Membri

HR School Romania si muza creativitatii

Se intampla uneori ca inspiratia sa ne viziteze chiar in timpul sesiunilor de training din HR School Romania. De fapt, cred ca inspiratia vine sa ne rasplateasca tocmai pentru ca lucram impreuna, pentru ca punem pe masa idei in mod colaborativ si bine intentionat ca sa invatam si sa crestem pentru noi si organizatiile noastre. Nu este nevoie de un mediu calm, relaxat, de reverie pentru ca muza sa soseasca si sa ne ofere cu generozitate din prea-plinul ei. In toiul dezbaterilor, a reflectarilor personale, a contributiilor de la invitati apar aceste idei inovatoare care apoi, prin sintetizare, devin concept. Asa s-a intamplat recent intr-o sesiune de invatare impreuna cu particpantii de la #HR School Romania unde dezbateam cum este sa fii si ce trebuie sa faci pentru a deveni un bun Manager de Resurse Umane.

Asadar, contributia noastra recenta la progresul profesiei de HR se poate descrie asa:

Optimum HR = HR Business Partnering + HR People Partnering

Dar ce inseamna Optimum HR pentru noi, in HR School Romania?

Totul a pornit de la vizionarea unei secvente video in care un lider de business credibil ne prezenta ce inseamna pentru el corelarea strategiei de HR cu strategia de business. Opinia lui, si am apreciat-o cu adevarat, este, pe scurt, ca:

  1. Strategia de HR este derivata din strategia de business. In acelsai timp, strategia de HR sustine strateggia de business pentru ca aceasta sa fie implementata cu success.
  2. Strategia de HR conecteaza oamenii cu organizatia.
  3. Strategia de HR de succes include urmatoarele elemente: Achizitia de Talente (Talent Acquisition) si Managementul Talentelor (Talent Management). In aceasta din urma categorie, prezentatorul a inclus: Managementul performantei (Performance Management), Recompensarea (Talent Reward), Dezvoltarea talentelor (Talent Development) si Motivarea Talentelor (Talent Engagement).  Secventa video fiind in engleza si termenul folosit fiind “talent”, am presupus totusi ca se refera la toti angajatii companiei si nu doar la angajatii considerati “talente” in organizatie.

Echiparea specialistului de HR cu cele de mai sus, am numit-o noi,  HR Business Partnering. Adica un HR care intelege afacerea (principii, lant de producere a valorii, produse si servicii, clienti) si este capabil sa sprijine in mod eficace organizatia ca sa-si atinga obiectivele de afaceri. Adica, toti angajatii isi indeplinesc obiectivele pentru care au fost angajati!

I-am inteles perfect punctul de vedere domnului contributor din secventa video si ii sunt recunoscatoare pentru ca ne-a ridicat o minge de meci la fileu. Adica l-am inteles pana la a ni se parea ca …lipseste ceva in imaginea prezentata. 

Ne-am intrebat unde sunt celelalte componente de care ne ocupam in HR astazi de ceva timp: inductie si integrare (Onboarding), planificarea succesiunii in posturile cheie (Succession Planning), planificarea carierei (Career Planning), beneficii pentru angajati (Employee Benefits), starea de bine a organizatiei (Organizational Health), relatia cu angajatii (Employee Relations), promovarea angajatorului in piata muncii (Employer Branding), invatare si dezvoltare (Learning and Development) si mai noi si sofisticatele: organizatia fericita (Happy organization), bunastarea emotionala a organizatiei (Wellbeing), cultura emotionala in organizatie (Emotional culture).

Am inteles atunci ca, organizatiile au pasit de ceva vreme in era constientizarii ca OMUL ca om este important in aceeasi masura cu performanta lui de profesionist. Am inteles ca  sa fii angajat inseamna sa fii respectat, apreciat si valorizat ca si element cheie si ca fara om si dedicarea lui, performanta organizatiei ar fi cu siguranta sub nivelul pe care si-l doreste orice proprietar de afacere. Si asta chiar in plin avant al revolutiei tehnologice care ne aduce in birou, ‘colegi’ pe care ii numim  “Artificial Intelligence”.

Aceasta a doua componenta a contributei HR-ului la organizatie, am numit-o HR People Partnering. Adica rolul in care centrala este preocuparea ca omului din spatele profesonistului sa ii fie bine, sa fie multumit, sa lucreze cu drag si sa vrea sa ramana in organizatia angajatoare, in vremurile tulburi in care avem razboi pentru talente (war for talents) din ce in ce mai acerb. Si ca sa fim completi, acestei  organizatii in care putem practica Optimum HR ii spunem ORGANIZATIE DESTINATIE (Destination Organization) adica organizatia in care daca ajungi, vrei sa fii retinut.

 

Concluzie

1            Intr-o zi, și mai degraba mai devreme decât mai târziu, Optimum HR va diferenția organizațiile.

2            Optimum HR este deja posibil. Nu spunem ca este ușor sa-l pui in practica, dar spunem cu siguranta ca este posibil!

 

Anca Covaciu

Fondator HR School Romania

Managing Partner Leadership Focus

https://leadershipfocus.ro/hrschoolromania/ 

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !