Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo, 12 mai. Măsuri excepționale adoptate de UE în vederea sprijinirii sectoarelor agricole și alimentare

Măsurile luate în ultimele luni de guvernele statelor membre UE, pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19, de închidere a hotelurilor, a barurilor și a restaurantelor precum și limitarea circulației persoanelor și a mărfurilor la strictul necesar și închiderea unor granițe din interiorul Uniunii, au avut un impact negativ asupra sectorului agricol și agroalimentar.       

De asemenea, restricțiile extinse de circulație au afectat disponibilitatea forței de muncă în sectorul de prelucrare a alimentelor și au redus capacitățile sectoarelor transportului și logisticii.

În acest context, cei 27 Ministri pentru Agricultura din statele membre ale Uniunii Europene, au redactat o serie de măsuri  excepționale și temporare cu scopul de a oferi mai mult sprijin sectoarelor agricole și alimentare care sunt cele mai afectate de criza provocată de coronavirus. Aceste măsuri au intrat în vigoare la data de 4 mai. Mai multe detalii aici.

 

„Am acționat rapid pentru a pune la dispoziție cât se poate de repede toate măsurile necesare pentru sprijinirea fermierilor și a celor care au nevoie de ajutor. Unele piețe agricole și alimentare au fost puternic afectate de criză. Totuși, acum sunt încrezător că adoptarea acestor măsuri va oferi un sprijin tangibil și va transmite piețelor semnalul corect, creând în curând o oarecare stabilitate. Acest pachet și măsurile de sprijin precedente demonstrează că Comisia este pregătită și va acționa în funcție de situație. Vom monitoriza în continuare situația, în strâns contact cu părțile interesate, cu ParlamentulEuropean și cu statele membre.”

(Janusz Wojciechowski, Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală)

 

Aria de acoperire a măsurilor din sectorul agricol și agroalimentar adoptate de către Parlamentul European se concentreaza in jurul a trei axe:

  1. Ajutoare privind depozitarea privata pentru sectorul produselor lactate și cel al cărnii, autorizarea temporară ca operatorii din sectoarele grav afectate să-și autoorganizeze măsurile de piață, Comisia va sprijini acordarea de ajutoare pentru depozitarea privată a produselor: lactate (lapte praf degresat, unt, brânză) și a produselor din carne (carne de vită, de oaie și de capră). Această măsură permite retragerea temporară a unor produse de pe piață, timp de minimum 2-3 luni și de maximum 5-6 luni.
  1. Flexibilitate pentru programele de sprijinire a pieței in ceea ce privește punerea în aplicare a programelor de sprijinire a pieței. Comisia va acorda flexibilitate în ceea ce privește punerea în aplicare a programelor de sprijinire a pieței în sectorul:  vitivinicol, în cel al fructelor și legumelor, în cel al măslinelor de masă și al uleiului de măsline și în cel apicol, precum și a programului UE pentru școli (care vizează laptele, fructele și legumele).
  1. Reorientarea priorităților în materie de finanțare in scopul de a sprijini fermieri și micile întreprinderi din sectorul agroalimentar.

Derogare temporară de la normele Uniunii în materie de concurență: Articolul 222 din Regulamentul privind organizarea comună a piețelor (OCP) permite Comisiei să adopte derogări temporare de la anumite norme ale UE în materie de concurență în situații de dezechilibre grave pe piețe.

Comisia a adoptat astfel de derogări pentru sectoarele: laptelui, pentru cel al florilor și pentru cel al cartofilor. Astfel le este permis operatorilor să se auto-organizeze și să pună în aplicare măsuri de piață fiecare la nivelul său pentru a-și stabiliza sectoarele, cu respectarea funcționării pieței interne, pentru o perioadă maximă de 6 luni.  

Comisia propune de asemenea ca statele membre cărora le rămân fonduri destinate dezvoltării rurale să realoce banii respectivi în 2020 in vederea acordarii unui sprijin fermierilor și micilor întreprinderi din sectorul agroalimentar. Statele membre pot oferi ajutoare de până la 5 000 EUR/fermier și de până la 50 000 EUR/întreprindere mică. Acestea vor fi acordate în plus față de cele de minimis destinate sectorului agricol și față de acelea de stat cu plafon majorat adoptate anterior. Propunerea trebuie trimisă spre aprobare Consiliului și Parlamentului. Mai multe informatii aici.

CCIFER, în cadrul Grupului de lucru pe Agricultura asigură o informare constantă asupra subiectelor de actualitate din sectorul agricol.

Plus d'actualités

Noi membrii

Libra Guard

Servicii Profesionale de Securitate

Membri

În sala de escaladă nu plâng

Sunt Ionuț, am 6 ani și sufăr de parapareză spastică. Îți vorbesc în numele a 100 de copii cu dizabilități, ca mine, care au nevoie de SUPERPUTERI! ...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !