Bilantul evenimentului

Maratonul de Business CCIFER a ajuns din nou în regiunea Transilvaniei

Am petrecut 2 zile consistente la Cluj-Napoca și Zalău, bogate în întâlniri cu mediul de afaceri, cu autoritățile și studenții din universități.

Am fost în vizită la 6 companii prezente în Cluj și Zalău: Vertiv, Eckerle, Jolidon, Tenaris Silcotub, Cemacon și Michelin. 40 de companii din comunitatea noastră au avut șansa de a descoperi știința și expertiza acestora, de-a lungul vizitelor în teren și prin intermediul prezentărilor tehnice. S-au legat business-uri noi pe lanțul de valoare furnizori, prin clusterele de lucru organizate la sediul Michelin de la Zalău. Interacțiunea cu autoritățile a fost benefică pentru a avea și mai multă vizibilitate pe proiectele cheie dezvoltate la nivel local, în sectoare cheie (infrastructura, servicii medicale, forța de munca si învățământul dual).

BRD Groupe Societe Generale, Brinel, Foundever și Michelin au venit cu oferte de stagiu, internship si oportunități de carieră către studenți de la Universitățile Babeș Bolyai și Tehnică din Cluj Napoca. Atelierele Franco Jobs sunt un accelerator de educație și inserție profesională, o alternativă de căutare de talente pentru companii.

Peste 80 de companii din regiune au participat la Pot-ul CCIFER oferit de Foundever la Hill House din Cluj-Napoca, o ocazie de networking și oportunități de business.

Parteneri Groupama, Cabinet d’Avocats Gruia Dufaut, Michelin.

Partener de mobilitate, Renault.

Cluj-Napoca

Capitala economica a Transilvaniei 

  • cel mai mare oraș din țară care are construită – cu concursul unei echipe largi de experți – o strategie clară de dezvoltare. 
  • a fost desemnat și în anul 2023 cel mai bun oraș studențesc al României, conform clasamentului QS al celor mai bune orașe academice pentru studenți, unde se plasează însă doar pe locul 137 la nivel internațional. Orașul găzduiește cea mai veche și cea mai mare universitate a țării (UBB) și alte cinci instituții publice de învățământ mai specializate, repere în domeniul lor la nivel național (UMF-Cluj-Napoca, UTCN, USAMV-Cluj-Napoca, Universitatea de Arte și Design și Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima) 
  • 7 Clustere active in Cluj-Napoca: Transilvan, AgroTransilvania, Transilvania Taste, Transylvania Lifestyle, iTech Transilvania by Aries Transilvania TREC Cluste, Cluj IT Cluster 
  • Cluj Innovation City este considerat cel mai complex proiect al municipalității clujene 
  • este Hub recunoscut în  Europa Centrală și Est Europeană 
  • După București, Cluj-Napoca are cei mai mulți angajați în servicii din totalul salariaților societăților comerciale. 
  • În Cluj-Napoca cel puțin unul din trei salariați este specialist. 
  • Peste 20.000 de persoane lucreaza în acest moment în sectorul IT, o dovadă a acestei realități o reprezintă însuși apelativul ”Silicon Valley” de Romania 
  • Aeroport Internațional Avram Iancu este cel mai mare aeroport din România după Otopeni (47 de destinatii in 21 de tari) 
  • Centru de excelență în medicină – 3 Institute, 8 spitale  
  • Cluj-Napoca a fost inclus pe lista internațională orașelor artistice al viitorului. 
  • Cluj-Napoca are cea mai mare sală polivalentă din Sud-Estul Europei  
  • Prezența Cluj Innovation Park – o comunitate creativă. Cluj Innovation Park este un parc industrial, deținut de Municipiul Cluj-Napoca, prin Consiliul Local. Compania administrează și dezvoltă Centrul CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industriile Creative (CREIC) și Centrul TEAM – Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microintreprindere CREIC propune spații dinamice, unele chiar atipice, pentru comunități de creativi, freelanceri, pentru start-up-uri, dar și pentru corporații, cu activitate în industriile culturale și creative. TEAM se centrează pe activitățile de microproducție, din cele mai diverse domenii, și oferă spații unde soluții inovative se pot dezvolta – parcele de teren, hale de microproducție și spații de birouri. 
  • Cluj Business – Serviciul Primariei de creare a unei afaceri in 8 zile 
  • Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Primariei – este un spațiu care este pus la dispoziția celor dornici să propună dezbateri pe agenda publică, privind dezvoltarea comunitară, precum și deschis celor care doresc să participe la aceste dezbateri inițiate pe principiul „bottom-up”  
  • Aplicația online de Bugetare Participativă este un instrument prin care cei care au un proiect de îmbunătățire a unui aspect din viața de zi cu zi a orașului, îl pot propune, promova și pot obține susținerea celor interesați, asigurându-se, astfel că administrația asumă realizarea proiectului respectiv în anul fiscal următor. 
  • Spatiu multicultural promitator (TIFF, Untold, etc.) 

Sălaj, Zalău

Județul este străbătut de drumul european E81 și Autostrada    care  se  va  desfășura pe  o  lungime  de  aproximativ  84  km  și  va  avea  3  puncte  de  inserție  situate  pe  teritoriul  județului. 

  • se află la distanțe cuprinse între 80—120 km de aeroporturile din Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Satu Mare și la 400 km de Aeroportul din Budapesta.  
  • este situat pe axa Cluj - Satu-Mare - Petea Vama 
  • Principalul motor al exporturilor din Județ sunt firmele ce produc și tranzacționează produse și articole din metal (specific, grupa produse din fontă, fier și oțel), care în ultimii trei ani au exportat produse în valoare de peste 1 miliard de euro. 
  • În  funcție  de  numărul populației ocupate la nivelul județului, sectoarele relevante ale economiei  județului  sunt reprezentate  de  industrie,  agricultură,  silvicultură  și  pescuit,  comerț,  transportul și depozitarea ori sectorul construcțiilor.  
  • Cei mai mulți salariați în județ sunt în industria  prelucrătoare (industria  metalurgică, a prelucrării cauciucului, a mobilei etc.). 
  • Investițiile în județul Sălaj au cunoscut o creștere continuă în ultimii ani, cele mai bine reprezentate (ca imobilizări corporale) fiind cele din industria  prelucrătoare,  precum  recuperarea  deșeurilor,  edituri  și  poligrafie, prelucrarea lemnului și produselor din lemn, fabricarea materialelor de construcții.  
  • Investițiile nete în județul Sălaj, reprezentative sunt cele în sectorul construcțiilor, a transporturilor, a hotelurilor și restaurantelor și cele în sectorul industriei și agriculturii. 
  • 3 extensii de învățământ superior sunt prezente în județ – Universitatea Babeș-Bolyai, UTCN Cluj-Napoca și Vasile Goldiș din Arad. 
  • La nivelul localităților din județul Sălaj există peste  1 700 ha teren disponibil pentru investiții, cu suprafețe cuprinse între minim 0,02 ha și maxim 1 100 ha din care 47 % este deservit  de utilități publice. Peste 92 % din suprafața totală a acestor terenuri se află în proprietate privată.    
  • Parcuri industriale  

- Parcul  Industrial  Jibou,  înființat  în  anul  2005,  –  situat pe  teritoriul  orașului  Jibou  -  cu  o  suprafață  de circa  20 ha reprezintă  o  investiție  publică  la  nivelul  județului,  printre companiile pe care le găzduiește, numărându-se în principal cele din sectorul mobilei și al confecțiilor metalice. 

- Parcul Științific Nușfalău  găzduiește o unitate de producție a liderului mondial cu capital din S.U.A. în domeniul aparaturii analitice  de  laborator  -  HANNA  INSTRUMENTS 

- Eurobusiness  Park  Transilvania, în  suprafaţă  de  aproximativ 80 ha - este poziţionat strategic pe teritoriul judeţului Sălaj,  în  localitatea  Nuşfalău,    la    aproximativ  1  km  de  autostrada  Transilvania. 

 

 

Plus d'actualités

Noi membrii

Cherciu & Co

Cherciu & Co (www.cherciuandco.com) este o firmă avocatură boutique dedicată problemelor juridice complexe care însoțesc inovația și investițiile....

Noi membrii

DLA Piper

DLA Piper este o firmă globală de avocatură de business, prezentă în peste 40 de țări din America, Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia Pacific,...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !