Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo, 7 august – Noul Parchet european

Pe 27 iulie, Consiliul Uniunii Europene i-a numit pe cei 22 de procurori ce vor face parte din noul parchet european, condus de catre Laura Codruta Kovesi si care va intra in functiune la sfarsitul anului 2020 pentru a depista frauda si deturnarea de fonduri europene. Comisarul european pentru Justitie, Didier Reynders a precizat ca numirea echipei de procurori a fost intarziata din cauza dificultatilor pe care unele tari le-au intampinat privind propunerea unor candidati care sa indeplineasca criteriile cerute.

 

Ce este Parchetul european ?

Parchetul european va fi un organ independent al Uniunii Eurpene ce va fi responsabil de cercetarea, urmarirea si trimiterea in judecata a infractorilor ce violeaza interesele finaciare ale Uniunii (frauda, coruptie, frauda transfrontaliera privind TVA-ul mai mare de 10 milioane de euro, de exemplu). In acest sens, Parchetul european va efectua anchete si acte de urmarire si va exersa actiunea publica in fata organelor judiciare competente din statele membre. Acesta ar trebui sa inceapa sa functioneze la sfarsitul anului si va avea sediul la Luxembourg.

Procurorii vor supraveghea anchetele si urmaririle, formand colegiul procurorilor europeni impreuna cu seful Parchetului european. Acestia sunt numiti pentru un mandat de sase ani, care nu poate fi reinnoit. Consiliul poate sa decida prelungirea acestui mandat pentru o durata maxima de trei ani.

 

Cine poate fi procuror european ?

  • Fiecare stat membru a desemnat condidati pentru postul de procuror european.
  • Candidatii trebuie sa fie membri activi intr-un minister public sau intr-un corp judiciar in statul memebru UE respectiv, oferind toate garantiile de independenta si dispozand de competentele necesare pentru a putea exersa o inalta functie in cadrul unui minister public sau intr-un corp judiciar din tara lor.
  • Acestia trebuie sa aiba o experinta practica privind ordinele juridice nationale, anchetele financiare si cooperarea juridica internationala in materie penala.  

Sursa :

https://www.consilium.europa.eu/fr/press/press-releases/2020/07/27/eu-public-prosecutor-s-office-eppo-council-appoints-european-prosecutors/

 

 

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !