Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo, 15 aprilie. Măsuri ale UE pentru atenuarea efectelor crizei sanitre și economice

Uniunea Europeană s-a remarcat în ultimele săptămâni printr-o serie de inițiative pentru diminuarea efectelor prezentei crize sanitare și economice. Astfel, vorbim despre măsuri pentru stimularea fiscală, suplinirea cu lichidități prin scheme de garantare, flexibilizarea regulilor și apelul la resursele bugetare UE, sprijinirea politicii monetare de către Banca Central Europeană, precum sau sprijinirea stabilității financiare prin orientările oferite instituțiilor financiare de autoritățile de supraveghere.

Predominant, a ieșit în evidență direcționarea resurselor bugetare europene către cheltuieli sociale, dar și pentru sprijinirea companiilor mici și mijlocii.

Pe 8 aprilie a fost lansat ESCALAR, o inițiativă a Comisiei elaborată împreună cu Fondul European de Investiții (EIF), care va sprijini finanțarea capitalului de risc și a creșterii întreprinderilor promițătoare, parte a noii strategii pentru IMM-uri.

Pe 11 aprilie Comisia a aprobat o schemă de ajutoare a României în valoare de 3,3 miliarde de euro ce vizează susținerea IMM-urilor în contextul pandemiei de COVID-19 în temeiul cadrului temporar adoptat de Comisie la 19 martie 2020, astfel cum a fost modificat la 3 aprilie 2020. În cadrul acestei scheme, se va acorda sprijin sub formă de granturi directe și garanții de stat ce vizează creditele de investiții și finanțarea capitalului de lucru.

Flexibilizarea fondurilor UE pentru a permite transferuri între fonduri, regiuni și obiective de politici renunțându-se la criteriile naționale de acces, activarea instrumentului de Suport de Urgență sau inițiativa SURE (instrument temporar de împrumut pentru asistență financiară pentru protejarea muncitorilor și a locurilor de muncă) sunt  alte exemple notabile de inițiative de la Bruxelles alături de finalizarea acordului miniștrilor de finanțe ai Uniunii Europene pentru cei  aproximativ  500  de miliarde de euro incluzându-se aici  Mecanismul de Stabilitate European de 240 miliarde de euro,  scheme de garantare de la EIB de 200 miliarde EUR, precum și finanțarea de  100 de miliarde EUR pentru instrumentul SURE.

Iar dacă în acest moment atenția este concentrată pentru măsurile de gestiune a crizei, sunt de notat și discuțiile pentru măsurile de asistență financiară pentru zona non-euro, precum și cele post-criză. Planul pentu redresarea economică odată ce criza sanitară se încheie pune o presiune importantă asupra decidenților politici de la nivelul Uniunii Europene, Cadrul Financiar Multianual  2021-2027 urmând să joace  un rol major în acest eforturi de recuperare.

Surse oficiale:

Plus d'actualités

Noi membrii

Libra Guard

Servicii Profesionale de Securitate

Membri

În sala de escaladă nu plâng

Sunt Ionuț, am 6 ani și sufăr de parapareză spastică. Îți vorbesc în numele a 100 de copii cu dizabilități, ca mine, care au nevoie de SUPERPUTERI! ...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !