Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo, 8 martie. Condiții de ședere și oportunități de muncă pentru ucraineni în România

Situația generată de conflictul din Ucraina creează nu numai provocări legate de trecerea frontierelor, ci și provocări financiare, fiind important ca cetățenii ucraineni să se informeze cu privire la condițiile în care pot munci în țările în care se stabilesc.

Condiții de trecere a frontierei în România

În primul rând, cei care fug din calea războiului pot trece frontiera în România, în această perioadă, cu statut de scurtă ședere, pe baza pașaportului sau a cărții de identitate, valabile. În cazul în care nu au un act de identitate valabil, ucrainenii pot intra în țara noastră pe baza unei cereri de azil, depusă la poliția de frontieră.

Aici o platformă cu toate informațiile necesare despre dreptul de intrare și de ședere în România, precum și detalii de trecere a frontierei.

Oportunități de muncă

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă informează agenții economici cu privire la faptul că cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul țării noastre nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

Totodată, pentru a beneficia de toate beneficiile unui contract de muncă, pe parcursul celor nouă luni, cetăţenii ucraineni pot cere acordarea statutului de refugiat.

Cetățenii ucraineni pot, de asemenea, să încheie raporturi de muncă cu entități din Ucraina sau din alte state, în regim de muncă la distanță (remote work). Un document reglementat recent de autorități în acest sens este viza de nomad digital care permite unei persoane fizice să obțină un permis de ședere în țara noastră, în timp ce desfășoară muncă la distanță.

Persoanele care intră în România în baza unei cereri de azil vor avea acces liber la piața muncii fie în baza permisului de ședere ce confirmă forma de protecție obținută, fie în baza unei adeverințe ce confirmă procesarea cererii (în situația în care aplicația nu este finalizată în trei luni).

Condiții de acces pe piața muncii

Așadar, cetățenilor care sunt nevoiți să își părăsească țara din cauza războiului li se oferă oportunități de muncă atât în România, cât și la distanță, dar reglementările în domeniul imigrării sunt încă rigide și ar trebui flexibilizate. De exemplu: accelerarea soluționarii cererilor de azil, eliminarea cerințelor referitoare la documentele oficiale emise de autoritățile de origine, eliminarea vizei de lungă ședere pentru aceste situații sau posibilitatea de a solicita viza în România.

Presiuni pentru simplificarea procedurilor de acceptare pe piața muncii nu au apărut doar în Romania, ci și în celelalte state europene, motiv pentru care se discută activarea în regim de urgență a Directivei UE privind Protecția Temporară, un mecanism menit să faciliteze accesul cetățenilor ucrainieni pe piața muncii din Uniunea Europeană.

Condiții de călătorie în Franța

Cetățenii ucrainieni care au pașaport biometric, pot intra în Franța fară viză. Cetățenii ucrainieni fară pașaport biometric care doresc să treacă frontiera cu Franța, trebuie să se adreseze autorităților consulare din statele vecine cu Ucraina.

Aici mai multe informații despre cum să vă adresați serviciului de vize al Consulatului Franței în România.

 

Surse:

Plus d'actualités

Bilantul evenimentului

Retour sur: Business Tour Prahova

🚗Incursiunea #BusinessTourCCIFER a continuat  în județul Prahova. Alături de noi au fost peste 40 de participanți care s-au bucurat de oportunitatea...

Noi membrii

ASOCIATIA TECH STATION

Tech Station este o comunitate de experți pentru dezvoltarea și finanțarea ecosistemului IT și digital franco-român.

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !