Bilantul evenimentului

Retour sur: Matinal Digital cu experții CCIFER

CCIFER, in parteneriat cu Romcim, a organizat in data de 7 aprilie 2022 un Matinal Digital dedicat unei discutii strategice privind masurile intreprinse de Guvern pentru a tempera impactul preturilor in energie si a proteja potentialul investitional.

 

Expertii invitati au fost:

  • Marian-Jean MARINESCU - Deputat, Parlamentul European
  • Dan NICA - Deputat, Parlamentul European
  • Dan-Dragoș DRĂGAN - Secretar de Stat, Ministerul Energiei
  • Guillaume CAVALIER - Managing Director, Romcim

Discutiile au fost moderate de Adela BRADU - Communication and Corporate Affairs Manager, Romcim.

 

Principalele subiecte abordate:

Masurile intreprinse de Ministerul Energiei privind gestionarea crizei energetice

  • La Ministerul Energiei se actioneaza pe mai multe paliere. In primul rand, s-au adoptat mai multe Ordonante de Urgenta, acte legislative prin care s-a temperat in timp scurt aceasta crestere a preturilor prin plafonare si utilizarea unor mecanisme, atat pentru consumatorii industriali, cat si pentru consumatorii casnici.
  • Al doilea palier pe care se actioneaza sunt cele doua scheme de suport: cea de exceptare de la plata certificatelor verzi (dintr-un total de aproape 54 de terawatt/ora care se consuma anual in Romania, sunt exceptati de la aceasta plata a certificatelor verzi in anumite procente aproximativ 8 terawatt/ora).
  • A doua schema utilizata la nivelul Ministerului Energiei este cea de ajutor pentru industriile energo-intensive conform directivelor europene. Schema a fost implementata la sfarsitul anului 2019, functionand pentru primii doi ani si platindu-se aproximativ un miliard de lei direct catre intreprinderile energo-intensive pentru compensarea cresterii preturilor energiei. Se doreste prelungirea acesteia pana la nivelul anului 2030. Exista o pre-notificare la Bruxelles in acest sens.
  • Conform ultimelor comunicari ale Comisiei Europene, se se va activa o noua schema de ajutor de stat  in valoare de aproximativ 50 de milioane de euro
  • In ceea ce priveste instrumentele si capabilitatea financiara pusa la dispozitie celor interesati in piata, tocmai ce s-a lansat un call in valoare de 457 de milioane de euro prin PNRR pentru productia de energie din surse regenerabile, un call care este adresat inclusiv consumatorilor industriali si care ajuta intreprinderile sa isi reduca dependenta si pretul de achizitie pentru energia folosita.
  • In perioada urmatoare este prevazut un call de proiecte pentru producerea de hidrogen din surse regenerabile, aproximativ 100 MW, dar si un call de proiecte pentru stocarea energiei.
  • Din Fondul de Modernizare s-a alocat deja 1,4 miliarde de euro pentru: planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia; transformarea de la carbune la capacitatea de generare fotovoltaica; intarirea retelei de trasport in vederea acomodarii unor noi capacitati de generare de aproximativ 400 de milioane de euro; dezvoltarea retelelor de distributie
  • Sunt planificate inclusiv call-uri privind productia de hidrogen, productia de resurse de energie din surse regenerabile, si call-uri tintite pe anumite sectoare precum cel industrial sau agricol.

 

Politicile energetice la nivelul Uniunii Europene

  • Uniunea Europeana si-a setat obiective strategice si foarte ambitioase pentru 2050, cum ar fi: Pactul Verde, decarbonizarea totala, neutralitatea climatica
  • In legislatia care se pregateste acum in Parlamentul European, exista un pachet foarte important numit Fit for 55. Cresterea ponderii regenerabilelor, cresterea eficientei energetice, taxa pe carbon la granita, Fondul Social Climatic sunt masuri din acest pachet care vor fi adoptate pana la sfarsitul acestui an.
  • Cresterea preturilor la energie, care au survenit inainte de invazia Ucrainei de catre Rusia, a fost influentata de cresterea globala a cererii, mai ales in Asia, de scaderea productiei interne in Uniunea Europeana, de anumite probleme in ceea ce priveste regenerabilele, mai ales in zona eoliana si de tergiversarile anumitor producatori majori care au speculat aceasta situatie. Insa, odata cu razboiul din Ucraina, lucrurile s-au complicat si asistam in continuare la preturi foarte crescute la energie, dar si la o situatie ipotetica extrem de ingrijoratoare in cazul in care va trebui sa se renunte la gazul rusesc.
  • De aceea, Comisia Europeana a propus cateva masuri si directii clare de actiune asumate la reuniunea de la Versailles a sefilor de stat si de guverne din UE.
  • S-a adoptat, de asemenea, si o propunere legislativa de amendare a unor acte deja existente privind necesitatea de a avea o cantitate minima de gaz in depozitele din Uniunea Europeana. In plus, s-a adus in discutie ideea de a elabora o platforma comuna de achizitie a gazelor la nivelul Uniunii Europene.
  • Uniunea Europeana si-a asumat obiectivul de a reduce semnificativ dependenta fata de gazul rusesc pana la finalul acestui an si de a reduce definitiv importurile de gaz si energie din Rusia pana la sfarsitul deceniului.
  • Acest lucru inseamna o accelerare puternica a investitiilor in resurse regenerabile (solar, eolian, geotermal si alte resure regenerabile), o crestere a productiei si folosirii de biometan si hidrogen, precum si o diversificare a surselor de aprovizionare prin: cresterea capacitatii de energie; noi parteneriate cu Statele Unite ale Americii, Qatar sau alte tari care ar putea sa ofere gaz; parteneriate traditionale cu Norvegia, Algeria, Azerbaijan, in paralel cu accelerarea interconectarilor, mai ales cele din Peninsula Iberica
  • O alta directie importanta de actiune urgenta este aceea de a reduce dependenta industriei fata de gaz in general si de a incuraja folosirea de noi tehnologii.
  • Chiar daca dependenta Romaniei de gazul din Rusia nu este atat de mare in comparatie cu alte state ale Uniunii Europene, cresterea productiei interne, diversificarea surselor de aprovizionare, cresterea ponderii regenerabilelor si investitii in energia nucleara, toate acestea vor genera o serie de oportunitati importante si pentru mediul de afaceri.

 

Piata energetica europeana

  • In luna aprilie, va fi prezentat de catre ACER (Agentia pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei) un raport privind modul in care functioneaza piata de energie europeana.
  • In prezent, ne aflam in fata unei situatii de esec de piata, pentru ca fluctuatiile de pret sunt foarte mari, fie ca vorbim de gaze sau de energie electrica, si pentru ca nu exista o legatura intre pretul de cost si pretul de vanzare nici pentru gaze, nici pentru energia electrica.
  • Este necesara suspendarea actualului model, precum si impunerea unor limite si marje de profit astfel incat sa se poata vinde cu 10%-15% profit, nu cu profituri de 1000%-2000%. Ca urmare a solicitarilor adresate in mai multe randuri, se va porni o investigatie in privinta modului in care aceste preturi sunt realizate.
  • Pentru ca se prefigureaza interzicerea importului de gaze din Rusia, pe langa carbune si petrol, Romania va traversa un test de stres, dar cei care lucreaza in Alianta pentru Hidrogen sunt dispusi sa ajute si sa acorde asistenta tehnica. De asemenea, finalizarea celor 18 hidrocentrale este o urgenta uriasa, pentru ca impreuna cu parcurile de fotovoltaice si de energie eoliana sa se compenseze deficitul de energie.
  • Se considera ca gazul a contribuit la cresterea preturilor, dar gazul a avut o pondere de doar 20 % in mixtul energetic european. In plus, criza energetica a inceput in Franta, o tara care se bazeaza pe energia atomica, nu pe gaz. De aceea, pentru a exista o claritate, calcularea pretului energiei trebuie decuplata de la pretul gazului.
  • In Parlamentul European exista o dezbatere complicata privind gestionarea acestei crize, pentru ca o parte dintre parlamentari opteaza pentru energia verde, insa fara combustibili fosili s-ar putea ajunge la preturi de trei ori mai mari decat in prezent. De aceea, votul referitor la oprirea gazului provenit din Rusia va fi dificil de luat.

Vă invităm să vizionați ediția emisiunii #esențial RFI Romania pentru a afla mai multe despre evoluția situației din sectorul energetic de la invitații jurnalistului Constantin Rudnițchi, Adela Bradu, Communication and Corporate Affairs Manager la Romcim și Theodor Livinschi, consultant în domeniul energiei. >>>

Vă invităm să consultați agenda următoarelor evenimente și formări CCIFER.

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !