Bilantul evenimentului

Retour sur: Matinal Digital cu experții CCIFER

CCIFER, in parteneriat cu Mazars, a organizat in data de 19 mai 2022 un Matinal Digital dedicat unei discutii strategice privind initiativa Comisiei Europene de a imbunatati procesul de raportare corporativa cu privire la audit, supraveghere și guvernanta corporativa.

Expertii invitati au fost:

  • Oana STANILA - Presedinte, Autoritatea pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar din Romania
  • Alexandra LAZAR - Director, Directia de legislatie si reglementari contabile, Ministerul Finantelor
  • Vasile ANDRIAN - Partener Audit, Mazars Romania
  • Fabrice DEMARIGNY - Partener Audit, Mazars Franta

Discutiile au fost moderate de Ella CHILEA, Partener Audit, Mazars Romania.

Principalele subiecte abordate:

Relevanta raportarii corporative si a reformei auditului

  • Comisia Europeana a lansat in noiembrie 2021, o consultare publica privind imbunatatirea cadrului de guvernanta corporativa, audit extern si supraveghere, care s-a finalizat in februarie 2022, si prin care societatile comerciale, organismele de supraveghere si firmele de audit s-au exprimat cu privire la diverse aspecte legate de aceasta potentiala imbunatatire a procesului de raportare corporativa, de audit si de supraveghere.
  • Prin aceasta initiativa, se doreste imbunatatirea calitatii raportarii de catre intreprinderi si a respectarii cerintelor de raportare, prevenirea falimentelor, precum si sprijinirea obiectivelor climatice si de mediu ale Uniunii Europene.
  • Ariile principale considerate relevante pentru intarirea calitatii raportarii corporative sunt: guvernanta corporativa prin asigurarea faptului ca intreprinderile imbunatatesc calitatea informatiilor; auditul statutar prin imbunatatirea calitatii auditului si a supravegherii auditului; supravegherea raportarii de informatii de catre intreprinderi prin asigurarea unei supravegheri eficace, eficiente si coerente a raportarii de informatii de catre intreprinderi.
  • Una dintre masurile sugerate de Comisia Europeana pentru imbunatatirea calitatii raportarii corporative ar fi obligativitatea implementarii comitetelor de audit la nivelul tuturor entitatilor de interes public, ceea ce in Romania este deja implementat prin Legea162/2017.
  • De asemenea, ar fi util ca si in Romania sa fie aplicate standardele ISQM 1 si ISQM 2 (International Standard on Quality Management) care ar trebui sa intre in vigoare pe 15 decembrie 2022 si care se focuseaza pe partea preventiva de stabilire a unui cadru de control a unor principii si standarde ale calitatii in cadrul firmelor de audit.

Perspectiva autoritatilor din Romania in legatura cu initiativa Comisiei Europene privind guvernanta corporativa si auditul financiar

  • Este necesara o astfel de reforma in Romania, deoarece, incepand cu momentul intrarii in vigoare a Legii nr 162/2017 care transpune in legislatia nationala principiile stabilite la nivel comunitar prin directiva 43/2006, asa cum a fost modificata prin directiva 56/2014, in ceea ce priveste activitatea de audit statutar si supravegherea acestuia, s-a identificat in desfasurarea activitatii ASPAAS aspecte care nu sunt complet reglementate sau care necesita a fi reglementate.
  • De exemplu, s-a constatat necesitatea reglementarii unor aspecte care tin de relatia cu comitetele de audit care sunt obligatorii pentru toate entitatile de interes public si, de asemenea, necesitatea unor reglementari unitare cu privire la rotatia partenerilor si durata misiunilor de audit.
  • In Ministerul Finantelor se pleaca de la consultarea publica initiata de Comisia Europeana la sfarsitul anului trecut, cu elementele principale ale sale, respectiv guvernanta prin raportare la raportarea financiara propriu-zisa, audit si supraveghere.
  • Ca structura de reglementare, Ministerul Finantelor se refera la raportarea financiara
  • In anul 2022, sub Presedintia Frantei, proiectul de directiva CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) a cunoscut destul de multe elemente de avans, dovada ca exista discutii in cadrul trilogurilor politice, Comisia Europeana, Consiliu si Parlament European, care au dus la o etapa superioara a raportarii nefinanciare.
  • Fata de vechea Directiva 95 care se referea in principal la informatii sociale, de data aceasta exista indicatori ESG care vizeaza o dubla materialitate: in ce masura entitatea influenteaza exteriorul si in ce masura este supusa la riscuri din exterior. In plus, vor exista standarde pentru fiecare domeniu de activitate.
  • In acest sens, se considera ca EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group), organismul insarcinat prin directiva sa elaboreze aceste standarde- stadiul este avansat si aici
  • In baza aceluiasi proiect de directiva CSRD, se vorbeste de o forma de auditare a acestei raportari privind sustenabilitatea, sub forma de angajamente de asigurare.

Conceptul de ”joint-audit”

  • Joint-audit-ul sau auditul comun este solutia ce permite o crestere a calitatii auditului si implicit contribuie la cresterea independentei firmelor de audit, rezultatele auditului fiind primordiale pentru investitori si autoritati.
  • In Romania, nu s-a analizat oportunitatea includerii ca si obligativitate a auditurilor comune, dar poate fi sustinuta includerea acestora cu caracter optional. Nu ar fi oportuna introducerea sau folosirea conceptului de „joint-audit” la toate entitatile de interes public, ci la societatile foarte mari care prezinta un risc sistemic si care isi permit costul unui astfel de audit.
  • Printre avantajele join-audit-ului se numara: reducerea riscului de omisiune a anumitor aspecte importante; cresterea profesionalismului auditorilor; imbunatatirea procesului de detectare a fraudelor si cresterea independentei firmelor de audit fata de actionari sau management.

Vă invităm să vizionați emisiunea #esențial RFI Romania pentru a afla mai multe despre relevanța raportării corporative și a reformei de audit din mediul de afaceri modern de la invitații jurnalistului Constantin Rudnițchi, Ella Chilea, partener Mazars România și Vasile Andrian, coordonator al Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Audit Financiar, Partener Mazars România.

Mai multe informații:

Auditul comun (”Joint Audit”) – scurtă prezentare

The case for joint audit

What is joint audit?

European Consultation - Strengthening the quality of corporate reporting and its enforcement

EU Consultation on Corporate Reporting

 

Vă invităm să consultați agenda următoarelor evenimente și formări CCIFER.

Plus d'actualités

Noi membrii

EXL

EXL este o companie multinațională care, în parteneriat cu clienții săi, oferă soluții digitale de analiză pentru a îmbunătăți rezultatele de afaceri...

Bilantul evenimentului

Retour sur: Business Tour Pitești

🚗 #BusinessTour Pitești - o zi plină de oportunități și conexiuni de business, într-un program complex de vizite și întâlniri în companii din regiune....

Membri

EY Entrepreneur Of The Year Romania 2024

For 10 years, we have been supporting and awarding entrepreneurs in Romania! Creative and persevering entrepreneurs, whose vision changes the world. ...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !