Comunicare -Presa

România și Franța își reafirmă angajamentul în domeniul energiei nucleare la Expert Days CCIFER

Ediția Expert Days organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) pe 6 mai 2025, la București, sub Înaltul Patronaj al Guvernului României, a reunit lideri politici, experți din România și Franța și companii de top, pentru a consolida cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, un sector-cheie pentru tranziția energetică a Europei.

Într-un context european marcat de nevoia urgentă de securitate energetică, decarbonare și competitivitate, evenimentul a oferit cadrul pentru un dialog strategic, deschis și aplicat, în vederea dezvoltării unor inițiative comune, menite să susțină dezvoltarea unei industrii nucleare moderne, sigure și sustenabile.

„Parteneriatul franco-român în domeniul nuclear oferă soluții concrete și inovatoare pentru provocările energetice actuale, bazându-se pe încredere și expertiză comună”, a declarat în deschiderea conferinței Nicolas RICHARD, Președintele CCIFER.

Prezența reprezentanților autorităților publice a evidențiat angajamentul acestora față de dezvoltarea industriei nucleare și sprijinul pentru parteneriatele internaționale dedicate consolidării securității energetice a țării. Printre oficialii prezenți s-au numărat Florin SPĂTARU, Consilier de Stat în Cancelaria Prim-Ministrului, și Cristian BUȘOI, Secretar de Stat în Ministerul Energiei.

„România își propune să devină un actor strategic de prim-plan în domeniul energiei nucleare, susținând o dezvoltare economică durabilă și reducând emisiile de carbon cu 90% până în 2050”, Florin SPĂTARU, Consilier de stat, Cancelaria Prim-Ministrului.

„Ministerul Energiei și-a reafirmat angajamentul de a consolida parteneriatele cu actorii europeni, în special cu cei din Franța. Vom continua să susținem, la nivel european, necesitatea unui mix energetic echilibrat, adaptat provocărilor actuale”, Cristian BUȘOI, Secretar de stat, Ministerul Energiei.

Expert Days a adus în prim-plan potențialul energiei nucleare ca sursă stabilă și cu emisii reduse de carbon, importanța politicilor publice naționale și europene, necesitatea colaborării între cercetare, industrie și autorități și contribuția concretă a companiilor în proiecte de referință.

Discuțiile s-au concentrat în jurul a trei mese rotunde, fiecare aducând perspective complementare asupra temelor abordate.

  • Energia nucleară este esențială pentru viitorul energetic global, oferă o sursă stabilă și fără emisii de carbon, complementară surselor regenerabile, și contribuie la stabilitatea rețelelor și reducerea dependenței de combustibili fosili.
  • Europa se află într-un moment cheie în dezvoltarea energiei nucleare, fiind nevoie de strategie, finanțare, reglementări clare și viziune, nu doar pentru a construi reactoare, ci pentru a construi viitorul energiei nucleare.
  • România are oportunitatea de a-și întări poziția în domeniul nuclear prin atragerea de expertiză și investiții externe, iar cooperarea internațională este vitală pentru siguranța și sustenabilitatea proiectelor.
  • Capitalul uman este cea mai valoroasă resursă. Franța caută să atragă noi talente în domeniul nuclear, iar România, cu experiența sa, trebuie să valorifice această resursă și să transfere expertiza.
  • Integrarea tehnologiei de vârf și a celor mai bune practici din industrie permite companiilor din sectorul nuclear să atingă precizie și performanță în operarea proiectelor din domeniul nuclear.
  • Reactoarele modulare mici (SMR) reprezintă o piață nouă, cu provocări legate de standardizare, competitivitate și inovare. În acest context, proiectul Unităților CANDU 3 și 4 ale Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă este o inițiativă strategică de importanță națională, în care implicarea companiilor franceze joacă un rol esențial.

Speakerii care au intervenit:

  • Louis-Charles BRINTET – International Network Director, Framatome
  • Arnaud COLLETTE – Business Unit Director, Capgemini Engineering 
  • Alexandru CONSTANTIN – Director Divizie, Schneider Electric România 
  • Ionela CUCIUREANU – Consilier Ministru, Ministerul Energiei
  • James HANSON – Managing Director, Romania & Bulgaria, Egis
  • Peter HÖGLUND – Sales Director, Nuclear Services Region 2, Arabelle Solutions
  • Teodora KOLETSIS – Avocat Asociat, Gruia Dufaut & Asociații
  • Teodor MINCĂ – Country Manager, Framatome 
  • Nathalie PATIN – Global Business Development Director – Nuclear Infrastructure, Egis   
  • Bernd RUDOLF – Vice President Sales Central Eastern Europe BU I&C, Framatome
  • Thierry SALMON – Consilier energie nucleară, Ambasada Franței în România 
  • Gabor SZENES – Global Sales Leader, New Build, Arabelle Solutions 
  • Roxana TOMPEA – Director Direcția Dezvoltare Investiții, SNN
  • Christophe ZAIA – Energy Business Development & Strategy Senior Vice President, Ekium, SNEF Group

Evenimentul Expert Days a confirmat faptul că atât România, cât și Franța dispun de resurse, know-how și reglementări, pentru a construi împreună o industrie nucleară sigură, modernă și sustenabilă. Aceste obiective comune sunt sprijinite prin dezvoltarea de proiecte comune, promovarea investițiilor în infrastructură și tehnologie, consolidarea politicilor publice coerente și valorificarea expertizei tehnice din cele două țări.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul companiilor partenere: Arabelle Solutions, Capgemini, Egis, Ekium, Framatome, Gruia Dufaut & Asociații și Schneider Electric, companii de renume care contribuie activ la dezvoltarea proiectelor nucleare. 

 

Despre CCIFER 

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) reprezintă o comunitate activă și diversificată de peste 600 membri, uniți printr-o viziune comună asupra dezvoltării economice. CCIFER joacă un rol esențial în consolidarea relațiilor economice dintre Franța și România, acționând ca un partener de încredere atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru instituțiile publice. Misiunea sa este accelerarea dezvoltării afacerilor, sprijinirea formării de competențe și facilitarea conexiunilor între actori relevanți ai ecosistemului economic bilateral. Activitatea CCIFER se concentrează pe patru direcții strategice esențiale: promovarea de noi oportunități de afaceri, facilitarea dialogului public-privat, atragerea de investiții prin servicii personalizate și dezvoltarea de talente prin educație și formare continuă. 

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !