Comunicare -Presa

Secvența „Orașul durabil”, schimb de bune practici în jurul demersului de eco-cartier, alături de experți din România și Franța

În perioada 21-23 iunie, Ambasada Franței în România, CCIFER, Business France și asociația France Ville Durable au organizat o serie de schimburi de bune practici între actorii francezi și români din domeniul dezvoltării urbane durabile. O delegație a asociației France Ville Durable, formată din reprezentanți ai Ministerului francez pentru Tranziție Ecologică, ai agențiilor publice (Agence Nationale pour la Rénovation Urbaine, CEREMA - Centre d'Etudes et d'Expertise sur les Risques, la Mobilité, l'Environnement et l'Aménagement, Fédération Nationale des Agences d'Urbanisme), ai întreprinderilor și ai colectivităților locale, s-a deplasat în România cu această ocazie pentru a face schimb de idei cu actorii români privind posibilitățile de cooperare.

Discuțiile au fost structurate în jurul a 3 evenimente-cheie:

1/ Vizite la fața locului și schimburi instituționale între delegația France Ville Durable și părțile interesate din România

Delegația France Ville Durable a vizitat mai multe situri din București împreună cu domnul Bogdan SUDITU, președintele Comisiei Tehnice de Urbanism București. În special, a putut discuta cu reprezentanții sectorului 5, despre cartierul Ferentari, și cu primarul sectorului 6, domnul Ciprian Ciucu, despre noul parc urban "Parc de la Ligne". Aceste vizite au evidențiat provocările legate de regenerarea urbană, incluziunea socială și adaptarea cartierelor la schimbările climatice.

Schimburile instituționale cu primarul general al Bucureștiului, Dan Nicușor, și cu reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au oferit ocazia de a face un bilanț al așteptărilor interlocutorilor români și francezi pentru a planifica următoarele domenii de colaborare

2/ O conferință pe tema orașelor durabile organizată de CCIFER, Business France și Ambasada Franței la Institutul Francez din România

  • Aflată la cea de-a șaptea ediție și organizată de Camera Franceză de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER), Ambasada Franței în România, Business France și Institutul Francez din România, Conferința „Orașul Durabil” a adus în atenția publicului tema dezvoltării eco-cartierelor.
  • Pe 22 iunie, la Institutul Francez din România, cei peste 200 de participanți au avut ocazia să participe la dezbateri care au abordat teme precum: dezvoltarea durabilă, reducerea poluării în oraș, promovarea economiei circulare și mobilitatea decarbonată.
  • Cei 30 de experți naționali și internaționali, reprezentanți ai autorităților publice din România și Franța și mediului de afaceri franco-român  au facilitat schimbul de experiență și know-how privind politicile publice și private pentru construirea eco-cartierelor.

Anul acesta, conferința s-a concentrat pe proiectele și soluțiile care asigură implementarea celor patru piloni ai cadrului francez de realizare a unui eco-cartier - demers și proces, cadrul de viață, dezvoltare teritorială și mobilitate decarbonată, mediul înconjurător și clima - piloni care răspund provocărilor de dezvoltare durabilă ale ONU.

„Cu această nouă ediție a conferinței, confirmăm că tema orașului durabil rămâne preocuparea comunității de afaceri franco-române. Trebuie să acționăm pentru îmbunătățirea calității vieții și a bunăstării tuturor locuitorilor orașelor, stimularea economiei locale, astfel încât să devină mai atractivă, atingerea neutralității în materie de carbon prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Dezbaterea privind orașele durabile este extrem de importantă pentru consolidarea competitivității mediului economic, pentru retenția de talente în România și pentru crearea de noi oportunități de afaceri pentru companiile noastre”, a declarat Julien Munch, Președinte CCIFER.

Conferința a continuat cu cele patru mese rotunde dedicate amenajării durabile a orașelor - „Integrarea provocărilor de dezvoltare durabilă într-un proiect urban – demers și metodă”, „Reducerea poluării în oraș și promovarea economiei circulare”, „Mobilitate decarbonată și intermobilitate”, „Mediul înconjurător și clima – asigurarea eficacității energetice a clădirilor”, care au beneficiat de o participare diversă din partea autorităților publice și companiilor private:

  • Brigitte BARIOL - Delegat general FNAU - Federația Agențiilor de Urbanism
  • Bruno BESSIS - Consilier, Direcția generală Amenajare, Locuințe și Natură din cadrul Ministerului Tranziției ecologice din Franța
  • Christophe DEGRULLE - Președinte Agglopolys Blois
  • Djamila IOUALALEN COLLEU - Misiunea Internațională Ville durable, Ministerul Tranziției Ecologice, Franța
  • Jean-François MONTAGNE - Vicepreședinte Comunitatea Urbană  Dunkerque, responsabil cu tranziția ecologică și reziliența
  • Anne VIAL - Director de proiecte CEREMA (Centrul de studii și expertiză privind riscurile, mediul înconjurător, mobilitatea și amenajarea teritoriilor)
  • Sebastian BONIS - Director General OPTIMEAST și reprezentant al Primăriei Municipiului Oradea
  • Stelian BUJDUVEANU - Viceprimar, Primăria Municipiului București
  • Elena FARCA - Director Relații Internaționale, Primăria Municipiului Iași
  • Anca GINAVAR - Director, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
  • Maria SEEMANN - Public Manager International Affairs, Primăria Municipiului Alba Iulia
  • Sylvain CHAPON - Delegat Marketing Strategic Engie France
  • Tatian DIACONU - CEO Nhood
  • Alex GĂVAN - Alpinist și Fondator al platformei cetățenești „Împreună pentru Centura Verde”
  • Dragoș GĂITĂNARU - Project Manager VEOLIA
  • Teddy LEBRUN - Director General Ecoviable Ingenierie
  • Codruța LEONTE - Public Affairs Manager TotalEnergies Marketing România
  • Oana NENECIU - Director executiv ECOPOLIS
  • Cristian PAŢACHIA - Development & Innovation Manager Orange
  • Jean-François PENCIOLLELI - Director General Adjunct, INETUM Franța
  • Irina STOENESCU - Vicepreședinte PSC Group
  • Andrei TEODORESCU - Property Manager WDP (Warehouses De Pauw) România
  • Yunona VIDENINA - Business Development Director Europe, Asia, Middle East Areas BRL Ingénierie

Speakerii au împărtășit din experiența lor vastă în domeniu informații valoroase privind: provocările majore în implementarea demersului de eco-cartier, ținând cont de contextul social, economic, politic, legislativ, de mediu; mijloacele și soluțiile financiare, tehnologice, operaționale care asigură atingerea obiectivelor unui astfel de demers; rolul integrării acestor soluții la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor sau statusul unor proiecte concrete.

Pe tot parcursul conferinței, publicul a avut ocazia de a fi la curent cu legislația și viziunea din jurul conceptului de eco-cartier, abordându-se o tematică diversă: etapele pentru construirea unui eco-cartier; expertiza care trebuie mobilizată pentru a realiza un eco-cartier; managementul diferiților stakeholderi; măsurarea și evaluarea impactului; cadrul de viață sănătos pentru cetățeni; limitarea poluării aerului, apei și fonice; soluțiile pentru a încuraja reciclarea, evaluarea nevoilor de mobilitate ale cetățenilor; infrastructurile de transport în eco-cartier; mijloacele de comunicare pentru a transmite cetățenilor soluții alternative de transport; amprenta energie-carbon a proiectului de eco-cartier; prevenirea riscurilor legate de schimbările climatice; sensibilizarea cetățenilor cu privire la schimbările climatice.

Demersul de eco-cartier presupune încheierea unui parteneriat solid între toți actorii implicați, întrucât complexitatea unui astfel de proiect implică competențe multiple și diverse”, ar fi una dintre cele mai importante concluzii la finalul dezbaterilor.

  • Partenerii Conferinței au fost: Nhood, Orange, PSC Group, TotalEnergies Marketing România, Veolia și WDP.

3/ Ceremonia de premiere a concursului Orașul durabil pentru autoritățile locale din România organizat de Ambasada Franței în România

Evenimentul a fost urmat de ceremonia de decernare a premiilor pentru concursul "Orașe durabile", care în acest an s-a axat pe cartierele ecologice. Cele două autorități locale câștigătoare au fost Târgu Mureș, pentru un proiect de regenerare urbană într-o zonă de clădiri socialiste, și Rășinari, pentru un proiect de eco-comună care combină sensibilizarea, dezvoltarea biodiversității și transportul nepoluant. O mențiune specială a fost acordată municipiului Râmnicu Vâlcea pentru proiectul de dezvoltare locală durabilă și incluzivă în cartierul "Colonia Nuci".

Autoritățile locale câștigătoare vor beneficia de asistență în gestionarea proiectelor din partea Ministerului francez pentru Tranziție Ecologică și Coeziune Teritorială și a Cerema (Centrul de studii și expertiză privind riscurile, mediul, mobilitatea și dezvoltarea) pentru a le ajuta să integreze liniile directoare ale Ecoquartierului în proiectul lor.

4/ Ateliere de schimb de experiență între delegația franceză și autoritățile locale din România

În parteneriat cu Ambasada și cu Primăria Municipiului București, France Ville Durable a organizat ateliere de lucru pentru autoritățile locale din România pentru a face schimb de bune practici pe tema cartierelor ecologice și a planificării urbane durabile. Atelierele s-au axat în special pe aspecte legate de eficiența energetică, mobilitatea cu emisii reduse de dioxid de carbon, conservarea terenurilor și coeziunea socială. Ziua de lucru a fost deschisă de Primarul General al Municipiului București.

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !