Membri
15 ani mai târziu. Sau după 40 de ani
Beiuș, C.N. “Samuil Vulcan”, 2-16 iulie 2025. Nu, nu este nici o celebră operă postumă a nu puțin faimosului Alexandre Dumas – deși, cine a citit romanele După douăzeci de ani ori Vicontele de Bragelonne sau Zece ani mai târziu, poate face o subtilă asociere – ci este vorba de o constantă, perenă, devotată implicare a zeci de absolvenți în viața fostei lor alma mater. În seara zilei de 2 iulie 2025, reuniți în sala de festivități a școlii vulcaniene beiușene, peste 70 de persoane au celebrat jubileul de 15 ani de program de burse de merit fondat de promoția 1985 a cunoscutului liceu beiușean. Care promoție a celebrat 40 de ani de la absolvire pe 14 iunie anul acesta, la lecția de dirigenție privind retrospectiv peste cei 15 ani scurși de la întemeierea unui program unic, cu bursele memoriale prof. Ban T. Florian, prof. Martinov Milan și toate celelalte de mai apoi acordate urmașilor lor întru absolvire.
„Scheletul clasei a XII-a Matematică-Fizică, devenită promoția de aur (conform reputatului Ilie Rus, profesor de fizică), promoția 1985 a Liceului Samuil Vulcan din Beiuș, a fost clasa doamnei (tovarășei) Borz Ioana, o învățătoare severă și competentă, olteancă get-beget, apoi a dirigintei Tania Dărăbăneanu de la Școala Generală Beiuș, cu Marius Moisescu, Ban Horia, Vladimir Martinov, Nicu Hora, Gabriela Rus, Adrian Ciorna sau Zamfir Todor între elevii foarte buni. Lor li s-au alăturat la liceu din diferite clase Călin Moș, Nelu Abrudan, Felix Lerințiu, Anca Fuliaș sau Aranka Diginsto. Dintre aceștia, Adrian Ciorna și Zamfir Todor au creat conceptul burselor de merit, asociat întâlnirii de 25 de ani de la absolvire în 2010 ce a inclus contribuții ale fiecărui participant ca parte a costului biletului plus donatorii fondatori individuali, Nelu Abrudan, Horia Ban, Vladimir Martinov, Marius Moisescu, Dane Nicolae, Cristina Birta, Adelina Dumitraș, Felix Lerințiu, Marinică Bulc și Adrian Ciorna, nu doar din clasa de matematică-fizică ci și din cele paralele. Caracteristic acelei clase-schelet și a ceea ce a devenit ea apoi la Samuil Vulcan sunt competiția acerbă la clasă, pasiunea pentru multiple sporturi, curiozitatea insistentă, lectura constantă, inovația, activitatea la cluburi școlare (carturi, filatelie, radio amatori, pirogravură, pictură, sculptură), drumețiile la munte ori excursiile la și în peșteri, călătorii cu bicicleta, schiul la munte, atletismul, imboldul unilateral al părinților spre învățătură, rezultatele excepționale la olimpiade școlare județene și naționale, unitatea și prietenia lor peste zeci de ani ori realizările majore ale acestor absolvenți în viață. Parcă nu se putea altfel decât ca promoția aceasta să lase moștenire un program de burse de merit unic, perpetuat deja peren, vreme de 15 ani, cu deja 259 de burse de merit acordate olimpicilor în 10 școli, una din Bulgaria” spune Adrian Ciorna, organizator al recentei întâlniri de 40 de ani, administratorul acestui program de burse, alături de Nikolina Ciorna, vicepreședinte al asociației Bunul Samaritean Beiuș, coordonator tehnic al programului de burse.
Și nu se putea jubileu fără burse! Pe 2 iulie 2025, asociația beiușeană, parteneră a absolvenților donatori din diferite școli, a acordat 24 de burse absolvenților a 4 școli beiușene, Samuil Vulcan, Ioan Ciordaș, Nicolae Bolcaș și Nicolae Popoviciu, ultima gimnazială. Separat, 4 burse au mers deja în alte școli iar în funcție de rezultatele strângerii de fonduri, alți elevi olimpici vor fi premiați în septembrie conform hotărârii echipei de proiect din 15 iulie 2025. O altă bursă merge în Bulgaria, la liceul Nikolinei Ciorna, Vasil Levski din Velingrad. Aceasta a pus multă muncă și suflet de-a lungul celor 15 ani celebrați și s-a adresat proaspeților premiați. “Nu uitați, dragi bursieri de astăzi, să vă întoarceți. Fiecare la vremea, la modul potrivit. Să fiți voi inițiatorii unor programe cel puțin la fel de frumoase ca și acesta” le-a spus Nikolina vizibil emoționată. Aceasta a prezentat cuantumul total al burselor de pe 2 iulie care a depășit 30.000 lei. Totodată, în 15 ani, peste 300.000 lei au mers spre alcătuirea a 259 de burse în 10 școli.
Seara festivă de 2 iulie a fost deschisă de discursul prof. Mihaela Ilieș, director al Colegiului Național “Samuil Vulcan” din Beiuș. “Pentru elevi, aceste burse au însemnat mai mult decât o recompensă materială – au fost o validare, o motivație și o dovadă că cineva crede în ei, dincolo de pereții școlii. Pentru colegi, pentru părinți, dar și pentru întreaga comunitate locală, programul a devenit un exemplu viu de responsabilitate socială și de continuitate între generații. Pentru școala noastră, aceste burse au însemnat o lecție de viață – despre rădăcini, despre recunoștință și despre forța exemplului personal. Lecție-punte între trecut și viitor, între visurile tinereții și maturitatea implicării. Iar noi, dascălii, avem privilegiul de a o preda și de a o învăța în același timp.”
Într-un mesaj către asociație la acest jubileu, reputatul profesor de fizică Ilie Rus, cu peste 4 decenii de predare în școala vulcaniană, a scris: “Bursele acordate de "Promoția de aur 1985" au constituit un stimulent financiar pentru elevi, dar, în același timp, și o onoare pentru ei și pentru profesorii care i-au îndrumat. Eu am prezentat aceste burse elevilor începători din clasele a IX-a și de atunci mi-am "pus ochii" pe posibilii beneficiari ai burselor și i-am pregătit în acest sens și pentru olimpiade și concursuri școlare la fizică.”
Decernarea diplomelor aferente burselor de merit a durat dar timpul a zburat fără a fi observat. Au fost elevi bursieri cu rezultate, cu premii la olimpiade naționale, amintind doar pe Paul Tal la informatică ori David Hora la limba franceză, acesta din urmă șef de promoție. “Experiența de la olimpiadă este incredibilă și ceva la care nu m-aș fi așteptat înainte să ajung acolo. După ce în clasa a IX-a am luat premiu pe județ , am decis să muncesc, să perseverez, ca să ajung din nou acolo, pentru că mă întâlnesc cu elevi care vor să facă lucruri, să muncească și să exceleze până la urmă” spune Paul Gabriel Tal, câștigător a 3 burse de merit, la informatică pură, informatică aplicată – pagini web și TIC. Este cel mai titrat bursier prin numărul însumat de premii la olimpiade județene și naționale, 10 la număr, inclusiv un premiu II pe țară și medalie de aur.
Festivitatea a fost mai specială deoarece au participat câțiva foști bursieri. Dintre aceștia, Ionică Bizău, bursierul de fizică prof. Cornelia Tabără, promoția 2014, elev al lui Ilie Rus, a furnizat o surpriză muzicală specială, compoziție proprie, redată la pianină la finele premierii, culegând aplauze bine meritate. “Când am ajuns în clasa a XII-a, ne-am adâncit și mai mult (după optică și electronică), în fizica cuantică, care știți ce înseamnă… Timpul este foarte elastic cu domnul professor Rus. Nu este doar un profesor ci și un mentor, un prieten.“ Apoi, Nikollina Ciorna l-a invitat pe Ionică să prezinte omagiul muzical dedicat mentorului său după ce acestuia, deși nu a putut fi prezent, i-a fost acordată o diplomă de mentor de excelență. “Este o piesă care am pregătit-o special pentru această ocazie. Va începe un pic mai luminos, apoi vine o pantă mai gravă și după aceea se va termina din nou luminos.” Auditoriul a aplaudat cu încântare. Apoi, un moment frumos, multipla bursieră de merit, Mădălina Popa, a tăiat “în original” tortul aniversar. Astfel s-a încheiat într-o atmosferă festivitatea după care participanții au socializat și au servit bunătăți pregătite anume.
Dacă personajele lui Dumas au fost fie cei 4 mușchetari, fie Raoul de Bragelonne, eroii acestui parcurs de 15 ani sunt, în primul rând, cei peste 200 de elevi bursieri olimpici, un Silviu Ureche, o Amalia Laza, un Andrei Beleiu ori Ovidiu Știube; un Paul Tal sau David Hora ori olimpicul medaliat internațional Tamio-Nakajima Vesa. Apoi profesorii coordonatori, un Ilie Rus, o Ioana-Lăcrimioara Rada sau Ghiță și Simona Cap. După care părinții Adriana Vesa, Valentin Terebenț, Daria Hărdălău sau Corina Ardelean și alte sute ca dânșii. Și nimic nu se putea fără sponsori dedicați, foști absolvenți deja menționați ori alții pereni ca și Viorica Diniță, Ioan Degău, Camelia Briscan, Ovidiu Știrb, Florin Miron și atâtea alte zeci și zeci.
Au rămas încurajările premiaților pentru colegii ce vin după ei: “învățați, merită, citiți, dezvoltați-vă pe direcția pasiunii avute, nu pierdeți vremea în școală”. Și ideea pentru alți absolvenți cu dare de mână de a putea zice fie după 15 ani, fie după 40 un “da, a fost bine, da am făcut o diferență, da, mă bucur că am ajutat și eu, am binecuvântat urmașii mei tineri, le-am dat un imbold”. Experiența de la jubileul de 15 ani, mărturiile, zâmbetele, emoțiile sau lacrimile ușor reprimate spun că, anume, cu adevărat bine vor fi făcut. Și, de ce nu, vreunul să scrie chiar un roman un “După 40 de ani”!