care s-au întâmplat de-a lungul timpului. Nu eu am ales coaching-ul, aș zice că el m-a ales pe mine. Pentru că am avut clienți care mi-au spus: „Aș vrea să lucrăm împreună, aș vrea să fii tu coachul meu!”. S-a întâmplat. Nu mi-am propus eu să fiu coach, ci...

Monica Ioniță: A venit spre tine.

 Georgeta Dendrino: Da, a venit spre mine și multe au venit așa și...

Monica Ioniță: Și le-ai desăvârșit.

Georgeta Dendrino: Aș zice work in progress, că n-am ajuns acolo...

Monica Ioniță: După cum bine știi, avem programe de educație la Cameră, cofinanțate de Uniunea Europeană, adresate studenților, dar și elevilor. Acești elevi și studenți, care provin de la universități și licee din țară, puțin mai târziu se vor confrunta cu piața muncii. Noi facem asta, inserție profesională, vor avea parte de cursuri. Ce mesaj ai avea pentru un astfel de tânăr la început de carieră?

Georgeta Dendrino: Aș da mai multe mesaje!

Monica Ioniță: Și nu doar pentru ei. Am exemplificat cu programele noastre, dar in general...

Georgeta Dendrino: Aș da mai multe mesaje pentru că este o perioadă de schimbări foarte mari la nivel de generații și un mesaj pe care l-aș da este că suntem toți diferiți! În același timp suntem și egali în drepturi. „Suntem toți diferiți, dar toți egali” - a fost sloganul anului internațional al toleranței acum ceva vreme. Cred că acum peste 30 de ani a fost declarat de către ONU anul internațional al toleranței. Faptul că suntem diferiți nu ne face mai răi, nu ne ierarhizează, ci ne clasifică, dar nu ne face superiori. Faptul că ești dintr-o generație sau alta, nu ne face superiori. Este un mesaj pe care l-aș da tuturor generațiilor. Aș continua prin a spune că dacă ești mai tânăr, nu ești mai bun sau mai rău, așa cum, dacă ești din generația mea, nu ești mai bun sau mai rău, dar am avut mai mult timp să văd niște lucruri. Cred că cel mai important e să avem respect față de noi înșine și față de ceilalți. Cred că aroganța la orice vârstă nu este un atu, ci dimpotrivă. Aș mai spune că ajută ca un tânăr să facă voluntariat, să încerce să învețe din toate interacțiunile, fie că este o interacțiune cu CEO-ul companiei, fie că este cu persoana de la recepție, cred că din toate avem de învățat. La fel, aș recomanda să lase loc de „bună ziua” în orice tip de situație, pentru că am văzut des de-a lungul vieții tineri care pleacă tăind toate punțile. Nu e o dovadă de prea multă înțelepciune. Și asta este pentru tineri, dar și pentru alte generații!

Monica Ioniță: E un mesaj universal. Pentru că vorbeai și de smerenie, apropo de aroganțe. Ele sunt cumva legate.

Georgeta Dendrino: Îmi place ce spunea Kierkegaard, filosoful danez, că noi trecem prin viață prin 3 etape: estetică, etică și spirituală. Când încercam tot felul de lucruri, ne lăsăm plete sau ne facem un tatuaj sau you know. Sfidam regulile, apoi etapa etică este etapa când ne facem of familie și devenim responsabili nu doar pentru noi, ci și pentru societate și pentru alții. Iar etapa spirituală este etapa când vrem să give back to the society. Ne implicam, iată, în CCIFER, în diverse proiecte de mentorat, ca să lăsăm o urmă. Să contribuim. Să avem sens. Aș recomanda tinerilor să fie asumați, în orice etapă, să fie asumați, să testeze mai multe și să știe că orice fac, ei vor suporta, ei vor lua și laurii și lipsa lor. Ei vor suporta totul.

Monica Ioniță: Am început cu leadership, mă întorc la el. Știu că mesajul acesta e acoperitor și universal, dar ce le-ai recomanda liderilor ca să nu piardă relația cu viitorul?

Georgeta Dendrino: Le-aș recomanda să fie contemporani cu epoca lor, să fie în pas cu vremurile. Asta înseamnă că dacă toată lumea, dau un exemplu banal, folosește telefonul mobil, tu lasă telefonul cu roată că ești în urmă cu 50 de ani. Eu le-aș recomanda să învețe de la copii, să fie atenți la ei, la preocupările lor. Copiii pot să ne învețe foarte multe. Dacă le dăm credit și îi ascultăm, să înțelegem ce vor, pentru că lumea se schimbă atât de mult și atât de des, încât chiar dacă știm multe sau avem senzația, cu toate astea e foarte ușor să devenim desueți. Ceea ce am învățat ani de zile se poate răsturna într-o secundă. Aș zice că e important să nu rămânem ancorați în această vârstă de aur, că „vai, pe vremea mea era așa și pe dincolo...”. Lumea s-a schimbat, nu mai suntem pe vremea aia. Pot să înțeleg că atunci când societatea e într-o criză, oamenii se pot simți nemulțumiți, frustrați.

Monica Ioniță: Și se suprapun crizele.

Georgeta: Atunci poate să crească nemulțumirea, de asta cred că e foarte important să fim foarte prezenți în fiecare zi, să nu avem nostalgia trecutului, ci mai degrabă nostalgia viitorului ar fi mai interesant s-o avem, pentru că suntem în epoca informațională, iată, generația mea a fost mai degrabă născută în epoca industrială, felul de a face lucrurile s-a schimbat, lumea a evoluat și e normal să fie așa.

Monica Ioniță: Și avem industria 4.0.

Georgeta Dendrino: Cred că dincolo de orice, acesta e mesajul cheie, să fim contemporani cu epoca noastră și să-i ascultăm pe copii. Datoria părinților, generațiilor mai mari, este să se ducă și după generația lor, după copii.

Monica Ioniță: Transferul.

Georgeta Dendrino: Să învețe ei ce învață copiii la scoală pentru că altfel nu cred că avem prea mari șanse să fim relevanți pe termen lung. E important să participam și să scriem împreună istoria, iar a scrie împreună înseamnă să participi, nu să fii cârcotașul de pe margine, să zici că „pe vremea mea era mai bine”, nu, pune și tu mâna și scrie.

Monica Ioniță: Plec din dialogul acesta, care a fost scurt totuși – te mai așteptăm - cu un cuvânt care mi-a plăcut foarte mult și care-mi este drag, „smerenia”. Dacă ar fi să sintetizez, în cuvântul asta încarc multe mesaje.

Îți mulțumim frumos că ni te-ai alăturat!

Georgeta Dendrino: Mulțumesc.

 

Georgeta Dendrinoconduce Interact Business Communications, care are o activitate și o tradiție pe piața din România de 28 de ani. 18 ani de experiență în coaching. A lucrat cu lideri și echipe din toate industriile majore prezente în România, dar și în afara țării. De-a lungul carierei, a creat și livrat programe complexe pentru top si middle management, a condus echipe în proiecte strategice de consultanță și a dezvoltat simulări de business pentru diverse  industrii. Este profund implicată în dezvoltarea leadership-ului etic și incluziv: Vicepreședinte pentru Diversitate, Echitate și Incluziune la EMCC (European Mentoring and Coaching Council), membră în boardul Asociației pentru Valori în Educație și membră în consiliul director al Camerei de Comerț și Industrie Franceze.

Este coach certificat la nivel internațional, colaborator al CoachSource (SUA) și contributor pentru publicațiile Forbes, Psychologies. 

Dincolo de toată experiența practică, are un parcurs academic remarcabil, Georgeta Dendrino este absolventă de Limbi Străine la Universitatea din București, Managementul Resurselor Umane la Seneca College în Canada, ai un Executive MBA (ASEBUSS & Kennesaw State University) și un Executive Master la INSEAD. A urmat un program de guvernanță corporativă la Envisia și, în prezent, se specializează ca membru non-executiv de board, în cadrul unui program comun Envisia – Henley Business School. 

 

Plus d'actualités

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !