Bilantul evenimentului
Provocări, soluții și bune practici în economia circulară
- În contextul atingerii neutralității climatice până în 2050, CCIFER și Carrefour au organizat joi, 26 octombrie 2023, Masa rotundă: Securizarea resurselor din economia circulară și siguranța alimentară.
- Decuplarea deșeurilor de creșterea economică, consumerismul intensiv, securizarea resurselor în cadrul acestui proces, agricultura sustenabilă, problema deșeurilor ajunse în sol și impactul pesticidelor au fost cele mai importante teme de discuție abordate de actori importanți în domeniu, atât reprezentanți ai mediului public, cât și reprezentanți ai mediului privat.
- Reuniunea a avut loc în prezența Ministrului Mediului, Mircea FECHET, și Ministrului Agriculturii, Florin Ionuț BARBU.
„Se știe că e foarte greu să faci agricultură fără un mediu curat, la fel cum și mediul depinde de modul în care se face agricultură. Prin urmare, cele două domenii trebuie abordate în comun. Sistemul Garanție-Returnare (SGR) este proiectul care va rezolva o parte dintre problemele din management-ul deșeurilor în România. Vom constata că acest sistem va schimba foarte multe vieți, va asigura un mediu mai curat, va impune schimbări. SGR va funcționa, chiar dacă va fi nevoie de o perioadă de adaptare, de la rural, până în centrul Bucureștiului, iar la final sunt convins că vom observa cu toții beneficiile acestui sistem”, Mircea FECHET - Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
„Ne dorim să sprijinim fermierii în continuare și să încurajăm astfel consumul de produse romanești, fie că vorbim de carne de pui, legumicultură sau pomicultură. Prevedem să luăm măsuri pentru reducerea risipei alimentare, să limităm importurile, iar prin Programul Național Strategic există 170 milioane de euro finanțare. România își dorește produse sănătoase, fără pesticide”, Florin Ionuț BARBU - Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
„Rolul ANSVSA este acela de a asigura constant că tot ceea ce se comercializează sunt produse sigure pentru consum, motiv pentru care s-au investit 15 milioane de euro în laboratoare sanitare. Încurajăm achiziționarea produselor autohtone, pe care le puteți consuma cu încredere”, Alexandru Nicolae BOCIU - Președinte al ANSVSA.
„Provocările sunt multiple privind contaminarea solului cu pesticide, dar important este să fim conștienți de acestea. Se impun schimbări de comportament, consumătorii trebuie să fie atenți la etichete, la volumul de produse consumate. Parteneriatele sunt, de asemenea, extrem de importante în conservarea ecosistemului, pentru că pot încuraja practicarea agriculturii bio în rândul fermierilor”, Liliana CIOBANU - Director Ecocert.
„SGR e un element care ne va forța să gândim și să acționăm altfel. În ultimii 7-8 ani am intrat într-un val al acestui subiect de ambalaje și nu am găsit soluții sustenabile până la acest proiect, care, chiar dacă în primii ani va crea probleme, ne va forța să ne comportăm responsabil. Este momentul în care va trebui să vorbim de centre de reciclare și reutilizare, iar micile întreprinderi trebuie ajutate în acest sens. România poate ajunge în următorii anii un hub european în zona de reutilizare și reciclare”, Ionuț GEORGESCU - Director general și Președintele Consiliului de Administrație FEPRA EPR SA.
„Pesticidele folosite corespunzător ajută producția. Pesticidele pot deveni periculoase doar dacă nu se respectă anumite dozaje și anumite reguli. De aceea este necesară o educare și instruire la nivelul producătorului”, Daniel GHIȚĂ - Cooperativele Brezoaele.
„Fermierul român se află sub o presiune care pune în pericol securitatea alimentară. În acest moment, lupta fermierilor din România este de a demonta preconcepția că sectorul agroalimentar reprezintă principala sursă de poluare. Incluzând chiar și industria de fertilizanți, nu aceasta este sursa principală de poluare”, Vlad MACOVEI - Președinte Asociația Forța Fermierilor.
„Misiunea noastră este de a crea sustenabilitate în apicultură. Acest lucru nu se poate realiza decât prin investiții pe termen lung și înființarea de cooperative apicole care să reunească și să sprijine apicultorii. România este la coada clasamentului la consumul de miere și pentru a schimba acest lucru este nevoie de o campanie de promovare și conștientizare. Noi am creat o platformă dedicată apicultorilor, prin care aceștia sunt puși în legătură cu clientul final”, Florina ZAMFIR - Director comercial Pollenity.
Parteneriatele cu producătorii locali stau la baza angajamentului pe care Carrefour România și l-a asumat față de întreaga comunitate, susținând programe și inițiative cu impact pozitiv în societate.
„Nu se poate construi ceva pe termen lung fără parteneriate. Noi sprijinim producătorii români prin alegerea noastră de a opri importul. Privind calitatea solului și impactul pesticidelor, se simte o nevoie mai mare de educare a fermierilor, astfel încât folosirea pesticidelor să fie adaptată conform tipului de sol. De asemenea, controalele din partea autorităților române ar trebui să fie mai stricte”, Radu GHERMAN - Buying Director Ultra-Fresh (PFT) Carrefour România.
„Dacă discutăm de proiecte care presupun inițiativă, discutăm despre schimbare de comportamente. Prin proiecte precum Plata cu PET ne dorim să schimbăm comportamentele. În schimbul fiecărui pet reciclat, consumatorul primește un fruct sau o legumă produse la nivel local. După ce depășim acest prag de motivație, putem vedea mai multe beneficii. Împreună salvăm planeta și susținem economia locală”, Ștefan URZICEANU - Head of CSR Carrefour România.
În încheiere, Julien MUNCH - CEO Carrefour România, a transmis un îndemn tuturor participanților: „Vă invit să asigurăm un viitor mai durabil împreună”.
Discuțiile au fost moderate de Mario CREȚU - Corporate Affairs Director Carrefour România.
Despre CCIFER
Fondată în anul 1996, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) este o comunitate de afaceri bazată pe savoir-faire-ul francez. Este un lider angajat în dezvoltarea durabilă a persoanelor, comunităților, a companiilor și a României. CCIFER reunește peste 550 de companii franceze și române. Companiile membre sunt lideri în diverse sectoare de activitate ale economiei locale. CCIFER exprimă o poziție comună a investitorilor francezi în România în dialogul public-privat, alături și de alte organizații de profil, respectiv Coaliția pentru Dezvoltarea României.