COVID-19  •  Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo, 6 noiembrie. Kurtzarbeit si digitalizarea relatiilor de munca

CCIFER si Gruia Dufaut Cabinet d’Avocats au organizat in data de 5 noiembrie 2020, un Matinal Digital dedicat noutatilor din domeniul muncii care privesc angajatii si angajatorii: kurtzarbeit și digitalizarea relațiilor de muncă.

Experti tehnici si institutionali invitati:

  • Tudor POLAK, Secretar de Stat, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale 
  • Dana GRUIA DUFAUT - Avocat Fondator, Cabinet d'Avocats Gruia Dufaut
  • Mihaela NITU - Avocat Senior, Cabinet d'Avocats Gruia Dufaut

Moderator: Camelia NICOARA, Lider Grup de lucru Public Affairs CCIFER

Flexibilizarea muncii in Franta. Bune practici:

  • In Franta, exista o lege mai veche, recent imbunatatita care permite angajatorului sa reduca in conditii exceptionale programul de lucru al angajatilor
  • Statul francez si-a digitalizat relatia cu contribualul, totul fiind la un click distanta
  • Ministerul Muncii din Franta explica angajatorului pas cu pas legea si modul in care invata sa o aplice corect  si ofera exemple practice pentru orice problematica
  • Exista un site si un simulator pe care angajatorul isi poate calcula cat plateste fiecarui angajat si care e valoarea pe care o plateste statul, angajatorul are optiunea sa suplimenteze cu o suma salariul
  • Un alt exemplu vizeaza continutul legislativ : pentru a reduce programul  de lucru, anagajatorul trebuie sa trimita o cerere catre o structura catre Ministerul Muncii, iar daca in 2 zile, niciun raspuns nu e dat, se considera ca cererea a fost acceptata.
  • Depunerea actelor se face numai pe cale electronica.
  • Angajatorul poate schimba oricand programul angajatorului si notifica apoi Ministerul.

Kurtzarbeit in Romania:

  • Este o masura usor de aplicat in Romania
  • Masura se aplica prin decizie unilaterala a angajatorului, o modalitate unica in Europa
  • Actele se transmit digital
  • Pentru salariatii pentru care se aplica kurzaibert, nu se poate aplica si masura somajului tehnic. Este posibil ca o parte din salariati sa fie in somaj tehnic, iar pentru o parte sa se aplice masura kurzaibert.

Saptamana viitoare se va prelungi aplicabilitatea celor doua masuri pana la data de 30.06.2021

  • munca flexibila – se va modifica printr-o noua HG.
  • somajul tehnic

Pe kurtzarbeit, exista cateva probleme ridicate de mediul de afaceri pe care Ministerul Muncii si Protectiei Sociale le are in vedere pentru a le rezolva saptamana viitoare :

  • interdictia de angajare pe o filiala (interdictia filialei sa se raporteze la o singura filiala, nu la intreaga societate)
  • cele 5 zile consecutive vor deveni 5 zile lucratoare ;

 

Elemente sensibile cu privire la OUG 132

Conditii care privesc angajatorul: In ceea ce priveste masura, vizeaza angajatorii afectati de criza sanitara. Aceasta afectare se concretizeaza in reducerea CA cu cel putin 10 % fata de luna similara din 2019. Masura trebuie sa afecteze minum 10 % dintre angajati si poate fi luata in consultare cu sindicatul sau reprezentantii angajatilor. Masura poate fi dispusa pentru minin 5 zile lucratoare consecutive. - conditii privind angajatorul.

Cat salariu e sustinut de Stat si cat de angajator ?

Din punct de vedere al reglementarii, textul legii este deficitar. Salariul e suportat: 50% de angajator, iar de stat 75% (diferenta in salarul brut in contractul de munca si salariul brut platit pentru timpul lucrat).

Cum se aplica legea in cadrul salariatilor care sunt in telemunca sau munca la domiciliu? Care este diferenta?

Telemunca presupune doar munca prin mijloacelor informatice, iar munca la domiciliu presupune si munca fízica (asamblare piese, etc.). Din punct de vedere al kurzaibert, aceasta masura poate viza atat telemunca, cat si programul inegal: programul de munca se reduce cu mínimum 5 zile lucratoare. Astfel, putem face fie o reduce proportionala a programului de lucru, fie vom stabili numarul de ore de lucru in functie de nevoie si incarcarea operatorului economic.

Ce implicatii are legea asupra contractelor individuale sau colective de munca?

Conform legii, contractul de munca ramane in vigoare. Legat de contractul individual de munca, poate fi aplicat partial, cu privire la eventuale bonusuri sau indemnizatii pentru cei afectati de masura. Aceste sporuri, prime, daca sunt prevazute, pot fi acordate proportional cu durata de munca lucrata.

Acordarea de bonusuri :

OUG interzice acordarea bonusurilor pe perioada aplicarii masurii, dar nu interzice  aceste bonusuri sa fie acordate dupa expirarea acesteia.

Digitalizarea relatiilor de munca:

Proiectul aflat in consultare publica privind digitalizarea relatiilor de munca reprezinta un prim pas pentru simplificare.

  • semnatura cea mai oportuna pentru a fi folosita in documentele cele mai importante, semnate de angajat, nu poate fi decat cea calificata; exista o optiune ca actele subventate, precum cererile de concediu, sa poate fi semnate cu o semnatura electronica avansata.

Plus d'actualités

Noi membrii

Libra Guard

Servicii Profesionale de Securitate

Membri

În sala de escaladă nu plâng

Sunt Ionuț, am 6 ani și sufăr de parapareză spastică. Îți vorbesc în numele a 100 de copii cu dizabilități, ca mine, care au nevoie de SUPERPUTERI! ...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !