Membri

Ziua Internațională a Deșeurilor Electronice 2025: prioritatea recuperării Materiilor Prime Critice

ECOTIC împreună cu WEEE Forum invită organizațiile, autoritățile locale, școlile, companiile și cetățenii României să se alăture efortului global de protecție a mediului și recuperare a resurselor prin participarea activă la Ziua Internațională a Deșeurilor Electronice 2025, pe 14 octombrie.

 

Pe măsură ce cererea pentru smartphone-uri, vehicule electrice, panouri solare și alte tehnologii continuă să crească rapid, crește și nevoia de materiale care le fac funcționale. Ca în fiecare an, Ziua Internațională a Deșeurilor Electronice se aniversează pe 14 octombrie și de data aceasta aduce în prim-plan Materiile Prime Critice (CRM), elemente extrase într-un număr redus de țări, dar indispensabile pentru tranziția digitală.

 

De ce sunt Materiile Prime Critice atât de importante?

Deși tot mai mulți au auzit de CRM-uri, puțini știu că aceste elemente pot fi recuperate din echipamentele electronice vechi sau defecte. Această ediție a Zilei Internaționale a Deșeurilor Electronice are ca obiectiv principal creșterea gradului de conștientizare în legătură cu acest aspect.

În Europa, noul Regulament privind Materiile Critice stabilește obiective ambițioase pentru 2030: cel puțin 10% din consumul anual să fie acoperit din surse din UE, 40% să fie procesat în interiorul Uniunii, iar 25% să provină din reciclare. Acest ultim obiectiv nu poate fi atins decât prin colectarea unui volum tot mai mare de deșeuri electronice.

Un studiu recent realizat de TNO arată că recuperarea materialelor critice din deșeurile electrice ar putea acoperi până la 31% din cererea actuală a UE. Totuși, sistemul actual de colectare, bazat pe greutatea echipamentelor puse pe piață în ultimii trei ani, nu mai reflectă realitatea pieței și nu încurajează recuperarea acestor resurse valoroase.

Alte analize, precum cea publicată recent de Deloitte, subliniază nevoia de a modifica directiva actuală pentru a încuraja economia circulară, aspect semnalat deja de WEEE Forum în dialogul cu Comisia Europeană și Parlamentul European.

 

Ce putem face concret?

Un studiu realizat de ECOTIC arată că 10,5% din echipamentele electrice de mici dimensiuni aflate în locuințele românilor sunt păstrate, deși sunt nefolosite sau stricate — echivalentul a 17.000 de tone. O treime dintre acestea sunt deja nefuncționale, însă doar 8% dintre respondenți intenționează să se debaraseze corect de acestea în viitor, în timp ce 42% declară că le vor păstra în continuare.

În prezent, doar 8,4% dintre gospodăriile din România se debarasează corect de deșeurile electrice, iar aproximativ 4.550 de tone ajung anual în gunoiul menajer, la colectori informali sau sunt abandonate în spații publice. Cel mai des păstrate produse sunt telefoanele, laptopurile, încărcătoarele și alte dispozitive mici, uitate prin sertare. Predarea acestora la punctele speciale de colectare ajută la recuperarea materiilor prime din componență și sprijină tranziția la economia circulară.

 

Organizațiile, autoritățile locale, școlile, companiile și cetățenii sunt invitați să se alăture efortului global de protecția mediului și recuperarea resurselor prin participarea activă la Ziua Internațională a Deșeurilor Electronice 2025, pe 14 octombrie. Fie că organizezi o acțiune de colectare, un atelier educațional sau o campanie de informare, contribuția ta contează! Înscrierile se pot face aici.

Plus d'actualités

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !