Bilantul evenimentului
Retour sur: Climate Change Summit 2023 - Grow your Business, Grow your Future
Companii interesate de sustenabilitate și de reducerea amprentei de carbon și-au dat astăzi întâlnire la evenimentul Grow your Business, Grow your Future, powered by CCIFER și găzduit de Societe Generale Global Solution Centre din București.
Evenimentul a făcut parte din Climate Change Summit 2023 - Solutions for the Future, organizat de Social Innovation Solutions împreună cu BRD Groupe Société Générale, în calitate de inițiator și partener fondator, cu sprijinul Auchan România în calitate de partener strategic, și Mastercard - Climate Partner.
În introducere, Flavia Popa, secretar general al BRD Groupe Societe Generale și membru al Consiliului Director al CCIFER, a explicat de ce este important să avem această conversație în fiecare an în cadrul Summit-ului și să lucrăm împreună la soluții pentru viitorul Europei când vine vorba de afaceri sustenabile. În completare, Smaranda Heroiu, Speakers Coordinator al Climate Change Summit, a povestit despre prima ediție, despre rezultate și impactul acesteia.
Philippe Birker, co-founder Climate Farmers, în calitatea sa de keynote speaker, a introdus audiența în lumea fascinantă a fermierilor și a muncii din agricultură.
“Agricultura de astăzi provoacă cele mai multe emisii de CO2, de unde necesitatea pentru agricultură regenerativă. În zilele noastre, doar 60 de fermieri practică agricultura regenerativă în Europa. Agricultura este necesară vieții și trebuie să i se acorde mai multă atenție, din respect pentru cei care lucrează neobosit pentru a ne hrăni. Ar trebui să ne străduim să spunem poveștile tuturor fermierilor și să valorizăm provocările și contribuțiile acestora. Să educam tinerele generații, să creștem investițiile și opțiunile de finanțare din domeniu, să conștientizăm beneficiile agriculturii regenerative”.
Evenimentul a continuat cu un dialog moderat de Teodora Ghenciu, founder eEco.ro, sustainable solutions for people and companies, între rreprezentanți din trei industrii cheie pentru dezvoltarea țării: cconstrucțiile și dezvoltarea orașelor, producția de carton și serviciile financiar bancare.
Philippe Gabulon (Societe Generale Global Solution Centre), Paul-Henri Kohler (Romcarton Ambro Groupe Rossmann) si Tatian Diaconu (TD Consulting) au descris provocările din companii, care sunt soluțiile pentru a reduce amprenta de carbon și ce investiții sunt necesare.
Paul-Henri Kohler, CEO Ambro Romcarton Groupe Rossmann
„E important să înțelegem cum să consumăm și să acordăm mai multă atenție resurselor pe care le folosim zilnic. Când vorbim despre hârtia care a fost reciclată în ultimii ani, facem progrese semnificative în gestionarea durabilă a pădurilor. Am încetat să mai folosim hârtie din lemn și folosim hârtie reciclată. În fiecare an, companiile sunt obligate să analizeze acești indicatori și să facă îmbunătățiri. Pentru a ne menține prezența pe piață, în concurență directă cu alte piețe mai puțin reglementate trebuie să investim în afacerea noastră, intr-un timp relativ scurt, 2030-2035, creditele carbon nemaifiind profitabile”.
Philippe Gabulon, CEO Societe Generale Global Solution Centre
În ceea ce privește emisiile, reducem amprenta de carbon, imprimarea pe hartie a fost interzisă, iar utilizarea instrumentelor IT și digitalizarea ajută în acest sens. Poate ca impactul direct al acestor acțiuni în reducerea emisiilor este mic, dar scopul este acela de a ajuta oamenii și planeta să ajungă la tranziția verde și sustenabilitate.
Tatian Diaconu, Antreprenor, TD Consulting
Pe măsură ce orașele noastre continuă să integreze mai mulți locuitori, e necesară o strategie de extindere. Odată cu tendința crescândă a migrației, multe orașe nu sunt pregătite să facă față acestui aflux. Este imperativ să abordăm această situație în mod proactiv pentru a asigura creșterea și dezvoltarea durabilă a orașelor noastre în fața acestor schimbări demografice. Poate fi o provocare să definim sustenabilitatea tocmai pentru că nu este un concept strict științific. Sustenabilitatea este mai mult o atitudine care ar trebui îmbrățișată de toată lumea. Când vine vorba de costuri, în special în contextul obținerii celor mai bune rezultate, apare o întrebare cheie: puteți fi cu adevărat durabil dacă acordați prioritate economiilor de costuri în detrimentul responsabilității sociale și de mediu? Acest lucru ne determină să reconsiderăm modelul existent și să inițiem discuții despre costul total, care cuprinde nu numai cheltuielile financiare, ci și impactul pe termen lung asupra planetei și societății noastre.