Membri

Habitat for Humanity România a semnat un parteneriat cu OAR București

Pe 17 februarie 2020, Habitat for Humanity România împreună cu Ordinul Arhitecților din România Filiala București (OAR București), au semnat un protocol de colaborare cu scopul încurajării, consolidării și accelerării construirii de locuințe sociale în România.

Parteneriatul a fost încheiat în condițiile în care România este plasată pe ultimul loc în Uniunea Europeană, când vorbim de locuințe sociale. Situația este atât de severă, încât se estimează că peste 3 mil. de români au nevoie de un cămin decent și locuiesc în condiții inadecvate. De asemenea, peste 20% din fondul actual de locuințe se află în condiții de degradare severă. Pe de altă parte, fondul total de locuințe sociale din România este de sub 2% din stocul total de locuințe. iar politicile de locuire socială întreprinse de statul român nu se găsesc niciunde la orizont. De cealaltă parte, dezvoltatorii privați vizează în principal segmentul bancabil de populație, lăsând practic fără soluție locativă o pătură importantă a populației vulnerabile.

Populația vulnerabilă este segmentul deservit de Habitat for Humanity Romania, respectiv familii care îndeplinesc cumulativ urmatoarele condiții:

1. Sunt în nevoie urgentă de locuire decentă (locuiesc in conditii grele, precare);

2. Au venituri reduse: câștigă maxim 60% din venitul mediu la nivel național, ceea ce nu le permite să beneficieze de condiții decente de locuire;

3. Sunt dispuse să voluntarieze la construirea propriei case.

Sistemul Habitat for Humanity presupune că, în anumite cazuri, familiile returnează o parte din costul casei, pe o durată de 20 de ani, fără dobândă și fără profit. Fondurile astfel colectate merg în Fondul pentru Umanitate, fond folosit exclusiv pentru construirea altor locuințe sociale.

Prima acțiune în urma încheierii parteneriatului va fi lansarea la sfârșitul lunii martie, a unui concurs de soluții de arhitectură pentru realizarea unui prototip de locuințe sociale, destinate persoanelor vulnerabile.

Proiectul are capacitatea de a revoluționa conceptul de locuire socială la nivel național, având în vedere eforturile de advocacy ale organizației Habitat for Humanity România de schimbare a politicilor de locuire socială la nivel național. În mod direct, acest proiect va schimba în bine viața a sute de familii ce vor avea pentru prima data un loc căruia să-i spună „acasă”, a declarat Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.

Miza concursului presupune o îmbinare echilibrată între necesitatea și rigorile programului social, cu dozajul creativ necesar unui proiect de arhitectură de bună calitate.", a explicat arhitect Emil Ivănescu, Președintele OAR București.

Prin acest concurs, Habitat for Humanity România își dorește identificarea unor soluții tehnice simple, decente și accesibile la preț, cu care să vină în ajutorul populației vulnerabile a țării. În plus, proiectul poate fi un model de bună practică la nivel național de abordare a locuirii sociale, cu potențial de aplicare la nivel local sau central.

Despre Habitat for Humanity România

Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări a cărei misiune este eradicarea locuirii precare. De 23 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește și reabilitează locuințe destinate persoanelor cu venituri reduse, derulează programe de prevenție și răspuns la dezastre naturale precum și programe de advocacy în domeniul locuirii sociale.

Cu sprijinul a peste 35.000 de voluntari locali, internaționali și din companiile românești, Habitat for Humanity România a ajutat peste 91.600 de oameni să aibă o casă decentă sau să își îmbunătățească condițiile de locuit.

Mai multe informații sunt disponibile pe www.habitat.ro și www.facebook.com/habitat.ro.

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !