Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo, 1 aprilie. Sinteza măsurilor economice ale UE

În contextul uneia dintre cel mai dificil de gestionat crize la nivel european, fiecare stat încearcă să contracareze impactul negativ asupra economiei prin diverse măsuri, pe lângă încercarea de coordonare colectivă de la nivelul Uniunii Europene.

Momentan, principala întrebare care persistă este capacitatea blocului comunitar de face față crizei într-un mod unitar.

 Uniunea  Europeană și-a activat răspunsul economic la criză propunând:

  • Flexibilizarea normelor bugetare europene - activarea clauzei derogatorii generale din Pactul de stabilitate și de creștere.
  • Revizuirea normelor pentru schemele de ajutor de stat – adoptarea unui cadru temporar care prevede 5 tipuri de ajutoare de state permițând statelor să se asigure că întreprinderile de toate tipurile dispun în continuare de lichidități suficiente.
  • Inițiativa pentru investiții  în răspunsul la coronavirus – direcționarea sumei de 37 de miliarde de EUR în cadrul politicii de coeziune pentru a lupta împotriva crizei provocate de coronavirus.
  • Extinderea domeniului de aplicare al Fondului de Solidaritate al UE (800 milioane EUR) prin includerea crizelor de sănătate publică în domeniul de aplicare al acestuia.

Pe 27 martie, Parlamentul European a aprobat prin vot Inițiativa pentru investiții  în răspunsul la coronavirus și extinderea domeniului de aplicare al Fondului de Solidaritate al UE. De asemenea, tot săptămâna trecută a fost majorată  rezerva rescEU (ventilatoare, măști de protecție și materiale medicale esențiale) cu 80  de milioane de EUR, măsură care a obligat conturarea unui proiect de buget rectificativ al UE date fiind nevoile de reorganizare ale cheltuieilor.

În ceea ce privește instituțiile financiar-bancare europene s-au remarcat 2 direcții de acțiune: suplimentarea fondurilor pentru împrumuturi și măsuri pentru politici monetare.

Banca de Investiții Europeană a mobilizat o finanțare de  40 mil EUR pentru împrumuturi, scheme de garantare și linii de lichiditate. Banca Central Europeană a propus un pachet de politici monetare în valoare de  750 miliarde EUR  pentru state și entități private.  În același timp, Fondul Monetar Internațional a pus la dispoziție 50  miliarde de dolari pnetru finanțarea rapidă a statelor aflate în nevoie de finanțare pe fondul pandemiei.

În statele  europene la  nivel național prioritatea a devenit în mod firesc suplimentarea fondurilor pentru sistemul sanitar prin orice instrument disponibil. Acesteia i se alătură măsuri care ating mai multe dimensiuni precum:

  1. Suspendarea plăților taxelor și creditelor
  2. Garanții pentru IMM-uri și start-upuri
  3. Mobilizarea de lichidități
  4. Sprijinirea șomajului tehnic și a programelor de lucru flexibile

Importantă în acest context este și propunerea instituirii unui Plan Marshall global dat fiind impactul masiv al crizei actuale, însă pe lângă nota optimistă pe care o dă un astfel de proiect economic, nu trebuie omisă valența politică și nevoia intransingentă a cooperării  internaționale și a solidarității în detrimentul naționalismului și a unilaterismului.

Cu toate că mare parte din atenție este direcționată către Uniunea Europeană, momentan aceasta trece printr-o reconfigurare bugetară care solicită atenția fiecărui stat, mai ales al unui stat ca România cu  mari nevoi de finanțare și condiții de accesare fonduri flexibille. În cele din urmă, însă voturile finale revin fiecărui stat. Astfel, devine tot mai evident că responsabilitatea individuală trebuie completată de responsabilitatea națională în materie de politici și de programe care să reechilibreze economia, dar și de cea europeană pentru un răspuns coordonat care să prioritizeze perspectiva de termen mediu și lung a redresării economiilor asigurându-se sănătatea cetățenilor și accesul fiecăruia la servicii medicale.

Plus d'actualités

Noi membrii

EXL

EXL este o companie multinațională care, în parteneriat cu clienții săi, oferă soluții digitale de analiză pentru a îmbunătăți rezultatele de afaceri...

Bilantul evenimentului

Retour sur: Business Tour Pitești

🚗 #BusinessTour Pitești - o zi plină de oportunități și conexiuni de business, într-un program complex de vizite și întâlniri în companii din regiune....

Membri

EY Entrepreneur Of The Year Romania 2024

For 10 years, we have been supporting and awarding entrepreneurs in Romania! Creative and persevering entrepreneurs, whose vision changes the world. ...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !