COVID-19  •  Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo, 30 martie. Vaccinare împotriva SARS COV2

Sesiune Q&A cu Andrei BACIU, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății

  • Proces de vaccinare

În câteva luni, va fi demarată o nouă campanie de vaccinare antigripală. În contextul în care anticipăm o suprapunere a campaniilor de vaccinare împotriva SARS Cov-2 și a vaccinării anti-gripale începând cu lunile septembrie-octombrie, care sunt măsurile pe care le planifică MS pentru a asigura implementarea eficiența a celor două campanii?

Se va analiza contextul dat, cu precădere la măsurile care au dus la reducerea aplicării unor masuri în relație cu campania de vaccinare antigripală. Măsurile din actualul context nu vor fi pe termen lung, ci se vor reduce și vor fi diferite în lunile septembrie-octombrie. Există și o posibilitate de apariție a mutațiilor și se exploatează diverse posibilități asupra situației COVID-19 și eventuală crearea a unui vaccint care să combată mai multe tipuri de virusuri.

În opinia noastră, platforma digitală folosită pentru Covid-19 este foarte eficientă. Luați în calcul folosirea actualei platforme digitale pentru planificarea pacienților la vaccinare anti-gripală la medicii de familie începând cu luna septembrie?

Există două platforme principale utilizate (platforma pentru vaccianrea împotriva Sars-Cov2 și registrul național pentru vaccinare). Se depun eforturi pentru a dezvolta registrul național de vaccinare, care va deveni element central.

Odată ce vaccinarea împotriva SARS Cov-2 va fi implementată la nivelul medicilor de familie, cum se gândește MS să stimuleze creșterea gradului de acoperire vaccinală?

Campania se va extinde și la nivelul medicilor de familie. Aceasta nu s-a dezvoltat până cum din cauza numărului limitat de doze care au sosit în România și prin urmare, odată cu primirea mai multor doze, putem deschide și această variantă. Însă, se lucrează la aceste aspecte și să așteaptă o analiză la nivelul județelor din punctul de vedere al disponibilității medicilor de familie, în special pentru zonele mai puțin dezvoltate și practic, ne dorim să existe un acces echitabil pentru vaccinare. Medicii au rol deosebit de important în cadrul acestei campanii.

Sunt luate în calcul centrele de vaccinare în farmacii?

Este o variantă luată în calcul  pentru că este un model care funcționează în alte state și ar putea fi implementată și în România.

  • Angajament companii

Când se va permite marilor angajatori să își vaccineze angajații în fabrici/sedii?

Având în vedere că tranziția companiilor la un format hibrid este dificilă, crearea unor centre de vaccinare la nivelul sediilor unor companii este o idee cu multe avantaje, datorită simplității de organizare. A fost o idee agreată și de către primul-ministru și va fi implementată o astfel de variantă în viitor. Motivul neimplementării la momentul actual a fost numărul de doze reduse. Trebuie avute în vedere câteva criterii pentru implemetarea unui centru de vaccinare în companii doar pentru salariați/comunitățile din jurul salariatilor: capacitatea de acordare a două doze, existența unui spațiu, rezolvarea problemei avizelor, crearea unui calendare și nevoia de resursă umană.

 

În companiile mari există un număr ridicat de împatriați. Majoritatea au CNP, însă sunt și cazuri în care nu au, ei sau membri ai familiei lor. Ce se întâmplă cu aceste persoane?

Persoanele care au CNP pot fi vaccinate prin intermediul platformei. Pentru situațiile specifice, programările pot fi făcute prin call center.

 

  • Călătorii

Cum/pe baza a ce document vor putea călători în străinătate cei vaccinați?

Există foarte multe discuții pe această temă. Sunt prezente următoarele două elemente esențiale: obiectivul fiecărui stat este vaccinarea unui procent de  60-70% din populație pentru a dobândi imunitate, precum și scăderea cererii de internare la nivelul spitalelor. Ambele reprezintă momente importante. Există un plan care se discută la nivel european și care are în vedere: dovedirea vaccinării, test negativ,  prezența anticorpilor. La momentul actual, se lucrează la această propunere, însă până să ajungem la o concluzie, se vor promova măsurile deja existente: vaccinarea și purtarea măștilor.

O persoană vaccinată care intră în România trebuie să mai stea în carantină?

O persoană vaccinată care are 10 zile de la rapel, nu este nevoită să stea în carantină

Cât de lungă va fi perioada de tranziție de la actuala situație până la "ruperea lanțului de transmitere" menționată, prin vaccinare? Când estimați că vom atinge pragul de vaccinare de 70% recomandat?

În vară este preconizat că se va atinge  un grad bun de vaccinare la nivelul populației, fapt ce va ajuta și destinderea restricțiilor.

  • Comunicare

Ce este de făcut pentru a crește încrederea în vaccinul AstraZeneca?

Referitor la serul  AstraZeneca, a fost  o mică problemă de perceptie, dar dovezile stințifice  întrăresc încrederea în eficiența sa, neconectată cu cazurile de efecte adverse extreme.

Se vorbește desprre o a treia doză pentru a combate variantele noi

Sunt mai multe ipoteze medicale și da, există posibilitatea de folosire a unei  doze suplimentare

Care sunt recomandările pentru persoane care a avut Covid?

Este de preferat realizarea vaccinului la o lună distamță de la vaccinare

Ce metode de  promovarea vaccinare și convingere sunt avute în vedere în  perioada următoare?

Pe lângă materialele de informare și campania de promovare condusă de Comitetul de vaccinare, personalul medical din aproprierea cetățeanului este  un important vector de încredere și de motivație, de unde numeroasele sesiuni de informare destinate medicilor.

Aceste informații au fost sintetizate în urma discuției organizate în data de 29 martie 2021. Ținând cont de evoluția rapidă a contextului santiar și al legislației în vigoare, aceste informații trebuie verificate la orice dată ulterioară cu autoritățile competente :

https://www.cnscbt.ro/

https://stirioficiale.ro/informatii

http://www.ms.ro/

Plus d'actualités

Bilantul evenimentului

Retour sur: Business Tour Prahova

🚗Incursiunea #BusinessTourCCIFER a continuat ieri în județul Prahova. Alături de noi au fost peste 40 de participanți care s-au bucurat de...

Noi membrii

ASOCIATIA TECH STATION

Tech Station este o comunitate de experți pentru dezvoltarea și finanțarea ecosistemului IT și digital franco-român.

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !