Comunicare -Presa  •  Membri

Concluziile celei de-a cincea ediție a conferinței „Orașul durabil - reziliență și tranziție verde”

In urma celor sase mese rotunde, organizate pe 17 si 18 mai, cu participarea a 35 de experti internationali, gasiti aici concluziile dezbaterilor

Lansată în 2016 de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România și Business France, cea de-a cincea ediție a conferinței anuale dedicate tematicii orașului durabil a avut loc între 17 și 18 mai.

Cu un focus asupra problematicilor de reziliență și tranziție verde într-un context socio-economic post-pandemic, conferința a reunit pe parcursul a două zile experți din rândul mediului de afaceri, mediului asociativ și autorităților publice din România și din Franța, în cadrul a șase paneluri centrate asupra unor tematici precum: tendințe în dezvoltare urbană, mobilitate durabilă, eficiență energetică, calitatea mediului înconjurător în orașe, investiții și politici publice pentru reconversia comunităților locale industrializate.

 

De ce este importantă această problematică pentru comunitatea noastră de afaceri? Dezvoltarea durabilă a orașelor este o prioritate pentru companiile noastre din 3 motive: pentru consolidarea competitivității mediului economic, păstrarea talentelor în România și crearea de noi oportunități de afaceri pentru companiile noastre, mobilizându-le expertiza. Conferința din 2021 vine ca urmare a unui context de pandemie fără precedent, care a ajutat la redefinirea teritoriului și a demonstrat fezabilitatea pe scară largă a lucrului la distanță. Ne putem întreba dacă mișcarea de concentrare a populației în mediul urban va continua sau dacă, dimpotrivă, procesul va fi încetinit de criza sanitară prin care tocmai am trecut.” – François Coste, președinte CCIFER

 

Redresarea după criza de sănătate, socială și economică provocată de pandemia de Covid-19 ar trebui să accelereze tranziția verde, una dintre principalele priorități ale Uniunii Europene. Atât România, cât și Franța, și-au luat angajamentul de a realiza această tranziție prin intermediul Facilității pentru Reziliență și Recuperare. Tematicile legate de orașele durabile reprezintă, de asemenea, domenii de excelență pentru partea franceză, dar și o provocare pentru politicile publice, în special în ceea ce privește tratarea deșeurilor, alimentarea cu apă potabilă, mobilitatea durabilă etc. Această conferință va continua prin schimburi de experiență între autoritățile locale franceze și române, odată cu lansarea unui concurs de bune practici.” – E. S. Doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România 

 

Sponsorii evenimentului: Renault Groupe, Carrefour Romania, Ceetrus, L’Oréal România, Michelin, Orange, Romcim, Total, Veolia.

 

Vă invităm să descoperiți care au fost principalele concluzii în urma sesiunilor de dezbateri în reportajele video de mai jos :

 

  • Orașe atractive, dinamice și durabile: dezvoltare urbană și calitatea vieții.
  • Matinal Digital cu experții CCIFER – provocări și oportunități pentru o dezvoltare durabilă. Tranziție verde și digitalizare.
  • Soluții pentru mobilitatea durabilă a cetățenilor, tendințe și bune practici.
  • Energia verde și orașul: eficiența energetică și energii regenerabile.
  • Inovație pentru mediu: gestiunea apei, deșeurilor și calității aerului în mediu urban.
  • Valea Jiului – comunitate urbană, platformă de inovare și reprofesionalizare pentru reconversia economică.

În cadrul conferinței, Ambasada Franței în România a lansat ediția 2021 a concursului de bune practici pe tema orașelor durabile destinat colectivităților locale din România cu sprijinul Renault Groupe și Carrefour Romania. Acest concurs își propune să sprijine inițiativele apărute în cadrul colectivităților locale din România (județe, municipii, orașe, comune) care se înscriu în dinamica dezvoltării durabile și a tranziției ecologice în ceea ce privește: 1) Gestionarea deșeurilor, eficiența energetică și economia circulară; 2) Mobilitate urbană; 3) Apă și canalizare; 4) Reconversia urbană și reabilitarea patrimoniului. Dosarele trebuie trimise până cel târziu 3 septembrie 2021 la Serviciul de Cooperare și Acțiune Culturală / Institutul Francez din România.

Regulamentul concursului de proiecte în franceză şi română si formularul de candidatură în română pot fi consultate pe site-ul: https://ro.ambafrance.org/A-treia-edi%C8%9Bie-a-concursului-de-bune-practici-pe-tama-ora%C8%99elor-durabile

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !