Comunicare -Presa  •  Interviu

Masterul de Antreprenoriat și Gestionarea Afacerilor (MEGA) - un program academic local de nivel internațional, unic în România

program masteral în limba franceză al Academiei de Studii Economice din București, sub patronajul comunității de afaceri franco-române

Masterul de Antreprenoriat și Gestionarea Afacerilor [Master d’Entrepreneuriat et Gestion des Affairs (MEGA)] este un program masteral în limba franceză al Academiei de Studii Economice din București, lansat în plină pandemie, în luna octombrie 2020, într-o formulă nouă, mai complexă, relevantă pentru nevoia de învățare aplicată. Patronajul comunității economice franco-române îi conferă unicitate la nivel național, conceptul fiind în curs de implementare și în alte centre universitare din țară. Proiectul a fost posibil prin colaborarea Consiliul de administrație CCIFER cu conducerea Facultății de Administrarea Afacerilor cu Predare în Limbi Străine „FABIZ". I-am solicitat Adelei Jansen, inițiatoarea acestui proiect, desemnată coordonator MEGA de către Senatul facultății, să ne răspundă la câteva întrebări esențiale pentru cei care își doresc o formare cu predare în limba franceză.

Adela Jansen are o vastă experiență în managementul afacerilor și al oamenilor, în derularea proiectelor de transformare organizațională, în construcția unor echipe motivate și performante. După mai bine de 25 de ani petrecuți în top managementul unor companii multinaționale, este profesor și doctorand la ASE, partener într-o companie de tehnologie aflata în expansiune internațională și membru în mai multe consilii de administrație și asociații de business, printre care Consiliul de administrație al CCIFER și Steering committee din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României. 

 

Care este motivația implicării comunității de afaceri franco-române în educație în general și în dezvoltarea filierelor academice francofone în mod special ?

Pornind de la nevoia identificată prin studiile realizate în rândul membrilor comunității de afaceri franco-române, accesul la specialiști și formarea lor continuă reprezintă prima așteptare în ceea ce privește parteneriatele business-mediu academic.  Pentru atingerea acestui deziderat, implicarea CCIFER este necondiționată, fiind deschiși să împărtășim din experiența și expertiza noastră acel savoir-faire neprețuit pentru formarea noilor generații de antreprenori și parteneri de afaceri. Conform datelor furnizate către CCIFER de Registrul Comerțului, în România sunt înregistrate aproximativ 3.800 de companii cu capital majoritar francez, dintre care 550 sunt membre ale CCIFER, creând peste 125.000 de locuri de muncă directe.

Educația este, așadar, o axă strategică transversală pentru CCIFER, care derulează proiecte ample în toate regiunile țării. Programul educațional MEGA reprezintă pionieratul unor colaborări universitare sub patronajul comunității franco-române, ca parte dintr-o strategie mai amplă, care include extinderea acestui concept generos și către alte specializări, preponderent tehnice, atât la nivel local cat si național.

În România există mulți tineri cu o educație solidă, fluenți în cel puțin o limbă străină, conștienți de avantajele reale pe care le potențează limbile străine către un nelimitat univers economic, social si cultural. Pentru cei care cunosc limba franceză, MEGA este o continuare naturală a unui parcurs educațional de formare a unor generații de profesioniști francofoni, viitori colaboratori în companiile cu capital francez din România și din întreaga lume. Acest program de master constituie o nouă oportunitate academică, prin care studenții români se bucură de beneficiile diversității și multiculturalității, iar studenții străini descoperă un mediu francofon complex în România.

Consiliului de Administrație a aprobat propunerea pe care am făcut-o pentru implicarea CCIFER în programul MEGA. Acesta a fost pregătit și lansat împreuna cu echipa FABIZ, într-o perioada dificilă, în plină pandemie. Pentru noi toți anul 2020 a cuprins schimbări radicale în business, în viața personală dar și în metodologia de predare în școli. Profit și de această ocazie și le mulțumesc încă o dată tuturor managerilor și specialiștilor implicați în acest proiect pentru puterea de adaptare, flexibilitate și dăruire!

De asemenea, ne bucuram de suportul constant al Ambasadei Franței în România și al Institutului Francez din București, cu sprijinul cărora vom dezvolta oferta pentru studenții MEGA, incluzând module opționale din domenii diverse precum digital, interculturalitate și antreprenoriat digital, integrând și sesiuni tip masterclass cu France Alumni. Susținerea tuturor celor implicați, dascăli, experți, lideri ai comunității de business și evident, masteranzii români și străini contribuie semnificativ la dezvoltarea sistemului educațional și la consolidarea francofoniei în Romania.

Ce aduce nou acest program de Master în limba franceză de la ASE/FABIZ

MEGA reprezintă varianta pragmatică a unui Master în antreprenoriat și administrarea afacerilor existent la ASE/FABIZ, care acum integrează, pe lângă aspectele academice, o pregătire foarte aplicată, generatoare de competențe așteptate în piața muncii. Acesta nu se substituie programelor companiilor aflate deja în derulare, ci oferă o soluție complementară acestora.

Astfel, începând cu luna octombrie 2020, MEGA oferă masteranzilor posibilitatea abordării unui conținut practic, printr-un dialog permanent cu manageri și specialiști de elită. Alături de aceștia, studenții români și străini parcurg și aprofundează teoretic, dar mai ales practic materiile programei Masterului, grupate în patru axe care încurajează spiritul antreprenorial, aducând un element de unicitate prin contribuția structurată a CCIFER: inovație și IT&C, finanțe, managementul talentelor & marketing, management operațional.

Un alt element de noutate îl reprezintă parteneriatul cu IESEG School of Management din Franța, una dintre cele mai renumite universități de business din lume, recunoscută printr-o triplă acreditare internațională, care, alături de profesori de la ASE București, se implică în derularea cursurilor universitare. Este un parteneriat aflat în primul an de funcționare, care va fi dezvoltat pentru consolidarea exigențelor unui program de excelență, cu valențe noi în viitor, printre care diploma cu dublă recunoaștere pentru absolvenți, cum exista deja cu alte universități, de exemplu cu Universitatea din Strasbourg. Parteneriatele Erasmus semnate de FABIZ cu alte 18 universități rămân incluse în oferta academică.

Organizarea desfășurării cursurilor reprezintă la rândul său un element de noutate: un sistem modular a înlocuit predarea mai multor materii în cadrul semestrului și susținerea examenelor de la finalul lui. Astfel, masteranzii pot lucra în timpul săptămânii, dedicându-se cursurilor și examinărilor în zilele de vineri și sâmbătă în principal. Totodată, acest sistem va permite asimilarea și capitalizarea facilă a cunoștințelor de la un modul la altul, modelul fiind deja practicat cu succes în țări cu tradiție. Este o formă adaptată și pragmatică de învățământ universitar dual.

O altă noutate este extinderea MEGA și la nivel de licență, începând cu toamna acestui an , ceea ce va asigura un parcurs universitar complet aflat sub umbrela CCIFER. Și veți vedea, surprizele frumoase nu se vor opri aici.  Avem acțiuni similare începute cu alte centre universitare, precum Politehnica București, unde companii membre sunt interesate de doua mastere în franceza sau Universitatea Babeș Bolyai, unde Centrul francofon de afaceri din Cluj va fi partener în lansarea unui nou program tehnic de licența aflat acum în curs de acreditare, sau Universitățile din Sibiu și Brașov, care vor avea formule adaptate nevoilor comunităților aflate în jurul Cluburilor Francofone de Afaceri; și nu ne oprim aici.  

După știința noastră, patronajul unei comunități acordat unor programe educaționale este un concept unic în Romania, pe care ne dorim sa îl dezvoltăm cât mai mult. Mixul de specialiști si manageri responsabili de disciplină și invitații lor va fi cu siguranță o formulă care va asigura continuarea în timp a conceptului. Vom continua să îmbogățim și alte filiere francofone identificate împreună cu Institutul Francez din România, în care vom implica membrii CCIFER.

 

Bilanț după un prim semestru de MEGA

În semestrul 1 din formula MEGA, studenții au parcurs deja simulări de business și discutii profunde despre contracte cu Serge Gonvers, Bogdan Grosu și profesori de la ASE și IESEG. Au construit modele de start-up-uri sub îndrumarea lui Jérôme France și a altor mentori-antreprenori de succes, unele dintre proiecte fiind potențial finanțabile chiar de căre mentori. Semestrul 1 s-a încheiat cu construirea unor roboți UiPath, sub îndrumarea lui Gregory Rodin și cu incursiuni într-o fascinata lume a cifrelor alături de Karim Keirat. Au participat si invitați de marcă, lideri în domeniile lor, reprezentând companii precum Groupama, Plexirom, Dacia-Renault, MeliMelo, Gruia Dufaut, Romcarton, Soniamed, Amia, A.F.F., IPSO și mulți alții.

În semestrul al II-lea studenții studiază cu marketing strategic cu Georgiana Miron, managementul talentelor și management strategic, unde voi avea plăcerea să predau alături de invitați de elită din companii precum  Cora, Auchan, Michelin, Interact, KPMG, Druid, Inter-Montaj, OMV ,iar Olivier Brunet și Frédéric Romand vor gestiona modulele dedicate finanțelor si managementul cunoștințelor.  În anul 2 îi vom avea profesori pe Monica Jiman, Frederic Lamy, Andreea Mihai, Oana Marinescu, Yves Martin, Pierre-Etienne Cizeron, alături de profesorii de la cele doua universități.  

Ce avantaje aduce un parcurs academic francofon pentru companii și pentru studenți și masteranzi?

Toate proiectele Camerei se îmbină armonios prin oferta de educație, de recrutare, employer branding sau oferta de stagii.

Pentru companii, faptul că pot recruta încă de pe băncile facultății tineri cunoscători de limbă franceză este un avantaj competitiv în orice perioada ne-am afla, unele companii fiind implicate în formarea lor prin intervenții directe în programa unor cursuri sau prin stagii și proiecte oferite solicitanților, parcurgând împreuna etape din cunoașterea reciprocă prealabila angajării. Nu este facilă alocarea de fonduri tuturor centrelor universitare de unde pot găsi noi colegi, însă participarea la aceste programe CCIFER, focusate pe filiere francofone, le pot da companiilor soluții complementare efortului lor. Desigur, și pentru companii este o provocare sa-si respecte «promisiunea de angajator» pe termen lung.

Pentru studenți reprezintă un deosebit avantaj să fie îndrumați și formați de profesioniști conectați la cele mai noi tehnologii și la realitățile lumii de business actuale, să se familiarizeze cu provocări reale din viață profesională și să dezvolte competențe pentru găsirea unor soluții complementare ghidajului manualului clasic. Tinerii merituoși se pot face remarcați prin accesul direct la manageri de top, care le sunt îndrumători și profesori. Cum menționam anterior, accesând în local un întreg univers de cunoștințe și experiențe de nivel internațional, aceștia au oportunitatea extraordinară să înțeleagă mai profund specificul business-ului și cultura companiilor prezente, dar și a industriilor care îi interesează, în beneficiul parcursului lor ulterior.

În concluzie, lansarea unor astfel de programe foarte aplicate, în care comunitatea CCIFER este direct implicată, este o abordare structurata și integrată care oferă actorilor implicați o continuitate, indiferent daca prioritățile acestora sunt schimbate în timp, din punct de vedere bugetar sau al persoanelor implicate. Aceasta abordare da un alt unghi de unicitate a ofertei comunității franco-romane, un lucru important care trebuie menținut in timp pentru a avea un efect solid si relevant.

Putând fi   extins și la alte nivele de educație  și replicat oriunde, acest concept contribuie la reducerea diferenței dintre competențele livrate de programele educaționale actuale și cele de care mediul de afaceri are nevoie în mod real, printr-o actualizare continuă, anuală a conținutului livrat de către membrii noștri. MEGA este benefic și în efortul de retenție a talentelor în Romania, de reducere a tensiunilor pe piața muncii, cu precădere în perioadele unor mari schimbări. 

Încurajez companiile și instituțiile să își susțină angajații să se înscrie la MEGA sau alte programe similare în curs de lansare, aflate sub patronajul CCIFER. Dar și să se implice activ, să le dezvoltăm împreună, să fie mentorii comunității franco-române pentru tânără generație. Astfel vom avea garanția unei calități continue la nivelul pe care îl dorim.  

Plus d'actualités

Bilantul evenimentului

Retour sur: Business Tour Prahova

🚗Incursiunea #BusinessTourCCIFER a continuat  în județul Prahova. Alături de noi au fost peste 40 de participanți care s-au bucurat de oportunitatea...

Noi membrii

ASOCIATIA TECH STATION

Tech Station este o comunitate de experți pentru dezvoltarea și finanțarea ecosistemului IT și digital franco-român.

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !