Bilantul evenimentului  •  Comunicare -Presa

STAGIILE DE PRACTICĂ, O OPORTUNITATE PENTRU A REȚINE ȘI DEZVOLTA TALENTELE DIN ROMÂNIA

  • Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România(CCIFER) a lansat în 11 mai 2022 Ghidul Stagiilor de Practică în prezența mediului academic, mediului de afaceri, autorităților și studenților.
  • Ghidul este rezultatul unuia dintre Grupurile de Lucru organizate de către CCIFER în cadrul comunității de business și dedicat Resurselor Umane.
  • Lansarea a prilejuit o masă rotundă la care au participat gazdele evenimentului, reprezentanți din conducerea Academiei de Studii Economice (ASE), autorități și mediul de business privat. Cu această ocazie au fost discutate bunele practici, dar și evoluțiile legislative necesare pentru o inserție profesională utilă.
  • 30 de studenți de la Facultatea de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) au participat la o dezbatere despre inserția profesională și orientarea lor în carieră alături de CCIFER, manageri de resurse umane și cadre universitare.
  • Lansarea coincide cu campania Franco-Jobs: în luna mai, companiile membre se întâlnesc cu 1000 de studenți pentru a discuta depre oportunitățile de carieră în România și modul practic în care studenții pot identifica un stagiu.

 

Ghidul Stagiilor de practică, disponibil în format tipărit și digital, este un proiect al comunității CCIFER care prioritizează educația în strategia sa. Este elaborat într-o formă sintetică și ușor de parcurs, având drept scop să ajute la inserția profesională a tinerilor din România, armonizând nevoile mediului de afaceri de a recruta, pregăti și fideliza talente.

Inițiativa ghidului a luat naștere în grupul de lucru dedicat Resurselor Umane din cadrul CCIFER și a fost dezvoltat alături de o echipă de contributori, specialiști în resurse umane și juridic.

"Dacă în trecut, în România, nu exista un cadru legal pentru internship-uri, recent, legea contractelor de stagiu a fost adăugată la o instituție introdusă anterior, cea a convenției tripartite de stagiu student - universitate - companie. Cu toate acestea, ambele legislații sunt incomplete și nu prevăd stimulente  fiscale pentru organizațiile care primesc stagiari și care intenționează să îi remunereze în mod echitabil. Carența mâinii de lucru este o temă care revine, iar organizațiile au nevoie de forță de muncă proaspătă. Alături de CCIFER, ne-am angajat cu o bază voluntară, drept actor proactiv în dialogul civil", a declarat Florin Constantin, founder AGXECUTIVE și lider al Grupului de lucru Resurse Umane CCIFER.

Ghidul prezintă cadrul normativ și fiscal al programelor de stagii și internship. Semnalează punctele de blocaj și vine cu soluții pentru încurajarea tuturor actorilor (mediul privat, mediul universitar) de a depune eforturi în implementarea unor programe de inserție profesională și de a face apel mai des la această resursă accesibilă, tinerii.

Dezbaterea cu studenții de la FABIZ, care a avut loc la sediul ASE, a fost un exercițiu extrem de util pentru a înțelege cât mai bine care este valoarea adăugată a unui stagiu într-o companie și cât de important este pentru aceștia să îl acceseze timpuriu. Întrebați despre unde se văd în viitor, cei mai mulți dintre cei prezenți și-au manifestat dorința de a dezvolta o afacere.

Adriana Record, director executiv CCIFER, le-a vorbit în deschidere despre cât de important este să treci printr-o experiență practică și le-a amintit că "nu există eșec la început de carieră, există posibilitatea de a te reinventa în orice moment al evoluției profesionale".

"Educația rămâne una dintre direcțiile noastre principale la CCIFER. Vrem să fim un facilitator pentru identificarea, valorizarea și retenția tinerelor talente, prin prezentarea cadrului normativ și fiscal al programelor de stagii si internship, să intervenim când apar inadvertențe sau sincope și să venim cu soluții. Există deja programe de stagii și internship, cadrul legislativ este însă perfectibil.  Companiile își doresc să colaboreze cu autoritățile pentru ameliorarea acestuia, facilitând accesul cât mai multor tineri la aceste soluții de orientare și inserție profesională eficiente. Este un efort comun : universitate, companii și autorități", a adăugat Adriana Record.

 

***

Activitatea de practică sau internship este, în prezent, reglementată prin două acte normative:

  • Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor şi studenţilor (Legea practicii) a fost primul act normativ prin care a fost reglementată activitatea de practică, premisa principală a acestei reglementări fiind derularea acestei activități în contextul unei relații tripartite dintre instituția de învățământ, elev/student și partenerul de practică.
  • Legea nr. 176/2018 privind internshipul (Legea internshipului) care oferă companiilor un cadru mai flexibil, precum și independență în organizarea programelor de internship, nefiind necesară cooptarea directă a instituției de învățământ sau structurarea tematicilor de practică prin raportare strictă la programa școlară.

Câteva dintre propunerile existente în Ghid :

  • Unificarea, completarea și actualizarea celor două legi existente (convenția de practică și legea internshipului) într-o viitoare lege de inserție profesională a tinerilor absolvenți prin experiențe profesionale concrete pe durata studiilor. Acest nou normativ ar trebui să reglementeze și stagiile facultative, dar, să și introducă obligativitatea unei structuri obligatorii mai avansate care să servească obiectivelor de inserție utilă pe piața muncii.
  • Soluții fiscale de implementat la nivel legislativ pentru a face mai atractive pentru angajatori legile respective, în scopul atragerii resurselor de muncă prin intermediul acestor tipuri de contracte.

Bune practici din comunitate privind procesul de recrutare și selecție a tinerilor talente:

  • Comunicare interactivă – participare la evenimente, zile ale porţilor deschise, cursuri, webinars, etc., unde reprezentanţi ai organizaţiilor să poată vorbi şi interacţiona direct cu elevii/studenţii.
  • Programele de Interns: Interns sunt alocați direct unui departament, în supervizarea unui manager-tutore, care le pregătește, cu suportul HR, un plan de integrare personalizat, un parcurs de formare și un set de obiective de dezvoltare cunoștințe.
  • Folosirea evaluărilor în selecţie şi prognoză a potrivirii şi succesului pe rol / meserie.

 

La evenimentul de la ASE au luat parte: Nicolae ISTUDOR, Rector, Academia de Studii Economice (ASE), Adriana RECORD, Director Executiv CCIFER, Florin CONSTANTIN, lider Grup de lucru de Resurse Umane CCIFER, Gigel PARASCHIV, Secretar de Stat, Ministerul Educației, Marcel MICLĂU, Secretar General, ANOFM, Oana-Silvia ŢOIU, Președintele Comisiei pentru tineret și sport din Camera Deputaților, Vasile-Aurel CĂUȘ, Vicepreședinte, Comisia pentru învățământ, Camera Deputaților, Tănase STAMULE, Decan FABIZ, Raluca MATEESCU, HR Performance Manager, Timac Agro România, Anca VĂTĂȘOIU, Managing Partner, Vătășoiu Anca-Cosmina Cabinet de Avocat, Madalina MANOIU, Avocat, Renault Group, Miruna SENCIUC, CEO BNP Paribas Personal Finance, Ariana LAZA, Manager Dezvoltare, Groupama Asigurări România.

Ghidul stagiilor de practică este disponibil aici: link

 

Despre CCIFER

Fondată în anul 1996, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) este o comunitate de afaceri bazată pe savoir-faire-ul francez.  Este un lider angajat în dezvoltarea durabilă a persoanelor, comunităților, companiilor și a României. CCIFER reunește peste 550 de companii franceze și române, a căror cifră de afaceri însumează 18 mld de euro și generează peste 125.000 de locuri de muncă directe. Companiile membre sunt lideri în diverse sectoare de activitate ale economiei locale. CCIFER exprimă o poziție comună a societăților membre și a investitorilor francezi în România în dialogul cu autoritățile publice.

Contact: comunicare(@)ccifer.ro

 

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !