Comunicare -Presa
IMPACTUL ECONOMIC AL FRANȚEI ÎN ROMÂNIA: 125.000 DE LOCURI DE MUNCĂ, 12,9 MILIARDE DE EURO INVESTIȚII DIRECTE FRANCEZE ÎN ROMÂNIA
- Franța rămâne unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României, cu o prezență consolidată în ultimele trei decenii, contribuind activ la transformarea structurală a economiei și la dezvoltarea comunităților locale.
- Cu o comunitate diversificată de 600 de membri – companii mari, start-up-uri, microîntreprinderi, universități și ONG-uri – Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER) stimulează transformarea durabilă a economiei prin conexiuni solide și proiecte inovatoare.
Franța, al patrulea partener comercial al României, își consolidează poziția de partener strategic în dezvoltarea economică durabilă a țării, cu un volum al schimburilor comerciale bilaterale care a atins 11,6 miliarde de euro în 2024. Cu investiții directe de 12,9 miliarde de euro, Franța ocupă locul trei între investitorii străini.
“În 2025, la CCIFER am accelerat parteneriatul franco-român printr-un dialog public-privat aplicat, conectând expertiza comunității noastre de afaceri cu oportunitățile strategice din domenii precum energia nucleară, inteligența artificială sau securitatea energetică. Pe drumul către o economie net-zero, este esențial să combinăm sustenabilitatea cu competitivitatea și stabilitatea economică.. CCIFER rămâne un partener de încredere al transformării economice durabile, punând la dispoziția autorităților și a mediului privat o expertiză colectivă puternică, ancorată în realitatea pieței», a declarat Nicolas Richard, președintele CCIFER.
Un parteneriat cu impact: investiții franceze pe termen lung
De peste treizeci de ani, Franța joacă un rol-cheie în modernizarea economiei românești, investind în sectoare strategice precum:
- industria auto și energia;
- agricultura, industria agroalimentară și distribuția;
- tehnologia informației și comunicațiilor, telecomunicațiile și industria aerospațială;
- serviciile financiare, sănătatea, construcțiile și materialele de construcții.
Această prezență economică este susținută de:
- 4.150 de companii cu capital majoritar francez,
- 125.000 de locuri de muncă directe,
- o rețea solidă de IMM-uri și filiale ale marilor grupuri internaționale.
Schimburi comerciale dinamice
În 2024, schimburile comerciale franco-române au fost menținute la un nivel ridicat:
- Exporturi franceze către România: 5,3 miliarde de euro
- Importuri franceze din România: 6,3 miliarde de euro
Comerțul este dominat de schimburi intra-sectoriale și intra-grup, reflectând o colaborare tehnologică strânsă și soliditatea relațiilor economice.
În mod particular, schimburile bilaterale în 2024 s-au intensificat în sectoarele agroalimentar și farmaceutic.
Există potențial de creștere în:
- tehnologia informației,
- echipamente electrice,
- industria textilă.
Investiții cu valoare adăugată ridicată și o viziune pe termen lung
Cele mai mari companii franceze – aproape toate incluse în indicele CAC 40 – sunt prezente în România și dețin poziții de lider pe piețele lor. Acestea sunt completate de întreprinderi mici și mijlocii dinamice, antreprenori francezi și companii locale dezvoltate în parteneriat cu investitori francezi.
Împreună, contribuie pozitiv la:
- dinamismul economiei românești,
- integrarea în lanțurile valorice regionale și europene,
- sprijinirea dezvoltării durabile a comunităților prin crearea de locuri de muncă, formare profesională și inițiative de responsabilitate socială.
CCIFER – un catalizator al transformării durabile
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România reunește 600 de membri și acționează ca un motor al transformării economice prin:
- Maratonul de Business: 16 orașe, 200 companii vizitate, 1.000 de participanți
- Proiecte educaționale cofinanțate din fonduri europene (ProMes și StartStudent) – 500 de tineri conectați la piața muncii
- Inițiative de responsabilitate socială: 23.000 de copaci plantați în județul Prahova
- Peste 10.000 de lideri și experți implicați anual în formare și schimb de expertiză
Franța și România continuă să construiască împreună o economie europeană competitivă, durabilă și rezilientă. CCIFER este un partener activ, de încredere și implicat în inima acestei dinamici.
Dspre CCIFER
Fondată în anul 1996, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) este una dintre cele mai reprezentative organizații de business din România, care înglobează o comunitate relevantă pentru dezvoltarea și competitivitatea țării. Cu apartenență internațională, într-o rețea formată din 120 de Camere în 95 de țări, CCIFER acționează ca un partener pentru parcursul de transformare durabilă a comunităților, a companiilor și a României. CCIFER dezvoltă servicii pentru 600 de membri, companii cu capital francez, internaționale și românești, ONG-uri și universități. Cele mai multe dintre companii dețin poziții cheie în diverse sectoare de activitate ale economiei naționale. CCIFER exprimă o poziție comună a investitorilor francezi în România în dialogul public-privat, alături și de alte organizații de profil, respectiv Coaliția pentru Dezvoltarea României.