Comunicare -Presa

MARATONUL DE BUSINESS, ORGANIZAT DE CCIFER, A FĂCUT O NOUĂ ESCALĂ: LA IAȘI, SUCEAVA ȘI BOTOȘANI

  • Organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER), cu sprijinul Agenției Consulare a Franței Iași și al Alianței Franceze Suceava, Maratonul de Business a reunit peste 600 de participanți.
  • Timp de 3 zile (25-27 mai), comunitatea de business franco-română din Iași, Suceava și Botoșani, formată din lideri și experți ai mediului antreprenorial, de afaceri, universitar și autorități locale, s-a întâlnit  pentru a discuta despre competitivitatea economică și potențialului de noi investiții în zona de Nord-Est a țării.
  • Agenda celor 14 evenimente s-a concentrat pe vizite la companii din regiune și întâlniri B2B, ateliere educaționale în universități, prezentări tehnice, care au avut rolul de a exemplifica unele dintre cele mai importante sectoare de activitate din zonă, dar și de a crea cadrul unor noi oportunități de transfer de expertiză și business. 

Teme precum atractivitatea economică a orașelor și zonelor metropolitane, forța de muncă, învățământul dual, parteneriatul  între mediul public și cel privat, proiectele de investiții, infrastructura de transport, de turism și de sănătate, dar și colaborarea dintre comunitatea de afaceri și mediul academic, s-au aflat în atenția companiilor, mediului academic, instituțiilor francofone și autorităților locale.

Suntem un actor activ pentru mediul de business în zona Bucovinei. Am plecat de la Maratonul de Business cu două nevoi principale: creșterea nivelului de competențe tehnice prin susținerea învățământului dual, și, la nivel de infrastructură, conectarea regiunii la nivel național și internațional, cu linii aeriene noi. Comunitatea noastră de afaceri dispune de expertiză valoroasă și oferă soluții adaptate pentru dezvoltarea proiectelor publice și private din diferitele regiuni ale țării. Maratonul de Business CCIFER continuă în luna iunie la Sibiu, Deva și Orăștie, a declarat François Coste, președinte CCIFER.

Peste 300 de tineri au intrat în contact cu angajatori din regiune

Amfiteatrele Universităților din Iași (A.I. Cuza și Tehnică Gheorghe Asachi) și Suceava (Ștefan cel Mare) au fost pline cu studenți care s-au înscris la ateliere de orientare în carieră. Studenții au venit să se informeze de la reprezentanți ai companiilor și de la cadre didactice despre cum pot accesa stagii de practică și care le sunt perspectivele de inserție profesională. Manageri de la Ambro , Corporate Office Solutions (COS) și Orange Romania, au răspuns întrebărilor și i-au încurajat să aplice pentru stagii de practică și internship-uri, etape care deschid calea către un parcurs profesional într-un domeniu sau altul. Cei mai mulți și-au exprimat dorința de a se lansa în antreprenoriat.

La Colegiul Tehnic Petru Mușat din Suceava, elevii din învățământul dual au participat la un atelier de orientare în carieră în prezența companiilor Ambro, Carrefour, Decathlon și Leroy Merlin. Rolul întâlnirii a fost ca aceștia să se poată familiariza cu oportunitățile deschise de către mediul de afaceri local prin prisma unor parteneriate de stagii pe care companiile le întreprind cu Colegiul. Meseriile viitorului au fost reliefate de către elevi de-a lungul unor prezentări ținute în fața unor comisii de specialitate. Grupați în echipe de lucru, aceștia au imaginat bucătăria digitală și moleculară, mașina alimentată de la panouri fotovoltaice și ecoprenorul.  

Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava se află în top 10, în clasamentele naționale, am obținut locul I la competiții în zona de IT, în regiune. Furnizăm specialiști pentru sănătate, administrație. Avem 10.000 de studenți alături de mediul de business, a declarat Valentin Popa, rectorul Universității.

Regiunea de Nord-Est, un rezervor de talente pentru dezvoltarea start-up-urilor

Institutul Francez din Iași a găzduit o întâlnire cu start-up-uri dezvoltate local, alături de ORANGE FAB care este un accelerator de business al viitorului. Programul își propune să descopere start-up-uri din România cu produse avansate, care ajută la îmbunătățirea stilului de viață și stabilește trenduri. Startup-urile primesc acces la tehnologii și API-uri pentru dezvoltarea produsului, susținere pentru testarea lui în mediul real și acces la rețeaua de distribuție Orange pentru creșterea afacerii.

emailtree.ai (automatizarea sarcinilor repetitive în tratarea corespondențelor pe e-mail), telios.ro (servicii inovatoare de telemedicină), mobilecontrol.ro (proiectare ș dezvoltare cu cele mai noi tehnologii, sisteme de control și monitorizare de la distanță pentru industrii mici și medii, pentru casă și grădină, agricultură și utilități publice) și cyberedu.ro (educație de securitate cibernetică adresată companiilor, universităților și persoanelor fizice) sunt câteva exemple de stratup-uri, o reușită tehnologică și de inteligență artificială.

Sebastian Pitei de la cyberedu.ro, absolvent de IT, le-a împărtășit studenților din experiența personală și i-a îndemnat să fie extraordinari în ceea ce vor întreprinde: fiți onești, faceți ce vă place, cel mai important om din viața voastră sunteți voi!

COMPANII DIN INDUSTRII DIVERSE, PREZENTE ÎN NORD-ESTUL ROMÂNIEI

IAȘI

  • IG WATTEEUW ROMÂNIA, cu ajutorul a 450 de angajați cu nivel înalt de calificare, contribuie la producția de roți dințate și componente pentru cutii de viteză, transmisii pentru trenuri, metrouri, compresoare, vapoare și alte echipamente industriale de înaltă precizie, adresate clienților de notorietate din piața externă.
  • VETRO SOLUTIONS este o companie cu capital autohton, înființată în anul 2012 și oferă soluții avansate de medicină veterinară : medicamente și echipamente medicale, instrumente digitale de administrare a cabinetelor veterinare, pregătire continuă, consultanță și accesul la o comunitate de specialiști. Vetro comercializează peste 3.500 de produse destinate proprietarilor de animale, deservind peste 1.900 de clienți unici. Echipa este formată din 85 de specialiști, cei mai mulți dintre ei fiind absolvenți ai Facultății de Medicină Veterinară.

SUCEAVA

  • BETTY ICE este parte a grupului mondial Unilever și produce specialități de înghețată, atât pentru piața din România, cât și la export.
  • ROMCARTON și AMBRO sunt parte din grupul francez Rossemann care are o prezență internațională în 8 țări, cu 25 de fabrici. Ambro, cel mai important producător de hârtie din România, a intrat in portofoliul grupului francez în anul 1996. În urma unui proces amplu de modernizare a fabricii, Ambro este astăzi líder în producția de hârtii miez-copac folosite la fabricarea cartonului ondulat și livrează atât pe piața locală, cât și în Europa, hârtie și ambalaje de calitate superioară. Prin procesele de fabricație, ambalajele din carton ondulat sunt 100% reciclabile din surse regenerabile si biodegradabile. Anul trecut, Rossmann România a produs 175.000 de tone de hârtie și peste 85.000 de tone de carton ondulat, iar în 2022 sărbătorește 100 de ani de existență.

BOTOȘANI

  • FORMENS este o companie specializată în confecționarea de costume la comandă pentru bărbați. A luat naștere în 1999, la inițiativa a doi ingineri specializați în textile și folosește tehnologia grupului francez Vestra. Apropierea de Ucraina, Republica Moldova și de universitatea de Textile din Iași o recomandă pentru calitatea și pregătirea forței de muncă. Formens este lider în mai multe țări din Europa, inclusiv în Franța.
  • CARREMAN International este o companie specializată în producția de textile.
  • Înființată în 2011 si parte a consorțiului francez ICGL (INDUSTRIE & COMERT GERARD LOSSON), cu investiții de peste 2,2 milioane de euro, MOBILIER DELAGRAVE ROMANIA propune soluții complete de mobilier și echipamente școlare pentru creșe, școli, licee, universități. Fabrica de mobilier școlar este situată în Darabani, județul Botoșani și are peste 2.500 de clienți în Europa.

MARATONUL DE BUSINESS de la Iași, Botoșani și Suceava a fost organizat în format hibrid de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER), cu sprijinul  Agenției Consulare a Franței la Iași și al Alianței Franceze din Suceava.

Următoarea destinație a Maratonului va fi la Sibiu, Deva și Orăștie. Mai multe informații, aici.

Parteneri ai Maratonului de Business:

Parteneri Instituționali: Camera de Comerț și Industrie Suceava, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

Parteneri Strategici: Ambro, Autonom, Carreman International, COS, Formens, Gruia Dufaut – Cabinet d'avocats, Lagardère Travel Retail, Mobilier Delagrave România, Orange, Regina Maria, Renault, Tester Grup

Partener media: RFI România (2 ediții ale emisiunii „Esențial”)

  • 9 februarie 2022 (link): O ediție dedicată economiei din regiunea de Nord-Est și investitorilor francezi din zonă.

Invitați: Radu Grădinaru, Consul Onorific al Franței la Iași și antreprenor; Paul Henri Kohler, Director General Ambro Suceava, companie membră a grupului Rossmann și Gerard Losson, Fondator Formens

  • 23 februarie 2022 (link): O ediție dedicată antreprenoriatului din timpul pandemiei.

Invitat: Bogdan Pițigoi, Fondator și Președinte Tester Grup, partenerul de mobilitate al Maratonului de Business din regiunea de Nord-Est a României

Maratoanele de Business CCIFER

În martie 2019, CCIFER a lansat un nou concept de evenimente de business, care concentrează într-o perioadă scurtă, de numai câteva zile, numeroase evenimente cu profiluri diferite atât în capitală, cât și în țară. Acestea au rolul de a reuni mediul de afaceri, academic, precum și autoritățile publice în jurul unor subiecte și provocări socio-economice ale căror soluții pot fi găsite prin colaborare.

Maratonul de Business este un format inovator care își propune să consolideze parteneriatele regionale, precum și să ofere vizibilitate nevoilor actorilor publici și privați în susținerea dezvoltării durabile a regiunilor României.

Despre CCIFER

Fondată în anul 1996, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) este o comunitate de afaceri bazată pe savoir-faire-ul francez.  Este un lider angajat în dezvoltarea durabilă a persoanelor, comunităților, a companiilor și a României. CCIFER reunește peste 550 de companii franceze și române, a căror cifră de afaceri însumează 18 mld de euro și generează peste 125.000 de locuri de muncă directe. Companiile membre sunt lideri în diverse sectoare de activitate ale economiei locale. CCIFER exprimă o poziție comună a societăților membre și a investitorilor francezi în România în dialogul cu autoritățile publice.

Contact: comunicare(@)ccifer.ro

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !