COVID-19  •  Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo, 28 ianuarie. Prioritățile Ministerului economiei, antreprenoriatului si turismului pentru mediul de afaceri

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) a deschis, pe 28 ianuarie 2021, seria reuniunilor „Matinal Digital”, avându-i ca invitați pe domnul Claudiu NĂSUI, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și pe doamna Valentina Syago, Secretar de Stat la același minister.

Tematica întâlnirii s-a axat asupra priorităților noului guvern pentru mediul de afaceri :

  • Cum va fi mediul economic în 2021?
  • Cum va evolua competitivitatea României pe termen mediu?
  • Cum poate ajuta comunitatea de afaceri franco-română cu expertiza întreprinderilor din cadrul CCIFER ?

Matinalul Digital a avut loc cu participarea a 120 de lideri din comunitatea de afaceri franco-română, precum și a reprezentanților Ambasadei Franței în România, Serviciului Economic al Ambasadei Frantei, Business France, Institutul Francez din România și ai Cluburilor de afaceri francofone din regiuni. Comunitatea de afaceri franco-română cuprinde peste 3600 de companii cu capital majoritar francez, Franța fiind a treia sursă de capital străin din România, cu un stoc de peste 8,5 miliarde de euro și peste 125.000 de locuri de muncă directe create. Bineînțeles, din comunitatea CCIFER fac parte și companii cu capital autohton sau din alte țări.

Matinal Digital este un format de întâlniri online creat acum un an, la începutul crizei pandemice, care ne permite să păstrăm legătura între întreprinderi și autorități. CCIFER oferă, astfel, un spațiu pentru dezbatere și pentru schimbul de bune practici între experții mediului de afaceri din comunitatea franco-română și autorități. Pentru CCIFER, consolidarea dialogului public este o prioritate și de aceea, domnule ministru și doamnă Secretar de stat, ne bucurăm de prezența dumneavoastră aici, într-un moment cheie pentru România și pentru companiile care operează în România. Avem încredere că astăm începem o colaborare pe termen lung, cu beneficii pentru ambele părți.”a declarat François Coste, Președinte CCIFER

Ne dorim o țară în care să îți facă plăcere să investești, în care să existe stabilitate, predictibilitate și debirocratizare. Ministerul Economiei are ca scop să reducă această povară administrativă a birocratizării. În mandatul parlamentar anterior am făcut multe lucruri pentru înlesnirea operațiunilor pe piața și în firme în interacțiunea cu statul. În cadrul Ministerului Economiei vreau să facem mult mai mult. Mesajul pe care vreau să îl aduc este cel al continuității, să asigurăm angajamentele deja existente ale statului român, pe care trebuie să le onorăm. Dintre aceste angajamente, aș menționa schema de ajutor de stat legată de IMM Recover.” – Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Principalele subiecte abordate în cadrul Matinalului Digital:

  1. Obiectivele principale ale programului de guvernare in domeniul economiei.
  • Dialogul cu mediul de afaceri trebuie să se traducă și în proiecte legislative, mai ales în zona debirocratizării. 
  • Mediul de afaceri este încurajat să vină cu propuneri, cu idei despre cum am putea să le îmbunătățim viața companiilor și antreprenorilor.
  • Scopul e să ne aliniem la standardele UE în materie de bune practici în ceea ce ține interacțiunea cu statul.

Previziuni pentru 2021 în termeni de afaceri și de oportunități economice

  • Anul 2021 este un an de deschidere a României spre business, la finalul caruia antreprenorii să simtă că le-a fost mai ușor decât le era până atunci.
  • Opinia Guvernului este că va fi un an cu creșteri economice, o creștere în V, cum a numit-o Prim-Ministrul, va fi un an cu ajustări.
  • Industriile afectate de covid vor fi ajutate de stat prin granturi și facilități fiscale.
  • 2021 este un an în care adaptabilitatea va fi cuvântul cheie.

Absorbția fondurilor europene

  • În cadrul Ministerului Economiei, absorbția fondurilor europene se face în mod direct. Nu mai există problema pregătirii de proiecte.
  • În ceea ce privește fondurile din PNRR și celelalte axe europene ce vor finanța ieșirea din criză, există mai multe idei despre cum putem face lucrurile mai puțin birocratic.
  • Se vor adopta bune practici din cadrul țărilor din Uniunea Europeană pentru absorbția fondurilor europene.

Investițiile străine directe 

  • Este  nevoie de o cultură instituțională a predictibilității, pentru care e nevoie de mai mult timp, nu o putem obține în câteva luni.
  • România e o țară cu un potențial fantastic prin prisma multor oportunități pe care le are de oferit investitorilor.

Reducerea deficitului forței de muncă

  • Guvernul își propune, începând cu 2022 reducerea impozitării pentru salariile mici. Nu avem doar fenomenul brain drain, ci și multe cazuri de plecare la muncă a celor necalificați sau slab calificați. Nu e altă soluție decât să oferi condiții mai bune în țară, inclusiv salariale. Acest lucru poate fi făcut și prin o mai mică impozitare, cheltuielile fiscale ale angajatorului rămânând aceleași. Să facem ca munca să fie mai bine plătită, va afecta în mod direct disponibilitatea forței de muncă pentru investitori și pentru România.
  • În privința atragerii diasporei înapoi în țară, sunt 2 linii de acțiune. Diaspora nu e o entitate colectivă omogenă. Sunt mai multe tipuri de diasporă, în funcție de motivul plecării. Pentru oamenii care au calificare înaltă și au salarii mari, nu reducerea impozitării îi va convinge să revină în țară, pentru ei trebuie să reparăm sistemele de educație și de sănătate. Este nevoie de o mai mare concurență între furnizori de servicii, pentru a îmbunătăți calitatea și să finanțăm dezvoltarea sănătății și educației.
  • Debirocratizarea, găsirea forței de muncă disponibile și țintirea strategică a schemelor de ajutor de stat sunt 3 elemente cheie pentru a asigura cadrul necesar pentru a încuraja investițiile străine în România, astfel încât investitorii să se concentreze asupra afacerilor și nu asupra modului de interacțiunile cu statul.

Măsuri pentru industria turismului

  • Prioritar pentru industria turismului va fi realizarea legii turismul, dar și dezvoltarea unui parteneriat cu mediul privat pentru promovarea imaginii României unde ministrul să reprezinte infrastructura pentru acest parteneriat.

Învățământul profesional în sistem dual

  • Este un sistem  de interes pentru ministru și așteaptă propuneri în această direcție

Index pentru măsurarea competitivității

  • În acest moment este  analizat un astfel de instrument în cadrul ministerului. Ease of Doing Business este un reper

 Priotățile în materia de transparență, debirocratizare si de flexibilizare relatiilor dintre companii si mediul public:

  • eliminarea dosarului cu șină,
  • comunicarea facilă cu cele aproape 60 de instituții ale statului față de care antreprenorul român are obligații declarative
  • Interconectarea bazelor de date pentru un acces simplificat la documente și informații

 

 

Plus d'actualités

Noi membrii

Libra Guard

Servicii Profesionale de Securitate

Membri

În sala de escaladă nu plâng

Sunt Ionuț, am 6 ani și sufăr de parapareză spastică. Îți vorbesc în numele a 100 de copii cu dizabilități, ca mine, care au nevoie de SUPERPUTERI! ...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !