Comunicare -Presa

Orase durabile – Cum pregatim tranzitia ?

Camera Franceză de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER) a organizat marți, 15 mai 2018, conferința “Orașe durabile - Cum reușim tranziția ” în parteneriat cu Ambasada Franței în România, cu scopul de a contribui la rezolvarea provocărilor complexe generate de orașul durabil. Acest eveniment încheie Caravana Mobilității, un ciclu de conferințe organizate de CCIFER la Iași, Cluj- Napoca, Timișoara și Sibiu, în timpul cărora  primăriile, companiile și societatea civilă au discutat despre ultimele proiecte de mobilitate urbană și soluții de dezvoltare a unui oraș durabil.  

În acest scop, CCIFER a mobilizat  savoir-faire-ul francez, public și privat, prezent în România sau provenind din Franța, municipalități române și franceze, pentru un schimb de experiențe în jurul conceptului integrat de oraș durabil : mobilitate, infrastructuri urbane, finanțări europene.

«Companiile membre CCIFER au expertiza și dorința de a promova soluții durabile și ecologice care pot fi ingredientele unei tranziții de succes. Demersul nostru de astăzi s-a axat pe cele trei dimensiuni ale unui oraș durabil : un oraș care se menține în timp și care are capacitatea de a se redefini ; un oraș care oferă o calitate de viață bună în orice moment locuitorilor săi, ținând cont de constrângerile de proximitate și mobilitate, și un oraș unde se pot crea legături adevărate cu autoritățile locale. Ne dorim astfel să fim un facilitator între societățile membre, orașe și toți actorii implicați pentru a garanta tranziția către un oraș durabil » a declarat Adriana Record, Director executiv CCIFER.

În deschidere, invitatul special de la Ministerul francez al Tranziției ecologice și solidare și al Coeziunii Teritoriilor, Hervé Boisguillaume, a vorbit despre instrumentele politicii franceze pentru orașe durabile și inteligente. Acestea se bazează pe ideea că trebuie să construim împreună orașul, ca un ecosistem. Toți actorii interesați, publici (stat, regiune, oraș) și privați (companii, firme de studii, ONG-uri, bancheri), dar și locuitorii, trebuie să se asocieze la reflectarea planificării orașului și dezvoltarea proiectelor.

Panelul dedicat municipalităților, cu reprezentanți din București, Iași, Timișoara, Reșița, dar și Clermont-Ferrand (Franța), a aratat că orașele se pot transforma, ambițiile locale fiind puternice. 

Experții de la Renault (Cecilia Tudor), Groupama Asigurări (Călin Matei), Michelin (Cyrille Roget), Arval România (Sorin Costea) și Alstom (Nicolae Dragu), au vorbit despre ultimele tendințe cu privire la mobilitatea viitorului: mașina conectată; condusul automat; mobilitate electrică; mobilitate urbană, servicii digitale pentru mobilitate. Holcim România (Alina Surducan), ENGIE (Paul Decuseară) EGIS (Ion Beșteliu), Veolia (Valentin Zaharia) și Ateliere Fără Frontiere (Patrick Ouriaghli),  au prezentat soluțiile lor care pot realiza tranziția spre un oraș durabil pornind de infrastructuri urbane durabile. În plus, Tatian Diaconu (Immochan), a pus accentul pe rolul și consultarea cetătenilor în realizarea unui proiect de regenerare urbană, iar Carmen Dan si Livia Stan de la PriceWaterHouseCoopers au completat prezentările cu o intervenție despre fondurile europene pentru proiecte de dezvoltare durabilă.

În 14 mai, CCIFER împreună cu Ambasada Franței în România, Institutul Francez și Business France, au decernat premiile concursului « Orașe durabile », unde peste 30 de orașe și municipii au trimis proiecte.

Câștigătorii acestui an au fost : 

- Județul Prahova - categoria “Apă, canalizare și gestionarea deșeurilor”

- Piatra Neamț – categoria  “Mobilitate urbană”

- Seini (Maramureș) - categoria  “Eficacitate energetică”

- Alba-Iulia – categoria “Valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului”

CCIFER exprimă o poziție comună a societăților membre și a investitorilor francezi în România în dialogul cu autoritățile publice. O comunitate de afaceri fondată pe savoir-faire-ul francez, CCIFER este un lider angajat în dezvoltarea durabilă a persoanelor, a companiilor și a României. CCIFER reunește  peste 500 de companii franceze și române care reprezintă 18 Mld de euro și peste 125000 de locuri de muncă. Companiile membre sunt lideri în mai multe sectoare de activitate care formează economia locală.  

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !