Bilantul evenimentului

Retour sur: Matinal Digital cu expertii CCIFER

CCIFER, in parteneriat cu Sanofi si Regina Maria, a organizat in data de 25 august 2022, o noua editie a Matinalului Digital, dedicata unei discutii strategice despre Strategia Nationala de Sanatate 2022 – 2030, document extrem de important pentru directiile de dezvoltare ale sistemului romanesc de sanatate, si situatia sanitara in contextul COVID-19.

 

Expertii invitati au fost:

  • dr. Alexandru RAFILA - Ministru, Ministerul Sanatatii
  • dr. Iulia IONESCU - Country Lead Romania & Moldova, Sanofi

Discutiile au fost moderate de Serban SEMENIUC - Legal & Corporate Affairs Director, Regina Maria.

 

Principalele subiecte abordate:

Resursa umana, principala prioritate a Strategiei Nationale de Sanatate 2022-2030

  • Preventia, asigurarea calitatii serviciilor medicale, dezvoltarea infrastructurii din sanatate, accesul la inovație, digitalizarea, finanțarea sau intarirea rolului institutiilor din zona sanatatii publice, nu se pot realiza fara o politica in domeniul resurselor umane care sa faca posibila punerea in aplicare a acestora.
  • In ceea ce priveste orizontul de timp, pana in anul 2030, orice persoana ar trebui sa aiba un acces universal la serviciile de sanatate, indiferent de varsta, sex sau locul din care provine, fara ca acest lucru sa ii puna in pericol statusul economic si social. Cu alte cuvinte, accesul la serviciile de sanatate nu ar trebui sa presupuna un efort financiar care sa pericliteze situatia unei persoane din punct de vedere economic.

 

Preventia si imbunatatirea accesului la inovatie, principalele aspecte care trebuie dezvoltate, pentru ca sistemul de sanatate sa fie mai pregatit in gestionarea amenintarilor la adresa sanatatii publice in viitor

  • Pe de o parte, este vorba despre gandirea unor masuri specifice care sa ajute intr-o eventuala noua pandemie sau intr-un alt val pentru infectia cu SARS-CoV-2.
  • Pentru o preventie corecta, ar trebui luate in calcul nu numai masurile directe impotriva virusului, ci si consecintele colaterale. De exemplu, pacientii cu boli cronice au avut de suferit in perioada de carantina si chiar si ulterior, prin accesul dificil la serviciile medicale.
  • Pe de alta parte, conceptele de inovatie si digitalizare trebuie sa se concretizeze in masuri de implementat, incepandu-se cu definirea pasilor si prioritatilor specifice. In acest sens, exista disponibilitate catre dialog si parteneriat, atat din partea companiilor, cat si din partea autoritatilor.
  • Accesul la inovatie al pacientilor din Romania este caracterizat de o intarziere de aproximativ 2 ani de la punerea pe piata a unor medicamente pana la momentul in care acestea primesc aprobarea in Romania. Acest lucru releva faptul ca un pacient roman nu are acces la acelasi tip de inovatie ca alti pacienti din alte state europene.

 

Accesul la serviciile de sanatate, solutia in rezolvarea situatiilor de blocaj care, in final, impacteaza cetatenii Romaniei

  • Rata mortalitatii in Romania in anul 2021 a inregistrat cea mai mare valoare din istoria cunoscuta, de aproximativ 300.000 de persoane, lucru cauzat si de lipsa accesului la serviciile de sanatate in perioada pandemiei.
  • Este clar ca pregatirea sistemului de sanatate, asa numita rezilienta a sistemului de sanatate, trebuie sa acopere nu numai gestionarea unei situatii de criza, ci si pastrarea accesului la serviciile de sanatate. Acest lucru se poate realiza doar printr-o puternica retea de servicii medicale ambulatorii.
  • Dezvoltarea centrelor ambulatorii de evaluare a pacientilor in afara spitalelor a dus la un mai bun echilibru al sistemului, fiind benefica atat pentru persoanele infectate cu forme usoare de COVID, cat si pentru persoanele cu alte patologii care au fost incurajate sa se adreseze medicilor, pentru a fi monitorizate si a primi tratamentul adecvat.
  • In ceea ce priveste accesul la medicamente, trebuie gasita o formula care sa permita sustenabilitatea din punct de vedere economic si care sa asigure tuturor cetatenilor acces la medicamentele esentiale, dar si la cat mai multe noi molecule.

 

Colaborarea dintre actorii privati si autoritati, cheia catre un sistem de sanatate rezilient, in beneficiul pacientului

  • Politica decontarii serviciilor medicale ar trebui sa tina cont de prioritatea organizarii de centre ambulatorii de diagnostic si tratament, stimuland astfel dezvoltarea acestor servicii ambulatorii. In acest sent, mediul privat ar putea fi un partener esential.
  • Serviciile de medicina de laborator, foarte multe dintre ele private, sunt necesare pentru orice unitate medicala spitaliceasca, pentru ca astfel ar beneficia de propriile facilitati de diagnostic de laborator, fara sa mai fie nevoie sa apeleze la sistemul privat.
  • Aceasta necesitate a serviciilor medicale de laborator provine si din existenta celor doua probleme majore de sanatate publica, legate de emergenta bacteriilor multirezistente la antibotice si infectiile asociate asistentei medicale.

 

Evolutia pandemiei si masurile restrictive in urmatoarea perioada

  • Masurile de precautie excesive impuse in perioada de pandemie au avut un impact mai mare asupra functionarii economiei decat asupra protejarii sanatatii publice, ceea ce se doreste a fi evitat in urmatoarea perioada.
  • In ceea ce priveste evolutia pandemiei din aceasta toamna, va mai exista cel putin un val de crestere al numarului de cazuri, odata cu inceperea anului scolar, dar acest lucru nu va provoca restrictii drastice.
  • In perioadele de accelerare a transmiterii, utilizarea mastii in spatiile publice inchise sau in mijloacele de transport in comun este o masura utila.
  • Evolutia pe termen mediu si lung a acestei infectii cu SARS-CoV-2 va presupune o transmisibilitate mai mare si o patogenitate mai mica, ceea ce demonstreaza ca virusul evolueaza la fel ca alte virusuri care au provocat epidemii sau pandemii atunci cand au aparut.
  • Daca vaccinarea va continua in urmatorii ani, va fi o vaccinare sezoniera, asemanatoare cu cea impotriva gripei sezoniere, recomandata in special categoriilor la risc, cu diverse comorbiditati, sau persoanelor dupa o anumita varsta.

 

Va invitam sa consultati agenda urmatoarelor evenimente si formari CCIFER.

Plus d'actualités

Membri

EY Entrepreneur Of The Year Romania 2024

For 10 years, we have been supporting and awarding entrepreneurs in Romania! Creative and persevering entrepreneurs, whose vision changes the world. ...

Membri

EY Entrepreneur Of The Year Romania 2024

De 10 ani, susținem și premiem antreprenorii din România! Antreprenorii creativi și perseverenți, a căror viziune schimbă lumea. Programul EY...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !