COVID-19  •  Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo, 21 iulie. Legea carantinei si izolarii

Dupa 145 de zile de la primul caz de coronavirus depistat in tara, Romania cumuleaza 38139 de cazuri de COVID- 19. Vidul legislativ în care pacienții pozitivi s-au putut externa la cerere sau nu au mai putut fi obligați să stea în carantină și izolare a durat două săptămâni (6 iulie-20 iulie 2020), interval in care numărul cazurilor noi a crescut exponential. In ultimele 24h s-au inregistrat 994 de cazuri noi si 36 de decese confirmate.

Decizia Guvernului privind starea de alerta a fost modificata, pentru a fi completata cu prevederile noii legi privind carantina si izolarea. 

Sambata, 18 iulie, Legea Carantinei si Izolarii a fost publicata in Monitorul Oficial si intra in vigoare marti, 21 iulie. Incepand de astazi, romanii infectati cu COVID-19 vor putea fi internati obigatoriu iar cei care vin din zone de risc, vor fi carantinati.

Senatorii au stabilit urmatoarele reguli : izolarea este obligatorie pentru persoanele bolnave ce prezinta simptome, precum si pentru persoanele asimptomatice dar purtatoare de virus.

Lista bolilor pentru care se impune izolarea persoanelor la domiciliu sau dupa caz, in unitati sanitare, precum si lista unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave, vor fi stabilite print-o hotarare guvernamentala.

Senatorii au eliminat din lege toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen. De asemenea, personalul medical detaşat va primi suplimentar 50% din salariu, o diurnă de 2%, cât şi cazarea şi transportul în localitatea unde a fost dispusă detaşarea. Detaşarea nu poate depăşi 30 de zile. Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când este nevoie.

Conform Legii 136/18 iulie 2020, izolarea trebuie sa fie pe o durata limitata, nondiscriminatorie si in proportie cu situatia pe care o determina, avand ca scop prevenirea raspandirii bolii, atat pentru siguranta persoanei cat si pentru sanatatea publica, fara a se incalca libertatea persoanei.

In cazul nerespectarii izolarii la domicilui, medicul sau organele de control vor informa Directia de Sanatate Publica, urmand ca sanctiunile sa fie aplicate. Aceeasi procedura se aplica si pentru nerespectarea masurilor de carantinare.

Persoanele care vin din tarile « rosii » sunt obligate sa stea in carantina la domiciliu. In cazul in care nu au posibilitatea, vor fi plasate in spatiile special amenajate de catre Stat.

In ceea ce priveste copiii ai caror parinti sunt infectati cu COVID-19, si nu au rude apropiate, serviciul de asistenta sociala ii va prelua.

Ordinele autorităților privind carantina sau izolarea sunt acte adminstrative, așadar pot fi atacate de orice persoană în fața unui judecător, în cazul în care consideră că i s-au încălcat drepturile sau libertățile. Condiția este ca în 24 de ore să fie depusă contestația.

Surse :

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/227953

https://www.mediafax.ro/social/legea-carantinei-si-izolarii-publicata-in-monitorul-oficial-19429956

 https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/klaus-iohannis-a-promulgat-legea-carantinei-si-izolarii-1339767

https://www.zf.ro/politica/legea-privind-carantina-si-izolarea-publicata-in-monitorul-oficial-19430157

https://romania.europalibera.org/a/pre%C8%99edintele-iohannis-a-promulgat-legea-carantinei-cei-infecta%C8%9Bi-cu-covid-19-pot-fi-interna%C8%9Bi-obligatoriu/30734573.html

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/informatii-oficiale-despre-coronavirus-in-romania-1266261

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/informatii-oficiale-despre-coronavirus-in-romania-1266261 

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !