COVID-19  •  Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo, 30 iunie. Dezvoltarea Inteligentei Artificiale in Romania

Ce este Inteligenta Artificiala ?

Inteigenta Artificiala se refera la sisteme sau la masini care imita inteligenta umana, pentru a efectua diverse activitati si care se pot imbunatati pe baza informatiilor pe care le colecteaza.  Astfel, Inteligenta artificiala poate aduce numeroase beneficii in multiple domenii, de la asistenta medicala pana la procese de fabricatie, agricultura, securitate si industrie.

In acest sens, Uniunea Europeana a pus in aplicare un cadru strategic, bazat pe drepturile omului si valori fundamentale, ce ofera cetatenilor increderea necesara pentru a utiliza inteligenta artificiala si incurajeaza companiile si administratiile publice sa dezvolte solutii bazate pe astfel de tehnici. Astfel, finantarea Uniunii Europene penru cercetare si inovatie in domeniul IA a crescut cu 70%, iar obiectivul este de a atrage investitii de peste 20 de miliarde de euro pe an in urmatorul deceniu.  

Inteligenta Artificala – un vector important in restructurarea modurilor de productie si consum

In 2020, proiectul pilot al Uniunii Europene isi propune sa investeasca 100 milioane de euro pentru a oferi finantare equity companiilor ce dezvolta tehnologii de inteligenta artificiala. Astfel, Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu un grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala, protrivit Comisiei Europene. Pentru a afla mai multe, click aici.

In 2018, Romania a adoptat un Memorandum privind aprobarea semnarii declaratiilor propuse de catre Comisia Europeana, privind cooperarea in privinta inteligentei artificiale si lansarea proiectului de radar la nivel european pentru inovarea si dezvoltarea tehnologiei de blockchain.

In ultima perioada, numeroase start-up-uri de inteligenta artificiala si-au deschis activitatea in Romania, ceea ce arata viteza cu care acest domeniu incepe sa prinda amploare in tara noastra. Cel mai relevant exemplu este UiPath, primul unicorn romanesc care déjà s-a extins in mai multe tari si dispune de un centru de cercetare in inteligenta artificiala in Statele Unite. Pentru a afla mai multe, click aici.  

De asemenea, numeroase companii romanesti incep sa investeasca in patforme si proiecte ce se bazeaza pe inteligenta artificiala. Banca Transilvania a declarat ca isi propune sa isi extina utilizarea inteligentei artificiale, colaborand deja cu doua companii de software romanesti, Druid si UiPath. In acelasi trend, compania romaneasca Aggrada a dezvoltat cinci roboti pentru brand-uri din Romania, pregatindu-se sa initieze si alte proiecte. Pentru a afla mai multe, click aici.

Deopotriva, Microsoft a lansat in Romania anul acesta, in februarie, primul laborator de inteligenta artificiala  in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. In noul laborator, ce a necesitat o investitie de 50000 euro, studentii au posibilitatea de studia in detaliu domeniul automaticii, de crea si testa algoritmi si de stoca si genera volume de date impresionante. Asadar, inginerii Microsoft in Romania organizeaza cursuri destinate studentilor pentru a-i ajuta sa dezvolte competente in acest domeniu, mai apoi fiind incurajati sa isi dezvolte propriile proiecte bazate pe inteligenta artificiala. Pentru a afla mai multe, click aici.   

 

Investitiile raman puternice, chiar si in timpul pandemiei

Investitiile in startup-urile romanesti din domeniul Inteligentei Artificiale vor ajunge pana la 50 milioane de euro pe an, pana in 2025, potrivit estimarilor Horvath&Partners. Start-up-urile de Inteligenta Artificiala de pe piata romaneasca au avut un prim trimestru foarte bun in 2020. Investitiile de seria A, in valoare de aproape 20 milioane de euro, in start-up-urile Typing DNA si FintechOS au accelerat cresterea economica in Romania, fiind vizibila in clasamentul mondial al tarilor ce sunt capabile sa sustia si sa beneficieze in urma revolutiei tehnonologie bazata pe Inteligenta Artificiala. 

 

Surse :

https://business-review.eu/tech/why-romania-must-tap-into-artificial-intelligence-209746

https://www.miragenews.com/19-million-for-artificial-intelligence-health-research-projects/

https://www.techrepublic.com/article/ai-continues-to-flourish-in-business-despite-the-pandemic-and-a-turbulent-economy/

https://www.forbes.com/sites/cathyhackl/2020/06/28/3-new-ways-artificial-intelligence-is-powering-the-future-of-marketing/#645105981a9

 

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !