Quiz Fresca Climatică, un joc de sensibilizare în fața dereglărilor climatice

De vorbă cu Aris-Dimitris Palaiodimopoulos, Co-Founder Econos.

Ne-am luat un angajament la nivelul întregii comunități franco-romane, de a contribui sistematic la tranziția către o economie mai verde. Pentru aceasta, e nevoie sa înțelegem cât mai bine cele mai importante surse de poluare, dar și de a găsi soluții din timp ca să diminuăm impactul.

CCIFER: După ce, în toamnă, am măsurat amprenta de carbon a Galei CCIFER, iată-ne la a doua inițiativă de educație în beneficiul comunității noastre. De data aceasta, într-un spirit ludic, în jurul unei sesiuni interactive, care deschide acțiunea noastră amplă de plantare de arbori la Lipănești. Ce este Fresca Climatică ?

AP: Versiunea quizz a Frescei Climatice este un joc de sensibilizare în fața dereglărilor climatice. Obiectivul este simplu: ghidați de către un animator, participanții trebuie sa ghicească ce se află în fiecare fereastră de pe un panou special amenajat. Asta le permite sa dobândească o mai buna cunoaștere a cauzelor si a consecințelor transformărilor climatice. Este un atelier care poate dura aproximativ 20 de minute, în versiunea concentrată, respectiv 3 ore, in cea completă. Este o ocazie de schimb de informații despre mediu într-o maniera ludică și convivială.

CCIFER: Ne-ați ajutat să măsurăm amprenta de carbon a Galei CCIFER. Aproximativ 9,4 tone de CO2 au fost degajate pentru producția evenimentului, în special pentru transport și mâncare.  Care au fost criteriile, indicatorii de care ați ținut cont ?

AP: Amprenta de carbon a unui eveniment este analiza emisiilor de gaze cu efect de seră legate direct și indirect de acesta. Analizăm întregul lanț valoric al Galei CCIFER - atât în amonte (upstream), cât și în aval (downstream), fără a omite emisiile din timpul evenimentului în sine. În faza de upstream am analizat impactul asupra mediului al furnizorilor de mese, flori, obiecte publicitare. În faza de downstream, am analizat emisiile invitaților de la Gala, inclusiv transportul acestora la Face Club. În cele din urmă, am analizat emisiile legate de consumul de energie din timpul galei.

CCIFER: Care este scopul acestor măsurători?

AP: Urgența climatică ne cere să reducem drastic emisiile echivalente de CO2 pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris de limitare a încălzirii globale la un nivel sub 2 grade Celsius. Cu toate acestea, este esențial să se măsoare emisiile pentru a le reduce. Amprenta de carbon a făcut posibilă identificarea punctelor fierbinți, principalele surse de emisii, pentru a reduce amprenta de carbon a CCIFER într-un mod eficient. Echipele ECONOS au lucrat pentru prima dată la recomandări de reducere a emisiilor din cele 3 surse principale de emisii de gaze cu efect de seră din cadrul Galei, achiziționarea de alimente, transportul participanților din alte orașe din România cu avionul, transportul oaspeților la locul evenimentului. Acest prim bilanț al carbonului va servi drept prima referință care va asigura o reducere treptată a amprentei de carbon a galelor CCIFER.

ECONOS este o firmă de consultanță specializată în raportarea de mediu care însoțește companiile private, precum și instituțiile publice, în analiza, reducerea și compensarea emisiilor de gaze cu efect de seră (emisii GHG). Experții ECONOS, în calitate de lideri în analiza amprentei de carbon din România, au fost selectați de Ministerul Mediului din România și de autoritățile franceze pentru a lucra la crearea unei baze naționale de date privind emisiile de carbon.

MAI MULTE DETALII DESPRE ECONOS

Plus d'actualités

Noi membrii

EXL

EXL este o companie multinațională care, în parteneriat cu clienții săi, oferă soluții digitale de analiză pentru a îmbunătăți rezultatele de afaceri...

Bilantul evenimentului

Retour sur: Business Tour Pitești

🚗 #BusinessTour Pitești - o zi plină de oportunități și conexiuni de business, într-un program complex de vizite și întâlniri în companii din regiune....

Membri

EY Entrepreneur Of The Year Romania 2024

For 10 years, we have been supporting and awarding entrepreneurs in Romania! Creative and persevering entrepreneurs, whose vision changes the world. ...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !