Putem ameliora doar ceea ce măsurăm

Aflăm de la Aris Palaiodimopoulos, owner-ul Econos, care este metodologia și ce indicatori au fost urmăriți pentru a măsura amprenta de CO2 a Galei

Ne-am luat un angajament la nivelul întregii comunități franco-romane, de a contribui sistematic la tranziția către o economie mai verde. Pentru aceasta, e nevoie sa înțelegem cât mai bine cele mai importante surse de poluare, dar și de a găsi soluții din timp ca să diminuăm impactul.

În premieră, CCIFER, cu ajutorul partenerului, startup-ul Econos, a realizat un bilanț al amprentei de carbon al Galei CCIFER,  un eveniment cu o complexitate aparte și cu un conținut extrem de diversificat, organizat pentru un număr de peste 500 de persoane.

Aproximativ 9,4 tone de CO2 au fost degajate pentru producția evenimentului propriu-zis, în special pentru transport și mâncare.

CCIFER: Ne-ați ajutat să măsurăm amprenta de carbon a evenimentului nostru iconic, Gala CCIFER. Care sunt criteriile, indicatorii și ce măsurați în general pentru acest tip de eveniment?

AP: Amprenta de carbon a unui eveniment este analiza emisiilor de gaze cu efect de seră legate direct și indirect de acesta. Analizăm întregul lanț valoric al Galei CCIFER - atât în amonte (upstream), cât și în aval (downstream), fără a omite emisiile din timpul evenimentului în sine.

În faza de upstream am analizat impactul asupra mediului al furnizorilor de mese, flori, obiecte publicitare. În faza de downstream, am analizat emisiile invitaților de la Gala, inclusiv transportul acestora la Face Club. În cele din urmă, am analizat emisiile legate de consumul de energie din timpul galei.

CCIFER: Care este scopul?

AP: Urgența climatică ne cere să reducem drastic emisiile echivalente de CO2 pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris de limitare a încălzirii globale la un nivel sub 2 grade Celsius. Cu toate acestea, este esențial să se măsoare emisiile pentru a le reduce. Prin realizarea amprentei de carbon a evenimentului său, CCIFER dovedește rigurozitatea abordării sale de reducere a emisiilor. Amprenta de carbon a făcut posibilă identificarea punctelor fierbinți, principalele surse de emisii, pentru a reduce amprenta de carbon a CCIFER într-un mod eficient. Ne vom concentra mai întâi pe cele 3 surse majore de emisii ale CCIFER, responsabile pentru 3/4 din emisiile evenimentului.

Acest prim bilanț al carbonului va servi drept prima referință care va asigura o reducere treptată a amprentei de carbon a galelor CCIFER.

CCIFER: În funcție de procentul care va rezulta, care vor fi recomandările pentru publicul nostru, pentru organizator?

AP: Datorită amprentei de carbon, echipele ECONOS au lucrat pentru prima dată la recomandări de reducere a emisiilor din cele 3 surse principale de emisii de gaze cu efect de seră din cadrul Galei, achiziționarea de alimente, transportul participanților din alte orașe din România cu avionul, transportul oaspeților la locul evenimentului.

În primul rând, la achiziționarea de alimente, din analiza noastră a reieșit ponderea semnificativă a preparatelor din carne, reprezentând 96% din felurile de mâncare pregătite pentru participanții la Gala. Este esențial să se sublinieze cantitatea carbonului dintr-un fel de mâncare pe bază de carne de vită, de exemplu, de 14 ori mai mare decât o masă complet vegetariană, potrivit ADEME. Va fi relevant să se promoveze mesele vegetariene din produsele locale pentru a reduce emisiile asociate cu prepararea mesei. Pe de altă parte, transportul cu avionul a douăzeci de invitați este responsabil pentru aproximativ 1/3 din emisiile galei. Încurajarea altor tipuri de transport către București pentru eveniment va reduce semnificativ emisiile legate de Gala. În cele din urmă, transportul participanților la gală, pe care l-am atribuit în întregime transportului auto, este responsabil pentru aproximativ 10% din emisii. Oferirea de mijloace alternative de transport, cum ar fi navetele colective, care sunt mai prietenoase cu mediu, va reduce, de asemenea, emisiile asociate transportului participanților la eveniment.

ECONOS este o firmă de consultanță specializată în raportarea de mediu care însoțește companiile private, precum și instituțiile publice, în analiza, reducerea și compensarea emisiilor de gaze cu efect de seră (emisii GHG). Experții ECONOS, în calitate de lideri în analiza amprentei de carbon din România, au fost selectați de Ministerul Mediului din România și de autoritățile franceze pentru a lucra la crearea unei baze naționale de date privind emisiile de carbon.

MAI MULTE DESPRE ECONOS

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !